Глория Караиванова: Създадохме “Босилко” от любов към природата

Последна промяна 10.07.2021

Представям ви “Босилко” – първата семейна фирма, която произвежда пелени за многократна употреба на територията на България 🙂

По стъпките на „Босилко“ ще минем заедно с неговата създателка Глория Караиванова – колко трудно се печели и гради доверие сред клиентите, как най-голямата подкрепа идва точно от конкуренцията, защо избират да създадат фирмата още в началото, дори преди самото производство и отказват да тестват пазара на “на черно”.

Глория споделя и ценни съвети за всички други жени и майки, които искат да започнат собствен бизнес, но още не знаят какви “изненади” ги дебнат зад ъгъла.

Останете с нас, със сигурност ще ви бъде полезно 🙂 

Глория Караиванова, снимка: личен архив

Здравейте, бихте ли се представили – разкажете ни накратко за себе си и вашето семейство. 

Здравейте! Казвам се Глория Караиванова и съм на 26 години. С моя съпруг имаме две прекрасни момчета на 3 години и на 1 година, а за да не ни е съвсем скучно, си имаме и голямо космато куче. Собственици сме на малък семеен бизнес и произвеждаме многократни пелени под бранда „Босилко“. Живеем и творим в град Русе. 

Нека започнем от началото – как се появи идеята за Босилко? През коя година стартирахте? 

Разбрах  за съществуването на многократните пелени още докато бях бременна с първото ми дете и идеята страшно много ми хареса. Тъй като по образование съм еколог, темата много ми легна на сърце. След първоначалната лудница покрай новороденото бебе, седнах да проучвам по-сериозно въпроса.

Купихме си различни видове пелени и започнахме да ги използваме, когато синът ми беше на 2 месеца. Бях супер вдъхновена, мъжът ми също много ги хареса веднага.

През следващите месеци се чудехме как така многократните пелени все още не са толкова популярни, при положение че излизат доста по-евтино, а освен това са и супер сладурски.

Пелени „Босилко“, снимка: личен архив

Бях запленена от многообразието, тествах различни видове пелени, различни марки, исках да пробвам от всичко, за да разбера кое ще бъде най-удобно за нас. Четях статии, присъединих се към фейсбук групи,

имах в главата си представата за перфектната пелена, която всъщност не намерих. Пробвахме много хубави и качествени неща, но имаше някои дребни детайлчета, които исках да променя в тях. Така ми се появи мисълта, че ако създам своя пелена, мога да я направя както си искам.

Разбира се, първоначално дори аз не приех насериозно тази мисъл, защото не разбирах нищо нито от шиене, нито от онлайн магазини, нито от маркетинг. Но пък разбирах от многократни пелени. 

Една вечер споделих идеята с моя съпруг, той ме подкрепи и решихме да се пробваме и да видим какво ще стане.

Тогава още нямахме идея в какъв водовъртеж ще се вкараме.

Създадохме фирмата през 2018 година, отне ни доста време да открием и поръчаме подходящи платове, да създадем кройките, да ги тестваме, да променим това – онова, да създадем сайт, онлайн магазин, да ушием пелените. Официално стартирахме на 1 март 2019 година.

Снимка: личен архив

По това време многократните пелени вече бяха станали известни в България и всички майки видяхме как се появи сериозен внос на марки от чужбина. Точният въпрос към вас трябва да е – в условията на такава конкуренция, как се осмелихте да започнете произодство в България? 

В интерес на истината получих голяма подкрепа точно от конкуренцията.

Месец след стартирането се озовахме на Слингофест 2019 в София, където имах възможността да се срещна лично с хора, които работят в този бранш. Там се запознах с Цвети от Bottomlane, която ми отвори очите за някои неща в бизнеса и отдели доста от личното си време да си говорим.

Освен това в моменти на нужда ми е помагала и отговаряла на различни въпроси онлайн.  Страхотните момичета от библиотеката за пелени „Зелени пелени“ пък в последствие ни станаха партньори и вече предлагат някои от нашите продукти като част от наемните си пакети.

Според мен конкретно в тази ниша има място за всички, защото многократните пелени са особен продукт.

