Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Последна промяна 19.06.2021

Запознайте се с Дияна Антова – създателката на блога „Токче&Червило“. Дияна прие поканата ми веднага и няколко дни по-късно вече имах нейното откровено интервю, за което искрено й благодаря!

“Аз съм творец с мечта да стане писател”, казва тя и според мен доста скромно разказва за успехите си и постигнатото през изминалите 4 години. 

И сега, най-важното – Дияна създава блога си буквално с бебе на ръце, което не спи, но пък за сметка на това плаче много 🙂 Прочетете нейния разказ, сигурна съм, че ще се вдъхновите 🙂

„Токче & Червило“ ще намерите във фейсбук и инстаграм

Снимка: Личен архив

Здравей, Дияна, разкажи ни как възникна идеята за блога? 

Привет! Всъщност исках да имам блог от много, много време. Това, че стана предимно козметичен е въпрос на съдба – работата ми преди да изляза в майчинство (а и сега) е свързана с изключително много марки в козметичния и парфюмериен бранш. Самата възможност да се докосна до тези продукти, ме вдъхнови да мога да пиша за тях и да ги описвам по моя си начин.

И как успя да съчетаеш писането с гледането на бебе 🙂

Изключително трудно. Създадох блога, когато малкият беше на 6 месеца и вече полудявах вкъщи. Преди да родя водех доста социален живот и това да стоя на едно място, винаги ме е побърквало. А и малкият беше от тези бебета, които спяха веднъж на високосна, но за сметка на това със забележително мощен рев.

Ще споделиш ли и за твоята страст към хубавите аромати и козметика – как започна това пътешествие? 

Към хубавите аромати… преди да започна да работя в тази сфера, съм имала само един „марков“ парфюм. Едвам бях успяла да събера пари за него, а и беше намален с -20% тогава 😀 Няма да го забравя никога – Lanvin Eclat D’Arpege, и до ден днешен той е изключително сантиментален за мен. 

А относно козметиката, първата ми любов бяха два продукта на Estee Lauder – черен молив за очи и прословутият им фон дьо тен Double Wear. И за тях бях събирала пари доста време

Знам, че обичаш да пътуваш – кои са любимите ти места? 

Че кой не обича, хихи. За съжаление на фона на останалите хора в инстаграм не съм била почти никъде. Но най-много ми харесват Истанбул и БарселонаТук, обаче, не знам дали не играе и роля не къде, а с кого си бил.

Имаше ли в началото на блога  ясен план за какво ще пишеш и колко често или остави всичко да се организира в движение?

Никакъв план нямах. Бях в майчинство с шкаф, пълен с козметика и започнах да вадя едно по едно нещата и да ги описвам.

Снимка: Личен архив

Днес, 4 години по-късно и хиляди последователи, които харесват това, което правиш, можеш ли да кажеш как се постига баланс между личното и рекламното съдържание? 

При мен всичко е лично – никога не бих си позволила да пиша за нещо, което не харесвам, независимо дали е с хонорар, на бартер и т.н. Вярвам, че и много хора в бранша са така. За съжаление, много марки правят грешката да ползват едни и същи инфлуенсъри, независимо от типа продукт или услуга. Това малко или много, кара аудиторията да губи доверие в тези инфлуенсъри, а да гледа на тях по-скоро като рекламно лице. Изобщо, идеята за инфлуенсърството в България много се опорочи и изгуби първоначалния замисъл на тази професия.

Би ли споделила наблюдения и като маркетинг специалист – средно колко време отнема, за да стане разпознаваем един блог, ако е списван редовно, да се спечели доверието на партньорите и най-важното – на читателите? 

Ако трябва да съм честна – без Giveaway и реклама трудно може да дръпне напред за дълго време. Най-много помагат останалите блогъри и инфлуенсъри – ако си в техните среди, може бързо да натрупаш последователи.

Снимка: Личен архив

Един въпрос, който сигурно си чувала десетки пъти – в България списването на блог може ли да бъде работа, от която да се издържаме или по-скоро е добра възможност за допълнителни хонорари? 

От традиционното списване, на което ние (старата школа) сме свикнали – не. Но

ако постоянно измисляш видеа, имаш готини снимки и повече време, което да отделяш – да, със сигурност може да се издържаш от това, но след наистина много труд и упорство.

Чувстваш ли се добре в кожата си на инфлуенсър или се доближаваш повече до одеждите на блогър? Кое ти приляга повече?

Никакъв инфлуенсър не съм аз  Да, мога да „продавам“ нещата, които харесвам и то, защото вярвам, че ако ти харесваш нещо наистина, е лесно да запалиш някой да си го вземе. Аз съм творец с мечта да стане писател. Всъщност, това е и главната идея на блога – да събера последователи, така че един ден, когато издам книга, да може да стане бързо публично

И за финал – какви са плановете ти за идните месеци? Какво могат да очакват твоите почитатели във фейсбук и инстаграм?

Другият месец блогът прави 4 години Освен това, аз и детето имаме имен ден, предстоят интересни събития – ще има Beauty Festival на списание Glamour, което ще отразя, Bioderma ще организират дамски маратон в края на месеца, а на мен ми предстои едно кратко пътуване до морския бряг.

Снимка: Личен архив

Последвай ме във фейсбук: Блогът на Джандева

Още по темата:

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.