Ели Шопова от From Farewell to Hello: Качеството трябва да е без компромис

Последна промяна 03.07.2021

Основната ни идея е със справедлив труд да създаваме етична и устойчива мода 

Ако някога сте се чудели дали сте способни да започнете собствен бизнес, непременно прочетете тази история. Ели Шопова се е хвърлила в дълбокото още по време на майчинството си с второто дете. Първата си костенурка шие изцяло на ръка, а днес е собственик на From Farewell to Hello и създава бутикови дрехи за деца. Радвам се, че е мой гост и вярвам, че историята ѝ ще ви вдъхнови 🙂

Снимка: Личен архив

Здравей, Ели 🙂 Много се радвам, че ще представя още една майка, която се е заела с приключението собствен бизнес. Разкажи ни за себе си – коя е Ели Шопова? Кога за пръв път започна работа? 

Общо взето цял живот съм търсила себе си, винаги съм знаела, че вътрешният ми порив е да се занимавам с изкуство и да създавам нещо. В началото беше музиката, като дете вярвах, че ще съм музикант. След това случайно се записах сама да уча фризьорство в специализирана паралелка в гимназията.

Започнах да работя още в 10 клас и допреди децата бях работила само това.

В последния салон, в който работих беше в мол, който се знаеше, че ще фалира и просто ни съкратиха. Докато се опитвахме да измислим ново място, аз забременях. Реших, че ще се отдам на заслужена почивка – бях на 25 г с почти 10 г стаж и определено имах нужда от това.

Така, през 2015 г се роди първата ми дъщеря. Приех присърце идеята за привързано родителство, бебеносене, кърмене и се отдадох изцяло на детето. Забременях с второто дете две години по-късно, все още кърмех първото и на практика майчинството се сля. 

Снимка: Личен архив

Една година след раждането на второто ни дете вече имах крещяща нужда от социални контакти, финансовата страна на нещата също ни притискаше, но на практика аз нямах къде да се върна на работа, бях загубила всички позиции в професията и просто трябваше да започна отначало.

Наистина децата са вододел, който променя драстично всичко. Ти как продължи? 

Реално социалните медии бяха единственият ми прозорец към света и вечер препрочитах всички отчетни групи, някоя друга онлайн книга и неща, които ме интересуват. Така, случайно в Инстаграм попаднах на една рускиня, която изработва текстилни кукли и им бродира лица, очи, цветни венци. Идеята ми се стори страхотна. 

Още на следващия ден прекопирах една безплатна кройка и направих първата си костенурка (играчка) от слингов плат, с бродирани очички и изцяло ушита на ръка. Понеже беше много трудоемко, цел номер едно за мен беше да си купя шевна машина. 

Снимка: Личен архив

Амбициозно! Браво! Успя, нали? 

Да, след месец се случи. Купих си кройка за едни сърнички и така уших първите кукли. Една от тях много приличаше на лисица и ми беше фаворит, по неин прототип си поръчах да ми направят лого, а името отдавна използвам, като никнейм, вдъхновено от творчески период на Хуан Миро. 

Снимка: Личен архив

Разбира се, трябваше да е нещо мое, на английски има израз – от сбогуване до здравей. Реших, че би било подходящо, особено, с концепцията ми за минимализъм, живот без отпадък, устойчивост, рециклиране и т.н.

Това ли е началото на твоя проект, с какво започна най-напред? 

В началото шиех кукли, бродирах по цяла нощ, а през деня гледах децата.

Направих си фейсбук страница и започнах да ги публикувам там. Впоследствие започнах да експериментирам все повече, правих кухненска хартия за многократна употреба, бебешки кърпички, торбички за пазаруване, восъчни кърпи за съхранение и т.н. 

Така се осмелих да ушия за моите деца клинчета и тениски, качих ги в страницата и получих първата си поръчка. Но, понеже нямах пълен набор професионални машини и не можех да направя такава инвестиция на този етап, започнах да работя с моя позната, която е шивач, за да не правя компромис с качеството. 

Снимка: Личен архив

Много мъдро решение, детските дрешки наистина изискват умения и опит. 

Така е. С времето нещата се задвижиха и започнаха да се развиват, а ние станахме добре сработен екип.

На практика всичко минава през мен – аз поддържам страницата, отговарям на съобщения, приемам поръчки, избирам най-подходящите платове и доставчици, купувам кройки и кроя дрехите, Наташа ги шие, след това аз ги снимам, слагам етикети, реклами, пиша собственоръчно персонализирана картичка за всяка пратка, опаковам и изпращам. 