Точно както на всеки човек различен вид и модел рокля ще му стои добре и ще му бъде удобен, по същия начин и всяка марка многократна пелена стои по-различен начин на различните бебета. Дори има значение и възрастта на самото дете.

Ако с новородено ще ви бъде удобен един модел, то като порасне човечето и проходи, ще посягате по-често към друг тип пелена. Това е и причината повечето фенове на многократните пелени да имат поне по няколко различни вида и марки.

Така една майка, която е решила да ползва пелени, може да си купи и от мен, и от конкуренцията.

Пелена „Босилко“, снимка: личен архив

Какви бяха първите реакции към вас? Как ви приеха майките?

В началото получихме доста въпроси и съответно имаше една доза скептичност, но това е нормално за всичко ново, което се появява на пазара. Имаше голям интерес, но голяма част от майките изчакваха, за да чуят първо мнение на други хора и да получат отзиви.

Колко време ви отне да станете разпознаваеми на пазара?

Според мен нашата поява на пазара доста бързо се разчу и станахме разпознаваеми в средите от хората, които вече използват многократни пелени.

В първите месеци повечето поръчки бяха от по една пелена, което за мен означава, че сме разпалили любопитството на вече посветените в пелените и те са поискали да тестват.

След известно време, доста отзиви по фейсбук групите и на страницата, явно хората започнаха да се доверяват.

Консултирала съм онлайн доста бременни майки с куп въпроси, които след раждането са си купували пелени от нас. Получавали сме и много мили снимки с новородените бебчета в наши пелени и благодарности за подкрепата и за информацията, която сме им дали. 

Един уникален десен в действие 🙂

Знаете ли дали има и други производители в България или сте единствени? Аз лично не знам да има други. 

Ние бяхме първата фирма, която произвежда пелени за многократна употреба на територията на България.

Все още нямам информация да има други производители, така че мисля че все още сме единствени. 

Какво е вашето оригинално послание – с какво сте по-добри от другите и защо една майка да предпочете точно вашите пелени? 

Ние сме малко, тип бутиково производство.

Всяка пелена се изработва на ръка, преглежда се за дефекти и се опакова. Произвеждаме в малък асортимент до изчерпване на количествата, после поръчваме други десени платове и така разнообразяваме асортимента. Това, което го има днес, може да го няма утре. На първо място сме поставили качеството на продуктите и грижата за всеки клиент.

Винаги отговарям на лични съобщения възможно най-бързо, обръщам персонално внимание на всеки един, който реши да ми пише. Целта ми не е просто да продам продуктите, които произвеждам.

Искам да подкрепя родителите, които са избрали многократните пелени и винаги съм на линия да отговоря най-подробно на всякакви въпроси и да консултирам.

Случвало се е дори да откажа някой клиент да си купи определен продукт от нас, защото знам, че няма да му свърши работа. Но такива клиенти обикновено ценят честността и в последствие се връщат отново при нас, за да купят нещо друго за себе си или за подарък. Или пък ни препоръчват на приятелите си.

Питат ли ви често майките какви платове и материали използвате? Важно ли е за тях да са сертифицирани, търсят ли гаранции за качество?

Много често получаваме този въпрос, тъй като масово пазарът е залят с нискокачествени стоки и материали. Повечето клиенти питат дали платовете ни са внос от Китай.

Това беше първото нещо, което щателно проучих за пелените и което смятам за много важно, а именно произходът на платовете.

Случвало ми се е детето ми да се подсече от некачествения полар от вътрешната страна на китайските многократни пелени. Още тогава си казах, че ако някой ден успеем да създадем бизнес, то задължително ще ползвам възможно най-качествените материали за тях.

Това не е особено лесна задача, защото хубавите платове са по-скъпи, съответно се оскъпяват и пелените. Но вярвам, че повечето родители биха избрали да платят малко повече и да получат качество,

особено що се касае до продукти за деца, и то такива, които се използват в продължение на няколко години в директен досег с детската кожа.

Платовете поръчваме от сертифицирани производители.

Произведените платове в САЩ са CPSIA Compliant, което е американския вариант на OEKO-TEX, така да се каже. Останалите платове, които внасяме от Европа, отговарят на европейските стандартни по безопасност. 

