“Новата прическа на Вики” – една задължителна книга за всяка жена

Ще кажа най-важното още в началото – купете си тази книга, прочетете я, подарете я. Ако детето ви още е малко, запазете я. 

Новата прическа на Вики

“Новата прическа на Вики” е завладяваща, но трудна и тежка за четене.

Домашното насилие над жените преминава без капка свян през всички изкуствени бариери – не го спират нито перфектното образование, нито историята на най-добрата ви приятелка, нито трагичните репортажи по телевизията. То е тук, между нас. Безмълвно, тихо, подмолно. Негова жертва е всяка четвърта жена в България. 

Историята на Вики е лична, трагична и в крайна сметка завършва добре. Но нека бъдем честни – колко други истории имат такъв хубав отворен финал? Колко жени доживяват до 83 години след подобен ад? В книгите – да, но на терен?

 • Имате ли с кого да поговорите, ако е налице сериозен проблем у дома? 
 • На кого ще споделите, ако съпругът ви посегне? 
 • Ще отидете ли в полицията? 
 • Ще си извадите ли медицинско? 
 • Ще подадете ли жалба? 
 • Имате ли приятелка, която да ви приюти, ако останете на улицата само по чорапи и нощница? 
 • Къде ще отидете, ако сте с малко бебе на ръце и се наложи да бягате от насилник? 
 • Как ще реагирате, ако ви кажат – “Сама си виновна. Сама го избра. Нищо страшно не се е случило! Един-два шамара, какво толкова е станало!“

За какво да гледате обаче? 

За мъже като Драго – героят от книгата – красив, галантен и всичко най-приказно на света. Същият, който само след няколко месеца убива жестоко собственото си неродено бебе. И забележете – промяната в Драго започна почти невинно – в началото имаше само нелепи забележки, лесно могат да се сбъркат с временна проява на лош вкус и груб език. 

За мъже като бащата на Вики – Ангел, класически побойник и насилник, който се оказва, че също е бил пребиван от майка си. Но, когато у тях има гости сервира масата с усмивка, а Мария си пие спокойно виното. Общите им приятели завиждат откровено. Те не знаят за жестоките побои. 

Аз се радвам много, че авторката е добавила и два много важни момента – първият е какво се случва, когато жената е умишлено изолирана и лишена от обичайната си среда – роднини, приятели, хора, с които би споделила най-напред.

Ето я първата класическа лампичка – не е нормално, не е здравословно, не е признак на най-висша любов, половинката ви да изисква и да настоява, че като двойка сте си самодостатъчни.

Повече от жизненоважно е и двамата да имат свой кръг от приятели, с които да споделят хоби, интереси и свободно време. Ако някой ви отнеме това право, под какъвто и да било претекст, замислете се много сериозно. 

Снимка на Bingo Naranjo от Pixabay

Ще стане дълго, но държа да ви кажа и това – НЕ Е ДОБРА ИДЕЯ да оставате без работа. Само, защото ДНЕС всичко е цветя и рози и съпругът ви има идеална работа, а вие работите принцеса. Или другият довод – аз изкарвам достатъчно, ти по-добре стой и гледай децата, докато са малки. 

Много се радвам, че Цвети е разказала и за това в книгата си и ще си позволя да я цитирам: “Вики беше квалифицирана жена с опит и още в началото искаше да започне работа, но Драго някак я убеди, че не заслужава да бъде работничка на някого, че заслужава да живее като принцеса и че той ще се грижи за семейството”. 

Истината е, че когато сте зависима финансово, загубили сте квалификацията си, не сте успели да завършите или изобщо да започнете желаното образование, а вече имате и деца, вие много по-трудно ще съберете смелост да се опълчите. 

За финал – малко статистика, глас за слушане и полезна информация от мен

Снимка на Thanks for your Like • donations welcome от Pixabay

“През 2020 г. 17 жени загубиха живота си в условията на домашно насилие.” Много трудно изречение в книгата, трудно за писане, четене, доказване. Наистина, никой не знае дали жертвите не са повече. 

Явно докато книгата излезе от печат се е появила нова, още по-тъжна статистика – според годишния доклад на омбудсмана общо 27 жени са убити при домашно насилие за последните 12 месеца у нас.  Новината е от 16 април 2021. 

Знам, че не обичате да четете подобни новини, но е хубаво да знаете, че има и сайт – “Убийствата на жени в България”

Той не е, за да се наплашвате и травмирате, а за да сте в час – там има няколко лични истории, за да си сверите часовника,  да проследите един много тъжен медиен мониторинг с актуални случаи на убити жени, гореща телефонна линия. 

Разгледайте и тези места:  

 • Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“

http://www.alliancedv.org

 • Фондация “Асоциация Анимус” 

https://animusassociation.org

 • Фондация П.У.Л.С

https://www.pulsfoundation.org

 • Проследете #РаноБудна и вижте едно много въздействащо и силно видео, закачено в страницата на EMPROVE – публикацията е от 27 ноември 2020 

Вижте на сайта им кои са първите знаци, че се намирате във връзка с насилник. 

 • Ако имате нужда от съвет, влезте и разгледайте тази група във фейсбук – „НЕ СИ САМА – ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО“. Вътре има много препратки и споделени истории. 

Вече в няколко групи във фейсбук има опция за анонимно споделяне, възползвайте се от нея, ако се чудите от къде да започнете.

И не забравяйте – разговорът за насилието започва още на детската площадка, когато обясняваме на децата си кое е редно и кое не и завършва в момента, в който за пръв път си затворим очите за нечие страдание. Когато подминем уплашени, бездейни и с празен поглед.

Надявам се в мрежата да има вече достатъчно ревюта на книгата. Но нека съм честна – никое емоционално ревю, популярен хаштаг, сайт, мимолетна кампания или медийно преигран апел, не може да замести вашата решителност, вашето твърдо “не”, вашата воля за живот на чисто. 

Благодаря, че изчетохте! 

Вижте още:

Не си сама

Последвай ме:

ФБ:Блогът на Джандева 

Инстаграм

One Reply to ““Новата прическа на Вики” – една задължителна книга за всяка жена”

Comments are closed.