И така вече 3 години, две от които паралелно, докато гледам малкото дете, но всички знаем за градинските вируси, така че на практика, в голяма част от времето и двете деца бяха около мен, докато аз „работех“.

Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Тук е мястото и на моя любим въпрос – как се справяш – как съчетаваш грижата за децата и работата? Според мен, само железен режим у дома помага, но пък не се постига лесно. Как е при теб, разчиташ ли на помощ от някого или се справяте сами?

Моя огромна подкрепа и мотиватор беше съпругът ми.

И двамата знаем, че аз съм човек, който е неспособен да работи на фиксирано работно време и с работодател, затова във всяка негова свободна минута, той поемаше грижите за децата, а аз действах по моите ангажименти.

Самата аз не съм дисциплинирана, така че се напасвахме спрямо ситуацията и ще излъжа, ако кажа, че не съм имала, много безсънни нощи, в които работех, мислих планове, буквално изрових цялото интернет пространство, докато намеря моята ниша и успея да затворя по някакъв начин цикъла.

Нямаме подкрепа от баби и роднини и на практика се справяме сами с отглеждането на децата.

Ще ни разкажеш ли и за магазина, как се осмели на тази крачка – от гледна точка на инвестицията, а и като дългосрочен ангажимент?

Снимка: Личен архив

От началото на годината усетих порив за развитие и затова отворих физическо място, което е моето творческо пространство и вече нещата изглеждат доста по-професионално. Беше дълго обмисляно и трудно взето решение. 

Но аз съм човек, който не се страхува да поема рискове, умея да търпя поражения и бях наясно, че това може и да не сработи. 

Защото, да, беше сериозна инвестиция за място, което на практика не носи особени дивиденти, но пък за мен е изключително вдъхновение да творя там, да имам своето време за концентрация и вглеждане в детайлите. 

В крайна сметка най-важната ми цел е да предложа качествено съдържание и продукт.

Снимка: Личен архив

Искам да те помоля да разкажеш малко по-подробно за основната концепция на дрехите, които създаваш. Разкажи ни какво означава една дрешка да расте заедно с детето?

Основната концепция е – справедлив труд, етична и устойчива мода. Идеята е, че тук всяка една дреха е изработена с внимание, всяка поръчка, която получавам е индивидуална – цветът, материята, размерът, съчетанието, всичко е предварително зададено от клиента. 

Голяма част от десените, с които разполагам са достатъчни само за 2-3 бройки, което на практика прави дрехата бутикова. Всички кройки, които използвам са закупени от хора, които умеят да проектират и продават дигитални такива, включително и

grow with me моделът, в който всички са влюбени, защото е така измислен, че посредством маншетите на ръкавите и крачолите, които се навиват, когато детето е малко и се развиват, когато расте, може да се носи поне два-три сезона.

Снимка: Личен архив

За изработката на кройката на суитшърт за бебеносене, използвах услугите на една дама, българка – моделиер-конструктор, която успя да оправдае всяко мое желание, свързано с начина, по който искам да изглежда и комфорта, който да носи. 

Снимка: Личен архив

Харесват ли майките идеята? Каква е обратната връзка, която получаваш? 

Да! В голяма степен обратната връзка е положителна. Препоръките, които получавам са свързани с необходимостта от уеб сайт, който е следващата ми цел. Защото понякога, се получава пролука в комуникацията, когато е в чат, нещата се случват по-тромаво и стават недоразумения.

За сметка на това, всеки суитшърт за бебеносене, например, идва с шест месечна гаранция за качество, като само веднъж съм сменяла дефектен цип. Което за мен е показател, че качеството е на добро ниво, а това е едно от най-важните неща. 

Представяш страхотни десени, почти съм сигурна, че не са купувани от България, но може и да греша. Всички очакваме от детските дрешки да са шарени и предполагам е изпитание да намираш подходящи платове. Какво е GOTS сертификат, защо е важен и трудно ли се намират платове, които да са едновременно красиви и качествени?  

Снимка: Личен архив

Огромно изпитание е намирането на красиви десени, затова с времето узря и идеята, че мога сама да си ги принтирам. Използвам услугите на печатница, а процесът се нарича сублимация.

Голяма част от десените, с които разполагам също са рисувани от много талантлива българка, известна в целия свят с красотите, които твори – Карамфила. 