Какво съветвате родителите, които се чудят дали многократните пелени са тяхното нещо? 

За да разбереш дали нещо ти харесва, първо трябва да го пробваш, разбира се. В България си имаме библиотека, от която може да се наеме тестов пакет с различни модели и марки многократни пелени. Пакетът се наема за период от 2 седмици, което е напълно достатъчно да ви стане ясно дали ви се занимава с това или не.

Библиотеката се нарича „Зелени пелени“, както споменах малко по-горе. Имат страница във фейсбук, могат да ви консултират и да ви насочат. 

Ако не ви харесва този вариант, винаги може да си вземете само 2-3 пелени, в началото да ги използвате само през деня и вкъщи, а като придобиете по-голяма увереност, да си купите допълнителни бройки.

Но многократните пелени с техните безброй красиви десени са голяма краста и обикновено винаги искаме още и още, дори и когато имаме достатъчно. 

Разкажете ни и за другите продукти, които предлагате и каква е философията ви зад тях? 

За момента предлагаме различни видове многократни пелени, допълнителни подложки, многократни кърпички. Идеята ни е да създадем един магазин за продукти, които са в подкрепа на устойчивото родителство. 

Муселинова пелена – одеалце на „Босилко“
Муселинът е перфектен за лятото и любим на много майки

Благодарение на тяхната употреба можем да намалим отпадъците и въглеродния отпечатък, който оставяме. Скоро предстои да включим още продукти на други производители и да разширим асортимента. Надявам се да продължим да се развиваме в тази посока и не просто да въртим бизнес, а и да сме в помощ на околната среда.

Грижата за природата винаги е била голямо вдъхновение и от голяма важност за моето семейство, дори кръстихме децата си на планински върхове – Вихрен и Алеко. Това е нашата не просто бизнес, а и житейска философия. 

Кърпичките се използват за избърсване на мръсни ръчички, лице, дупе, носле или за каквото друго ви хрумне. Изработени в България от 100% памук. Размер 20/20см.

Защо за вас беше важно да създадете фирма и да работите на светло? Всички знаем, че много бизнеси са започнали с продажби без да са легални, първо опипват почвата и нагласите на пазара и чак след това инвестират по-сериозно. 

В началото споделих идеята си с приятели, част от тях ме посъветваха да опитам първо на „черно“, но това никак не се вписва в моя морален кодекс. Още в началото и двамата с мъжа ми бяхме убедени, че като сме тръгнали да правим нещо, ще го правим както трябва.

Фирмата беше първото, което създадохме, още преди да тръгнем да правим каквото и да било друго. Смятам, че това е много важно и за нашите клиенти, защото аз заставам с името си зад своя продукт.

Ако има някакъв проблем, дефект или нещо друго, моята фирма, адрес, име – те са там. Всеки може да ме открие. Всеки може да ми държи сметка за това какво продавам.

Моята фирма дава сигурност. На мен, че мога да работя законно и с чиста съвест. На клиентите ми, че ще получат качеството, което са очаквали, а ако имат проблем, ще получат адекватно отношение. 

Най-важният въпрос за мен е как успявате да съчетаете грижата за децата с бизнеса? Кой гледа децата ви, докато вие работите, например, или не разполагате с този лукс? 

Работя, когато мога. Понякога това означава да си открадна един час, докато децата спят следобед. Или пък да работя нощем, когато всички са си по леглата.

Много пъти се е случвало да водя телефонен разговор на фона на ревяща какафония, да върша нещо спешно с бебето в ергономичната раница, с едната ръка да люлея и приспивам, а с другата да си пиша с клиент през телефона.

Имам голям късмет, че мъжът ми работи навън и когато времето е много лошо, си е вкъщи. Така успявам понякога да свърша нещо допълнително, макар че децата са още малки и за много от нещата търсят точно мен.

Миналата 2020 година ни завари много неподготвени. Малкото ми дете се роди през март месец точно в седмицата, в която обявиха извънредното положение и като ни изписаха се оказах затворена у дома с новородено бебе и двегодишно дете. Наложи се „Босилко“ да остане на заден план за известно време.

