Михаела Найденова: Бебеносенето ме спаси

Последна промяна 07.07.2021

Михаела ми писа часове след първата публикация в блога. Заговорихме се, макар и накъсано във времето, за да стигнем и двете до извода, че “няма как всички да сме успешни блогъри и инфлуенсъри, работата и животът не са само онлайн и в социалните мрежи. Хубаво е всички да сме в топли и подредени офиси с хубави дрехи и чисти обувки, но в реалността не винаги е така”

Харесах нейната искреност, защото ме върна доста години назад във времето. Спомних си за едно интервю с жена таксиметров шофьор, някъде 2004 – 2005 г. Тогава я питах откровено не се ли притеснява при нощните смени и как се чувства в тази мъжка професия.

Беше нормална жена – страхуваше се, разбира се, но това беше нейният път, нейната професия и тя нямаше намерения да се отказва.

Години по-късно пишех за земеделие. Най-мъжките разкази съм чувала от жени, защото да си на полето или да отглеждаш животни, да си на работа 24/7 е изпитание за духа и физиката, не всеки може да издържи.

Нека не забравяме, че понякога точно щипка женски инат спасява всичко. 

Но пък точно мъж, при това абсолютно непознат (тогава говорехме по телефона с много фермери из цялата страна) се разплака от безсилие, че годината му е съсипана. Жени не съм чувала да плачат. Те обикновено споделяха суровите факти за убийствените изкупни цени на доматите например и казваха какво ще правят, за да спасят сезона и да не фалират. 

Историята на Михаела е от същата сплав – първо виждате силната жена с мъжка професия, а после майката с две деца, която е намерила най-доброто решение за своето семейство и е започнала собствен бизнес успоредно с работата.

Ето и нейния разказ 🙂

Снимка: Иван Зарков и Dices & Dots

Здравейте, казвам се Михаела Найденова 🙂 

Родена съм в София. Завърших руско училище в Младост и строителен техникум, специалист геодезист съм и инженер от Минно-геоложкия университет. 

Работила съм в различни сфери – строителство, проектиране, планиране, технически ръководител на обекти. В продължение на образованието си записах висше, подземно строителство. 

Последваха години на редовно образование и постоянна работа. Ориентирах се към взривните работи и технологии, завърших магистратура.

Запознах се със съпруга ми по време на магистърската си работа. Заживяхме заедно и напуснахме София. Започнахме работа в завод за производство на взривни материали в северозапада. В същата фирма бях ръководител производство и проектант взривни работи.

Архив на „Прегърни Ме със Слингомания – библиотека за ергономични раници и слингове“

След две – три години се преместихме да живеем в Пирдоп.

Имаме две породени деца. След раждането на Тео записах докторантура от скука в първите месеци. Вече знаех за бебеносенето и ползите от него, то ме съхрани като личност.

Съпругът ми работеше на смени, а живеехме в град, където не познаваме никого. Слинговете ни помогнаха да изградим една сериозна връзка на режим, спокойствие и мир. Съпругът ми го нямаше с дни у дома. Кърмех и къпех малчо, връзвах го със слинг на гърба, през това време минавахме през банята с каката, която беше на 1 година и 7-8 м. 

Когато дойдеше време за спане, трансферирах малчо в кошарата и приспивах нея. 

Тогава създадох и моята Библиотека за ергономични носилки и слингове, за да мога да бъда от полза на всички майки, които имат съмнения че ще се справят.

Архив на „Прегърни Ме със Слингомания – библиотека за ергономични раници и слингове“

Когато Тео стана на 10 месеца, след 3 години майчинство, започнах работа в Асарел като строителен инженер, но не след дълго ми предложиха работа в Аурубис.

Започнах като специалист пещостроител – металургия, отново непрекъснато производство, течащ метал и хиляди отговорности.

Наред с това планинарстваме с децата, ходим на риболов, караме колела и преминаваме през всички житейски несгоди и печални ситуации с близките роднини. И двете деца ходят на градина. 

Можете да разгледате библиотеката ми тук:

Www.facebook.com/hugmeslinglibrary

В инстаграм поддържам канал с полезни идеи за свободното време с децата

Www.instagram.com/hugmeslinglibrary

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!

Последвай ме:

ФБ:Блогът на Джандева 

Инстаграм

Вижте още:

Ели Шопова от From Farewell to Hello: Качеството трябва да е без компромис

Неда Бресковска – Милушева: Децата и кариерата могат да вървят ръка за ръка!

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Ани Събева: Със Слингомания продължаваме напред

Светлина Берберска-Василева: Освежаващо е да си спомниш какъв човек си, извън ролята на майка

Запознайте се с Данила Иванова – майка на 6 деца и учител по призвание

Вдъхновители на Work&Play MaMaYo са Матей, Маги и Йоан – трите деца на Габи и Ники

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.