Лили Георгиева: С майчинството започна и моята истинска кариерна промяна 

Последна промяна 04.06.2022

За две години преминах през отчаяние, безсмислие и просветление

Лили Георгиева е консултант по кариерна промяна и личен брандинг, обучител и лектор, автор на две книги. Това е видимата част. 

Отвъд нея – Лили е майка, жена, която прави кариерен завой и оставя зад гърба си сигурна работа в голяма компания, за да работи на свободна практика. 

Сега вече вярвам, че ви звучи още по-близка 🙂 

Още с началото на моя блог се свързах с Лили, защото тя работи по темата от години, вдъхва увереност и сила на много жени и им помага да намерят СВОЯТА вярна кариерна посока. 

В края на това шеметно и натоварено за Лили лято, аз я поканих на интервю.

За да съберем в един текст всичко ценно и да ви дадем идеи за размисъл и вдъхновение. 

Приятно четене!

Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и личен брандинг

Здравей, Лили, благодаря, че прие поканата ми 🙂

Предлагам да започнем с най-новите неща около теб – това лято преиздаде „От любов към себе си“ и пусна на пазара новата си книга „Започни начисто“. Какви бяха първите реакции на читателите? Каква обратна връзка получи? 

Привет, Алекс, първо – много ти благодаря за поканата и за смислените въпроси! 😊

Второ, да, през юни преиздадох в обновен вариант наръчника за осъзната кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“, който написах през 2018-а, а през юли излезе и втората ми книга, „Започни начисто“, в която променяме преживяването ни за работата и нас в работата, от “задължение” и “тежест” към “радост” и “смисъл”. 

Първата ми книга е на пазара вече трета година и много от последователите ми я познават, така че радостта беше от това, че ще я има отново налична (тъй като първият тираж беше изчерпан доста време, преди да излезе вторият). 

Отзивите за нея са, че е много практическа, че е реалистична и насоките в нея са приложими, че в края на всяка глава има въпроси за размисъл, които помагат да осмислим прочетеното. 

„От любов към себе си“

Както и преди три години, пренаписаните лични истории бяха много вдъхновяващи и силни  (да, всяка дама, участвала със своя история в книгата, я пренаписа за второто издание, а включих и няколко нови). 

На хората им хареса и това, че съм разширила третата част на книгата, в която разказвам за конкретни видове кариерна промяна, и вече са

дванайсет на брой (например, промяна към ново поприще без опит и образование, или пък на българки в чужбина, или след отпуск по майчинство, или в зряла възраст, и т.н.). 

Относно новата ми книга, „Започни начисто“ – заглавието доста разбуни духовете, и макар и да звучи така, фокусът на тази книга не е промяната на кариерната посока, както в първата ми книга, а

промяната на разбиранията ни за нас като личности и професионалисти, и за това как се усещаме в професионалната си роля. 

Започни начисто

Най-много реакции и отзиви получих по темите за

синдрома на самозванеца, за приравняването на собствената ни стойност с постиженията в работата, за осъзнаването за това за какво работим всъщност, и т.н. 

Мненията на вече прочелите са, че отваря много теми, за които не са се замисляли, е въпросите в края на всяка глава отново са в десетката, както и че личните истории, макар и анонимни, отново са много силни, както и илюстрациите към всяко послание, някои истински шедьоври (както тази на корицата, например 😊 ).  

Искам да те помоля да разкажеш твоята лична история за кариерна промяна, защото знам, че много майки ще се припознаят в нея – би ли я споделила накратко? Колко време ти отне да сложиш ред в мислите си, да начертаеш план, да потърсиш подкрепа от най-близките си? Кое беше най-трудно за теб? 

Няма да се изморя да я разказвам и да,

случи се точно в хем най-разкошния, хем в най-уязвимия период от моя живот – след отпуска ми по майчинство, като вътрешният процес беше започнал още преди бременността. 

По онова време бях действащ експерт по управление на хора в голяма международна компания и още през 2011-а, когато

синът ми беше на няколко месеца, между кърменето и курсовете за привързано родителство, заобиколена от търсещи майки, задаващи ми трудни въпроси, започнах да осъзнавам нещо. 

И то е, че удовлетворението и смисълът в работата не идват, когато направим промяна отвън, в позицията, професията или организацията, това е само една от възможните стъпки.

А когато познаваме своята същност, когато я зачитаме и заобичаме, и я изявим в професионалната ни роля, каквато и да е тя. 

Докато малкият спеше или беше с тати, стартирах личен блог, в който публикувах статии със съвети за кариерна промяна, и познатите и приятелите ми започнаха да ме търсят за подкрепа в тази посока.

„От любов към себе си“

Самата аз бях в период на вътрешна промяна след раждането на моя син, за две години преминах през отчаяние, безсмислие и просветление. 

Осъзнавах, че има разминаване между моите разбирания за начина на работа и подкрепа на хората и моя работодател, хормоните ми бушуваха и диагнозата беше потвърдена няколко пъти – Хашимото, а взаимоотношенията с половинката бяха далеч от хармонични – и ние бяхме паднали в капана на младите родители, които са забравили за себе си… и един за друг.

И, полу нашега, полу наистина, помагайки на другите търсещи жени, помогнах и на себе си,

и започнах да оформям онова, което в момента наричам уверено изпитана методология за кариерна промяна, отвътре-навън. 

Отне ми ми две години, за да се стабилизирам вътрешно и да се задействам външно, не без помощта на близките ми хора, и с външна помощ – на ментор за развиването на новата ми професионална идея, семеен терапевт и здравен терапевт.