След като баткото тръгна на детска градина през есента, започнах да се занимавам по-сериозно с целите, които си бях поставила. Сега имам много нови идеи и действам в посока тяхното осъществяване.

Още от началото се наложи да се науча да правя всичко сама, заради ограничения бюджет. Дори се научих да шия на шевна машина, каквато преди това бях виждала само на картинка.

Сама направих сайта и онлайн магазина с WordPress, аз си правя продуктовите снимки и ги обработвам, занимавам се с маркетинга, SEO оптимизациите на сайта, пиша статии за блога, поддържам фейсбук страницата и осъществявам всички контакти с клиенти, опаковам и изпращам пратки. Мъжа ми се занимава основно със счетоводната част, когато се налага, тъй като той работи и друга работа.

„Кръстихме децата си на планински върхове – Вихрен и Алеко“, разказва с усмивка Глория

Трудно ли беше да намерите ателие, което да изработва пелените ви? 

Това беше може би най-трудната част, която ни спъна в началото и много ни забави. Имахме известен лош опит с няколко фирми, докато накрая

открихме една прекрасна шивачка с малко ателие. Тя не само шие, но и дава страхотни идеи и предложения, помага със създаването и преработването на кройките и освен това е супер прецизна и внимателна. Много хора преди нея отказаха да работят с нас, заради особености на платовете.

Водоустойчивият плат се шие по-трудно, защото е много хлъзгав на машината. Всеки, който се е докосвал до наши пелени може да потвърди, че изработката им е наистина детайлна, шевовете са перфектни, ластиците са хванати здраво и всичко е така, както трябва да бъде. 

Какъв е вашият съвет към майките, които се чудят дали да рискуват с малък семеен бизнес? За какво да се подготвят през първата година?

Собственият бизнес е много вълнуващо начинание, но определено изисква отдаденост.

Колкото и добре да си мислите, че познавате материята на бизнеса, с който започвате, то през тази първа година ще се убедите, че нищо не знаете.

Дребните спънки дебнат отвсякъде, заниманията с документи и счетоводство са страшно досадни и непрекъснато излиза по някой нов казус от някъде.

Подгответе си двойно повече бюджет от този, който си мислите, че ще ви бъде необходим.

В собствения бизнес на сто процента важи известният закон на Мърфи: „Ако нещо може да се обърка, то непременно ще се обърка.“ Това е много динамичен процес, който може да не е по вкуса на всеки.

Няколко дена подред може да е спокойно и после изведнъж на четвъртия ден да изскочат сто задачи за вършене.

Аз съм човек, който обича новите неща, предизвикателствата, вземането на решения в движение и изобщо не харесвам да се затварям в определени рамки. Идеята да работя в офис с нормирано работно време не ме привлича.

Вярно е, че собствения бизнес не дава сигурността на работата на трудов договор. Вярно е също така, че отнема много от личното време, понякога късно вечер или през уикендите. Това е част от играта.Но пък ми дава някакво усещане за свобода и ми помага непрекъснато да се развивам, да уча и да излизам от зоната си на комфорт.

А в моя вътрешен свят това е от голямо значение.

Глория и нейното семейство

Благодаря за този вдъхновяващ разказ 🙂 Пожелавам прекрасна година пред „Босилко“!

Отново напомням, че при мен подобни интервюта са абсолютно безвъзмездни. Моят блог не предлага платено съдържание. Радвам се, че мога да подкрепя още една българска майка в нейното начинание. Пожелавам на Глория вдъхновение и много успех!

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!

 

Последвай ме:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

Вижте още:

Георги Малчев: Родителите имат суперсили

Михаела Найденова: Бебеносенето ме спаси

Ели Шопова от From Farewell to Hello: Качеството трябва да е без компромис

Неда Бресковска – Милушева: Децата и кариерата могат да вървят ръка за ръка!

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Ани Събева: Със Слингомания продължаваме напред

Светлина Берберска-Василева: Освежаващо е да си спомниш какъв човек си, извън ролята на майка

Запознайте се с Данила Иванова – майка на 6 деца и учител по призвание

Вдъхновители на Work&Play MaMaYo са Матей, Маги и Йоан – трите деца на Габи и Ники

Запознайте се с Ралица, Калина, Стефана и Виолета от Xplora

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.