Ани Събева: Със Слингомания продължаваме напред

Последна промяна 19.06.2021

С голямо удоволствие днес ви представям Ани Събева 🙂 

Преди пет години, в битието ми на дезориентирана майка с първо дете, Ани пристигна един чуден ден с бебе на гръб, за да ми покаже как да ползвам раница. Най-невероятното за мен тогава беше – как е възможно да имаш малко бебе и едновременно с това да работиш? Да си адекватен, да поемаш точни ангажименти, да пътуваш из града с пеленаче и да се вписваш в нечий чужд график?

Но за Ани и нейния Дани, който тогава беше много малък, всичко изглеждаше нормално и в реда на нещата. Какво толкова – мама е на работа и аз съм с нея 🙂 Ние просто сме заедно!

Много светъл и позитивен спомен ми остана от тази среща! В такива моменти си казваш – ето, че може, няма невъзможни неща! 

И затова, днес, когато събирам всички вдъхновяващи истории на майки, поели към своите кариерни върхове, за мен е важно да ви срещна с Ани. Защото тя за изминалите пет години буквално с две деца на гръб създаде собствен бранд – „Слингомания“, Програма „Спокойни бебета“ и внимание – работи почасово за голяма компания. Как се справя ли? Вижте сами 🙂 

Снимка: фейсбук „Слингомания библиотека за ергономични носилки/ Slingomania Sling Library“

Здравей, Ани, ще се представиш ли на нашите читатели?

Здравейте! Казвам се Ани Събева, майка на двама палавника – Даниел (5 години) и София (3 години 2 месеца). Зодия лъв съм и нося всичките ѝ характерни черти. Преди 5 години никога нямаше да си представя, че ще стоя тук – консултант по бебеносене и обучения по сън и кърмене, със собствена библиотека и шоурум в центъра на София. И все пак – ето ме 🙂

Преди повече от 4 години създадох Слингомания, разбира се, запалена по бебеносенето като майка на малко бебе и очарована от свободата, която можеш да имаш с бебе в слинг. 

Преди COVID-19 и преди да има толкова магазини и библиотеки като днес, бебеносенето се разпространяваше от майка на майка. Организираха се т. нар бебеносещи срещи и там всеки показваше и разказваше на другия каквото знае. 

Още след първата такава среща бях сигурна, че това е нещото, което искам да правя. Скоро след това имаше курс за консултанти по бебеносене и не се поколебах да се запиша. И така, след няколко години работа, многобройни курсове и класове – ето ни,  Ани Събева и Слингомания 🙂

Има ли още митове за бебеносенето, които витаят в майчинските среди?

Снимка: фейсбук „Слингомания библиотека за ергономични носилки/ Slingomania Sling Library“

Митове около бебеносенето може би наистина има, въпреки, че консултантите днес не са малко. Най-честите според мен са:

  • Да носиш със слинг е сложно и ще разглези бебето
  • Раниците са подходящи за новородено и малко бебе
  • Бебетата са любопитни и искат да гледат напред.

С две думи – всичко това не е вярно.

Хубаво е да добавим, че мозъкът на бебето се развива спрямо средата, която го заобикаля. Бебетата и майките са едно цяло. С раждането на бебето се ражда и майката. Когато получават подкрепа от близкото си обкръжение и им се дава възможност да се доверят на инстинктите си, те бавно, но сигурно израстват, а отношенията и връзката помежду им процъфтяват. 

„Химията на прегръдките“ действа сякаш зад кадър, сплитайки красиво отношенията между мама и бебе. Бебеносенето  е естествено продължение на бременността и най-сигурният начин за изграждане на здрава връзка.

Снимка: фейсбук „Слингомания библиотека за ергономични носилки/ Slingomania Sling Library“

Един сложен въпрос – как да изберем носилка? Пазарът днес предлага голямо разнообразие и това е хубаво, но майките буквално не знаят от къде да започнат. 

Битува схващането, че ако две жени имат бебета на една и съща възраст, то те биха могли да ползват една и съща носилка, която да им е еднакво удобна. Не мога да се съглася с това, защото всяка жена има своите особености – различна височина, телосложение. Повярвайте ми – за избора на правилната носилка дори и чашката на сутиена е важна. 

Има основни неща, които могат да бъдат казани предварително, но най-важното е личната проба, особено що се отнася до носилки за новородени. Извънредно важно е носилката да бъде поставена правилно – не само за детето, но и за майката. 

В днешно време децата се раждат сравнително големи и порастват бързо-бързо – този интензивен растеж уморява майчиното тяло да носи детето на ръце или пък в неподходяща носилка. Не е изненада, че жените се оплакват от болки в кръста и гърба.

Нека кажем няколко думи и за безопасността.

От гледна точка на безопасността е важно да изберете носилка, която има необходимите сертификати, тествана е за безопасност, изработена е от материи, подходящи за допир до бебешка кожа.

За съжаление, към момента на пазара се предлагат много продукти, които не са тествани, а най-любопитното е, че те дори не се различават по цена от качествените.

Снимка: фейсбук „Слингомания библиотека за ергономични носилки/ Slingomania Sling Library“

 А ти самата как избираш кои носилки да представиш?

 Аз съм фен на раниците от слингов плат. Той е произведен специално, за да се направят слингове и раници от него. Отделно, в десените и материалите, има заложена идея точно как ще бъдат използвани и за какви продукти. 

Не всеки слинг става за производството на раница. Така, че материята е първото, на което обръщам внимание, но тя не е всичко. За мен е много важно раниците да могат да се регулират добре и да са подходящи за различни форми  

Също така предпочитам раници, които изрично са мислени и за носенето на малко бебе. Моята колекция засега не е голяма, но за всички марки от нея съм сигурна, че са ергономични и отговарят на европейските стандарти за безопасно бебеносене.

Ани, оставих си моя любим въпрос в тази рубрика за финал – освен за собствената си библиотека, ти работиш и съвсем нормална работа като служител. Как се справяш на два фронта едновременно? 

Не всички знаят, но много мои клиенти са разбрали, че освен за библиотеката, работя почасово и за голяма компания. Това беше необходимо по време на пандемията и беше трудно в началото. 

Благодаря на всички, които проявиха разбиране и се извинявам, ако съм накарала някой да се съобразява излишно! Но понякога е наистина трудно – съпругът ми е лекар със специалност анестезиология и през последната година често отсъстваше от вкъщи, защото даваше дълги едноседмични дежурства в ковид отделения. 

Две деца и две работи ми беше на моменти непосилно да се справя сама, но никога не съм и помисляла да оставя Слингомания, а правя каквото е необходимо, за да продължа 🙂

Последвай ме във фейсбук: Блогът на Джандева и инстаграм

Още по темата:

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.