Снимка: Личен архив

Останалите платове зареждам от местни фирми или вносители. Стандартът GOTS (Global Organic Textile Standart) гарантира екологично и социално отговорно производство на текстил в световен мащаб. Стандартът обхваща цялата производствена верига – от отглеждането на памука, до крайния продукт. Памукът се отглежда по био правила и се добива и преработва без използването на вредни химикали. Не се използват изкуствени торове, химически дефолианти и хлор. 

Снимка: Личен архив

Стандартът GOTS е доказателство за това, че се следят строго добрите условия на труд – справедливо възнаграждение, безопасност на работното място и забрана на детския и принудителния труд.

Много съм щастлива, че съвсем скоро открих български вносител – Little Whale на платове с GOTS и Oeko-tex сертификати. 

Снимка: Личен архив

Кроиш ли по-далечни планове – имаш ли например идея какво ново ще шиете до края на годината? 

Да, възнамерявам да посетя няколко европейски фестивала/базара наесен, стига covid-19 ситуацията да не ни изненада отново. Въпреки, че вече имам опит – през миналата година From Farewell to Hello се предлагаше на щанда на Home by Zhana, която изработва макрамета и бохо аксесоари за дома, в Англия, Челмсфорд и пожела да си партнираме. 

Снимка: Личен архив

Какво се търси, какво харесват майките днес? Ценят ли българските продукти или все още предпочитат евтиния внос пред оригиналната изработка? 

Все повече, според мен. Забелязвам тенденция за пробуждане сред младите, интелигентни хора, родители. Вече има значение как е изработен един продукт от отглеждането на суровините до справедливото заплащане.

Но съм сигурна и в това, че много хора имат осъзнаване, но са притиснати от битовизми и финансовата реалност в нашата страна и просто не могат да си го позволят. 

Снимка: Личен архив

Като собственик на малък бизнес какво ти липсва най-много като подкрепа – от страна на държавата, например? 

О, да, държавата определено не съдейства за по-лесен старт.

Има моменти, в които всички сметки и бумащини много ме притискат и едва успявам да държа глава над повърхността. Но се опитвам да гледам позитивно и се справям. 

Снимка: Личен архив

Ако трябваше да минеш отново по този път, какво би променила?

Всъщност, не бих променила нищо, всяка една грешка или успех са ми дали своя урок, който е изградил основа за следващата стъпка нагоре, освен това, аз знам, че има още много какво да се случва и да уча.

За финал – какъв е твоят съвет към майките, които искат да започнат нещо свое – колко време да си отделят за проучване, да инвестират ли в собствена фирма, кои ключови умения за маркетинг ще са им най-важни в началото.

На първо място всеки трябва да избистри своята концепция, да намери попрището си.

След това да направи подробно проучване, да претегли всички плюсове и минуси, да знае какви граници има и доколко е способен да рискува и да действа. 

Аз имах подкрепа от съпруга ми и приятелите ми, които ме мотивираха да не отлагам прекалено дълго, да не чакам перфектния момент, защото такъв не съществува и те бяха голям двигател за мен. 

Колкото до инвестицията в собствена фирма – законът ни задължава, не ни оставя много избор и е „необходимото зло“, както се казва. 

Един от най-важните маркетинг съвети, които мога да дам е да се намери правилната таргет група, хората, които биха имали интерес точно от твоя продукт. Другото е добрата презентация и третото и едно от най-важните неща е безкомпромисно качество. Това е сигурен ключ към успеха! 

Снимка: Личен архив

Благодаря, Ели 🙂

Отново напомням, че при мен подобни интервюта са абсолютно безвъзмездни. Моят блог не предлага платено съдържание. Радвам се, че мога да подкрепя още една българска майка в нейното начинание. Пожелавам на Ели вдъхновение и много успех!

 

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!

 

Последвай ме:

ФБ:Блогът на Джандева 

Инстаграм

Вижте още:

Неда Бресковска – Милушева: Децата и кариерата могат да вървят ръка за ръка!

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Ани Събева: Със Слингомания продължаваме напред

Светлина Берберска-Василева: Освежаващо е да си спомниш какъв човек си, извън ролята на майка

Запознайте се с Данила Иванова – майка на 6 деца и учител по призвание

Вдъхновители на Work&Play MaMaYo са Матей, Маги и Йоан – трите деца на Габи и Ники

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.