Светлина Берберска-Василева: Освежаващо е да си спомниш какъв човек си, извън ролята на майка 

Последна промяна 19.06.2021

Към историята на Светлина ме водят няколко пътечки едновременно. Различни общи познати, истории и теми се преплитаха до деня, в който не се запознахме лично. Радвам се, че мога да споделя с вас нейния разказ за майчинството и намирането на първата работа след това. Един изцяло положителен пример с главен герой Ветеринарни клиники „Добро хрумване“

Снимка: Личен архив

Здравейте, казвам се Светлина Берберска-Василева и съм на 26 години. Завършила съм СГСАГ „Христо Ботев“ в архитектурна паралелка и специалност „Зъботехник“ в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“. От друга страна, рисуването, приложните изкуства и любовта към животните винаги са били моя страст и част от живота ми.

На дипломирането си от колежа моята дъщеричка беше вече на път. Тя се роди и прекарахме едни прекрасни 2 години и половина в игри и закачки, през които рисувах по нещо и пишех транскрипции на аудио файлове онлайн. 

Тогава дойде моментът, в който започнах да ходя по интервюта.

Бях се насочила първоначално към работа по специалността в зъботехнически лаборатории, междувременно записах детето в частна градина, което отне време и сериозни ресурси. 

Първата седмица в градината беше много по-тежка за мен емоционално, отколкото за дъщеря ми. При нея нямаше плач, нямаше „къде е мама?“, атмосферата и хората в ЧДГ “Мечо Пух” беше страхотна и тя ходеше с желание. Бабите и дядовците също трябва да бъдат отбелязани, разбира се, те са безценно богатство и помощ. 

Разглеждайки обявите за работа попаднах на тази от Ветеринарни клиники „Добро хрумване“, чиито обяви вече бях заглеждала, а и добре познавах клиниката. 

Беше обява за здравен асистент, работа с животни, добро работно време и заплащане. Отидох да видя мястото и се влюбих в работата и хората там.

Освен добрите условия за мен, срещам единствено разбиране и подкрепа по отношение на воденето и взимането от детска градина, както и в трудни ситуации, когато малката боледува. Ценя дълбоко това отношение на колегите и работодателя си.

Снимка: Личен архив

Тъжно е, че прекарваш време без детето си. Особено първите дни. Почти невъзможно е сутрин да видиш как спи мъничето и да излезеш за работа, но е и много освежаващо да си спомниш човека, който си извън това, че си майка. 

Разнообразяваш се от графика с хранене, спане и градинки, но и цениш още повече прекараните моменти с детето си.

Съветът ми към майките, които ще търсят първата си работа след майчинството е в този период да се подхожда с много спокойствие и позитивно мислене.

Така детето също ще приеме раздялата като нещо нормално и полезно и всички лесно ще влязат в ритъм.

Последвай ме:

ФБ:Блогът на Джандева 

Инстаграм

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!

Още по темата:

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Ани Събева: Със Слингомания продължаваме напред

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.