Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Последна промяна 02.07.2022

Запознайте се с Цвети – майка на три деца, усмихната, вдъхновяваща и винаги готова да помогне с ценни съвети за бебеносене, кърмене и раждане.

Щастлива съм да я посрещна в блога и да чуете лично от нея как е открила своето призвание, възможно ли е да работиш дистанционно с три малки деца и има ли още митове за бебеносенето, които натъжават.

Приятно четене 🙂

Снимка: фейсбук „Библиотека за слингове „Вълшебен възел“

Здравейте 🙂 Бихте ли се представили накратко. 

Казвам се Цветомира Йоцова и съм биолог, майка на три деца, като откакто те започнаха да се появяват през около две години, станах и дула за раждане, инструктор по подготовка за раждане, консултант по ергономично носене на бебето и доброволен консултант по кърмене. 

Как се казва вашата библиотека? Как се насочихте към това, в кой етап от живота ви се появи страстта към бебеносенето и разбрахте, че искате да помагате и на други майки? 

Библиотека „Вълшебен възел“ е името на по-известното ми начинание,

което наследих от Яна Хараланова, когато самата тя реши да се преквалифицира в сферата на енергийната психология.

Между другото, препоръчвам Life lines, това е нейното настоящо начинание. Та, наследих Възела, така е известна моята библиотека за слингове. 

Вероятно по-правилният термин е носилкотека, както се казва и хърватската подобна инициатива. От раждане, кърмене, бебеносене и въобще естествено родителство се интересувам доста преди да реша въобще да имам деца, основно в началото благодарение на моята акушерка-рок звезда Олга Дукат.

С времето развих интереса си и той стана и професионално занимание, което ми дава възможност да гледам децата си и да работя у дома. 

Има ли вече достатъчно знания сред майките как да изберат консултант по бебеносене? 

Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Наистина не знам има ли. Вероятно в големите градове като София, Варна и Пловдив вече има, да, по-популярно е. Аз съм избрала малко трънлив път да живея на село и това налага да работя основно онлайн, което в тези пандемични времена не е чак толкова необичайно. Но в момента съм единствената библиотека за слингове, която не е в град, няма собствен офис и няма магазин към нея. Това е огромен минус, но съм благодарна на хората, които избират моите услуги и виждат добавената стойност в това да подкрепят подобно начинание. 

Какви митове около бебеносенето битуват още в България? 

О, разбира се, много, разнообразни, някои просто смешни, други малко ме натъжават и притесняват. Да изреждам ли?

Че ще го разглезим, ще свикне на ръце и ниииииикога няма да поиска да ходи така. Че ще се задуши, ще се изкриви, ще се повреди по всякакви разнообразни начини. 

Какъв съвет ще дадете на майките, които се чудят дали бебеносенето е тяхното нещо.

Да бъдат с отворено съзнание и да опитат. Да не се отказват и да си припомнят, че за всяко човешко умение се изискват усилия и упражнения, за да го усвоим и подобрим. Често хората се отказват от един-два опита. Но помислете. Кое технично, артистично, физическо, интелектуално умение сме придобили от първия опит? Карането на колело, ученето да си връзваме връзките като деца, да си обуваме чорапите, да ядем с прибори, да пишем, нищо не е ставало от първия опит или поне малко неща стават така. Кое ни кара да мислим, че със слинговете ще е различно?

Това е просто поредното нещо, което, за да усвоим, трябва да положим усилия и да се упражняваме.

Факт е, че всеки е различно сръчен. Понякога ни трябват малко повече упражнения. Затова сме и ние консултантите, за да помагаме и насочваме. 

Снимка: фейсбук „Библиотека за слингове „Вълшебен възел“

От къде да започнем с избора на носилка – бихте ли споделили полезни ресурси от вашия опит? 

В блога на Вълшебен възел www.fairyknot.org/blog има публикувани доста статии за правилното позициониране, видовете носилки, специфики като кърмене и бебеносене, лятно бебеносене, носене по време на бременност, тандемно носене и други. Винаги съм на линия да давам указания и подсказки по темата. Моят съвет е човек да почете малко, да си набележи варианти, да избере консултант, който да го насочи. 

Наблюдавам от няколко години, че вече и у нас има богат избор на носилки от цял свят. Което лично според мен е страхотно постижение и го дължим изцяло на вашия труд и постоянство. Ще споделите ли как избирате коя марка да представите на пазара, как успявате да спечелите доверието на тези международни брандове? 

Когато аз започнах да работя с носилки, в България се внасяха две или три марки ергономични раници и имаше един магазин.

Много се радвам, че доста брандове стъпиха на родна земя първо като наемни носилки именно във Вълшебен възел, а после хората взеха да проявяват интерес и магазините да ги зареждат.

Как избирам? Чета, гледам видеа, ревюта, член съм на доста международни групи, набелязвам си продукти, уговарям се за тестове и ревюта и така. Не всяко попадение е успешно. 

Как изглежда този бранш в чужбина, какъв е статутът там на консултантите по бебеносене – има ли още полезни практики, които постепенно ще видим и на родна почва? 

Различно е в различните държави. Аз следя доста активисти във Великобритания, Германия, Холандия, Италия, Хърватска, Щатите, виждам тенденцията библиотеките за слингове да стават и магазини. Аз упорито бягах от това, макар че в началото наследих и онлайн магазин към Възела, но не беше моето нещо.

Не знам дали е тенденция в чужбина, но аз лично се старая да усвоявам и прилагам по-комплексен и мултидисциплинарен подход. Не да работя „на парче“.

То става съвсем естествено. Затова и станах дула и консултант по кърмене. Замислила към няколко нови обучения и квалификации. Защото често с родителите, с които работя, освен че си показваме връзване в слинг, неизбежно засягаме темите как е минало раждането, справят ли се с кърменето, захранването, съня на бебето. И ето че стигнахме до този холистичен поглед, за който споменах. 

 

Последвай ме във фейсбук: Блогът на Джандева

Още по темата:

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.