„От любов към себе си“

Днес аз казвам, че давам на клиентите си знания, умения и инструменти за разбиране и зачитане на себе си, за да могат да правят автентични професионални избори, които съответстват на тяхната същност и начин на живот. За да се случи това, работя с хората в четири направления, използвайки инструменти като дискусии, въпросници, тестове, упражнения, предизвикателства и т.н.

  • Вътрешно състояние и отношение към себе си (самооценка, себезачитане, поддържане на ресурсно състояние)
  • Познаване на твоята същност и проявлението й в професионалната роля (ценности, естествена функция, личностни качества, професионална експертиза и т.н.)
  • Кариерна реализация/промяна в подходяща форма 
  • Позициониране и разпознаваемост като експерт 
Снимка: Личен архив

Какво показва твоят опит – кои от въпросите за кариерно развитие, които майките споделят най-често с теб, са наистина основателни и за тях е нужно време, търпение и план за действие, за да бъдат решени? 

Всички въпроси, които майките ми задават, са основателни и аз уважавам търсенията и нуждите на всяка дама, която идва при мен. 

Това, което обединява всички, без значение дали търсят кариерна промяна след отпуска по майчинство, или след него, е че заявките им, когато се чуем за пръв път, са в посока

промяна на “опаковката”, т.е. титлата, длъжността, организацията, професията, и очакването е, че това ще им донесе така желаното усещане за радост, смисъл удовлетворение в професионалната роля. 

А това е само една от стъпките, и то от последните стъпки в тази посока, и не се налага при всяка жена. 

По-важни са предишните, а именно – работа върху самооценката, върху себеусещането като личност и професионалист, върху опознаването на тяхната същност (ценности, естествена роля, преносими умения, и т.н.), върху формулирането на собствени критерии на успех и избор на кариера, и още няколко важни фактора.

Ето тук е нужно да отделим 2/3 от времето и усилията си, и чак след това да работим за промяната отвън, за да имаме устойчиви резултати.

Снимка: Gerd Altmann from Pixabay

Не мога да не попитам и кои тревоги чуваш най-често, а всъщност са плод на инерция и страх от непознатото? 

Много от страховете и тревогите не са наши, а са гласовете на нашите родители и значими други хора в главите ни, и вече не са адекватни за времето, в което живеем. 

И все пак, те ни дърпат назад, като:

  • „А дали ще мога да реализирам кариерна промяна, когато (вече) съм на 30-35-40 г., и т.н.“ 
  • „Как ще ми се получи, когато съм майка и не съм конкурентна на другите, които нямат деца.“
  • „Как ще мога да изявя своята същност в работа, която да ми носи адекватно заплащане?“

С всички тези въпроси, убеждения и страхове, и много други,  работим в програмите ми за кариерно развитие и промяна. 

Илюстрацията е от „Започни начисто“.

Има нещо особено актуално през последните години и то е, че все по-често мечтаем за промяна на професионалното поприще, особено след появата на децата. Какво съветваш жените, които споделят с теб, че искат коренна кариерна промяна? С отговорите на кои въпроси препоръчваш да започнат? 

С въпросите:

  • „Коя съм аз и какво наистина е важно за мен?“,
  • „Какво мога, отвъд титли и длъжности?“,
  • „Какво търся като резултат на тази коренна промяна, каква е крайната ми цел?“

Аз имам още много въпроси, но ще ги запазя за второ интервю. За финал те моля да споделиш какви новости подготвяш и какво да очакваме от теб скоро?

С удоволствие ще се включа в част 2 от този разговор, Алекс! 😊 

А дотогава, момичетата, твои последователки, могат да ме последват в моя Инстаграм профил, във Фейсбук или да разгледат сайта ми www.lilliegeorgieva.com. Там ще научат първи за програмите, които предстоят. 

А ако искат да си направят самодиагностика на настоящото състояние  и да разберат как могат да се чувстват по-комфортно в професионалната си роля, ги каня да направят въпросника, който подготвих специално за целта. 

Освен резултатите накрая ще получат и видео насоки от мен как да ги разчетат. 😊 Могат да го свалят безплатно от тук  – https://lilliegeorgieva.com/questions/start/

Успех и кураж на всички и до нови срещи!

Благодаря за този разговор, Лили! 

Последвай ме:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!

 

Вижте още:

Христина Янева-Хедра: Мечтайте на едро, дръжте погледа си право в целта и пълен напред!

Констанция Терзиева – Коселина: Всеки провал прави мечтите ни още по-истински 

Весела Георгиева: За мен е важно да напиша това, което ще накара читателят да затаи дъх

Елена Петрова: Майчинството е моят най-важен и труден житейски урок

Топката е в теб!

Николета Аврамова: Бъдете смели и упорити

Мама Милка: Не спирайте да се грижите за себе си

Глория Караиванова: Създадохме “Босилко” от любов към природата

Георги Малчев: Родителите имат суперсили

Запознайте се с Ралица, Калина, Стефана и Виолета от Xplora

Михаела Найденова: Бебеносенето ме спаси

Ели Шопова от From Farewell to Hello: Качеството трябва да е без компромис

Неда Бресковска – Милушева: Децата и кариерата могат да вървят ръка за ръка!

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Ани Събева: Със Слингомания продължаваме напред

Светлина Берберска-Василева: Освежаващо е да си спомниш какъв човек си, извън ролята на майка

Запознайте се с Данила Иванова – майка на 6 деца и учител по призвание

Вдъхновители на Work&Play MaMaYo са Матей, Маги и Йоан – трите деца на Габи и Ники

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.