Какво се случва с двойката след раждането на детето

Последна промяна 27.06.2021

Единственият начин да промените живота си и околните, е когато променяте себе си и се развивате, казва Пепи Спирова, психолог и семеен терапевт

“За децата Дарина била единственият човек към, който искали да се обръщат, защото усещали, че баща им няма желание да се занимава с тях. Ролите били разпределени – Станимир правел кариера, а Дарина изоставала все повече в професионално отношение.

С времето самочувствието ѝ на независима и работеща жена се изпарило. Постепенно в съзнанието се загнездили и мисли за ниско самочувствие от ролята ѝ на домакиня и майка и започнала да смята, че така не е привлекателна за Станимир.“

Снимка на my best in collections – see and press 👍🔖 от Pixabay

Този цитат от текст на “Разделени Заедно” ме отведе при тях. 

Писах им с молба техен специалист да коментира по-подробно –

какво се случва с майките, които остават у дома, грижат се за децата, а съпругът поема изцяло финансовото обезпечение. Как се чувстват те, когато са лишени от възможността да развиват кариерата си – временно или за по-дълъг период.

Повече от ясно е, че много неща се променят, но не всички са за добро. 

Ето и съветите, които получих специално за читателите на блога от Пепи Спирова, психолог и семеен терапевт.

Пепи Спирова, психолог и семеен терапевт от „Разделени Заедно“

“Ще се опитам да ви отговоря, като започна с предпоследния ви въпрос и използвам вашите думи: „ако хармонията в семейството е осезаемо загубена, ако жената е финансово зависима, имате лоша комуникация с партньора или просто не срещате достатъчно подкрепа и насърчение“, то това е знак, че връзката ви е навлязла в етап на криза и не е нужно да „опазвате връзката след появата на дете“. 

Децата не са заплаха за връзката на партньорите.

По-скоро тяхната поява може да катализира навлизането на двойката в криза. Кризите в партньорските взаимоотношения са неизбежни за всяка една двойка и ние преминаваме през не една такава през годините. 

Когато обаче ежедневието започне да ни натиска с безкрайните си изисквания, да сме съпрузи, добри родители, успешни в професията, това харчи много енергия и може би не успяваме да отделим време, нито за себе си да се погрижим, нито за партньора си. 

Това, което различава семействата не е липсата на конфликти, а начинът по който се решават тези проблеми.

Причината да се отчуждят партньорите могат да са най-различни, но аз ще се спра сега само на този момент, който е свързан с появата на деца.

И както често отбелязвам и при груповите ни срещи причините, които водят до отчуждаване са строго индивидуални за всяко едно семейство. 

Бащата  е незаменим в специфичната си роля на родител и ролята на майката е ключова в неговото въвличане във взаимоотношенията с децата. Той не е заместващ родител и има важна роля  във формирането на нагласите към света и към другия пол (независимо дали детето е момче или момиче). 

Снимка на Pexels от Pixabay

Децата, чийто бащи са присъствали в живота им и не са били дистанцирани, стават по-уверени, не се страхуват да рискуват и имат добри модели за справяне.

За да се включи бащата активно в отглеждането на децата и за да има баланс обаче, майките трябва да допуснат мъжа. Майката е като режисьор, който дирижира пиесата между двама главни актьори. 

Има случаи, в които майката руши авторитета на бащата и го държи дистанциран, но не са редки и примерите за мъже, които не искат да поемат отговорност за възпитанието на децата и оставят всичко на майката, ограничавайки своята функция до финансова опора.

Другото на което искам да обърна внимание е до колко някои жени се идентифицират с професията си и излизането им от тази роля ( на лекар, на мениджър, на преподавател или нещо друго), макар и временно, ги кара да се чувстват зле? 

  • Какво е за вас да сте майка?
  • Какъв е бил мотивът ви да имате деца?
  • Какви са приоритетите ви в живота?
  • Какво според вас се случва, че вие и вашият партньор се отчуждавате?
  • Как заявявате себе си в семейното пространство? 
  • Как говорите с партньора си за това как се чувствате, какво искате, или като Дарина чакате той сам да се сети да измие чиниите или да приспи децата? 
  • Какви грижи полагате за връзката си и дали след раждането на децата не сте забравили, че сте партньори и функционирате само като родители?

Какво се случва във вашия дом и в личния ви свят е строго индивидуално и ако искате да разберете и да намерите решение на всички въпроси, моята препоръка е да потърсите личен контакт с нашите специалисти. 

Ролята на психолога не е да дава съвети (както става във филмите), а да проправи пътя към добрата комуникация между партньорите, да подпомогне намирането на решения, които вие вече имате, но не сте съвсем сигурни в тях.

Макар че отговорите, които търсите са във вас, много е трудно да ги видите без помощта  на друг човек, защото това е процес, а не рационално решение на някаква задача. 

И не на последно място искам да отбележа, че всяка инвестиция, която правите във вас е инвестиция в децата ви и семейството ви. Вие нямате власт да променяте другите хора и единственият начин да промените живота си и околните е когато променяте себе си и се развивате. Тогава промяната, макар и в началото слабо забележима с времето ще стане осезаема и това ще ви донесе истинско удовлетворение.“

Последвай ме:

ФБ:Блогът на Джандева 

Инстаграм

Вижте още:

“Новата прическа на Вики” – една задължителна книга за всяка жена

Неда Бресковска – Милушева: Децата и кариерата могат да вървят ръка за ръка!

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Ани Събева: Със Слингомания продължаваме напред

Светлина Берберска-Василева: Освежаващо е да си спомниш какъв човек си, извън ролята на майка

Запознайте се с Данила Иванова – майка на 6 деца и учител по призвание

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.