Запознайте се с Данила Иванова – майка на 6 деца и учител по призвание 

Последна промяна 19.06.2021

Щастлива съм, че Данила се съгласи да разкаже историята си 🙂 Искрено се радвам, защото нейният пример със сигурност ще вдъхнови и други майки да продължат напред. Да довършат образованието си, да повишат квалификацията си, или просто да си кажат – ето, Данила се е справила, мога и аз да опитам 🙂 

Данила е завършила Богословие, а днес работи в ОДЗ „Слънчева дъга“ – Медковец. Прочетете историята й и споделете с други майки, нека повече жени повярват в себе си!

Снимка: Личен архив

Казвам се Данила Иванова, майка съм на 6 деца (пет биологични и едно осиновено). Когато се запознахме с мъжа ми, работех в частна фирма в София, той също. Живеехме на квартира и след като родих първото дете, разбрахме, че няма да го бъде. 

Преместихме се в моето село в ямболско. Там той си намери работа, а аз продължих да си раждам едно след друго още две деца, четвъртото го осиновихме. Тъй като съм завършила Богословие, бях съвсем наясно, че няма да си намеря работа по специалността.

Реших да уча магистратура Педагогика в близкия (и всъщност не особено близък до Ямбол) Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Снимка: Личен архив

Беше ми трудно в началото, защото трябваше да оставя четирите си деца за 2 седмици и да отида в Бургас на очни. Точно там една вечер си купих тест за бременност и се оказа, че сме заченали петото дете. Продължих си с ученето и нямах намерение да прекъсвам, въпреки че ми откриха диабет и се наложи да премина на инсулин, което доста промени живота ми. 

Междувременно по-малкият брат на мъжа ми почина и майка му остана сама. Решихме от Югоизточна България да се преместим в Северозападна, за да не е сама свекърва ми, пък и да ни помага. Така петото ни дете се роди северозападно… Наложи се да прекъсна, естествено. 

Снимка: Личен архив

С големи уговорки и пазарлъци успях да се прехвърля във врачанския филиал на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където ми признаха един от двата завършени в Бургас семестъра. Междувременно се оказа, че съм забременяла с шестото дете.

Този път не прекъснах и успях да завърша.

Веднага, след като завърших, станах учителка.

Това естествено не е някаква амбициозна кариера, но е доста удачен вариант за работа за майки с много деца. От една страна могат да са близо до децата си, докато те учат, а от друга работното време и отпуската позволяват на майката да си е повече време вкъщи.

Ако сега се наложи да се преместим отново, няма да се притеснявам дали ще си намеря работа, защото от учители има нужда навсякъде. 

Реших тази година да запиша още една магистратура – Специална педагогика, защото две от децата ми са с увреждания, а и за да съм по-квалифицирана и конкурентноспособна на пазара на труда.

Снимка: Личен архив

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!

Последвай ме:

ФБ:Блогът на Джандева 

Инстаграм

Още по темата:

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Ани Събева: Със Слингомания продължаваме напред

Светлина Берберска-Василева: Освежаващо е да си спомниш какъв човек си, извън ролята на майка

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.