Кариерата на жените по-често страда от наложени стигми

Последна промяна 11.02.2024

Съдържание

Разговор с Петър Джугански, HR и създател на подкаста ‘‘НеЧовешки ресурси“

Петър Джугански
Петър Джугански, снимка: личен архив

Да започнем с най-трудния въпрос – какво пречи на работодателите да наемат по-често майки на работа?

Да, за съжаление все още има много такива закостенели стигми в нашето общество.

Виждаме, че някои от работодателите избягват да наемат майки точно, защото се опасяват, че тези жени няма да са продуктивни, че много ще отсъстват и т.н.

Според мен, за да има промяна трябва да се мисли на държавно ниво и да се намери по-добър начин майките да бъдат интегрирани в работната среда.

В момента бих казал, че жените са в доста тежко положение в страни като България, а и не само тук.

От една страна, трябва да си гледате семействата и да се грижите за децата, а от друга трябва да работите, и то на пълен работен ден, за да може да се издържате.

Един много добър пример е Холандия, където голяма част от жените работят part-time. Това го правят, за да могат да си гледат семейството, но пък донякъде страда и кариерното им развитие.

Ако трябва да сравним – в Холандия жените, които са на ръководни позиции са доста по-малко като процент в сравнение с дамите, които са на ръководни позиции в България.

 Кои са любимите социални придобивки на майките

Снимка: личен архив

Когато една жена излезе в майчинство губи от времето за кариерно развитие – как да променим това?

Точно така е и аз самият не знам какво “лечение” да дам на този проблем, защото в обществото ни битува мнението, че майката основно се грижи за своите деца.

Накрая имаме една размяна, която е точно, както ти я описа – няколко години от кариерното развитие срещу това да имаш деца, което е доста несправедливо за жените.

Тук обаче аз имам и друго наблюдение – че една голяма част от жените, които са на ръководни позиции в България, и не само, стигат до тези по-високи нива едва след като са родили своите деца, те малко са поотраснали и чак тогава идва техният момент за растеж. Това е горе – долу около 40-та година или малко преди това.

Парадоксът е, че като майка, дори да си на работа, не можеш да си ангажирана изцяло с нея, защото имаш малки деца, които също имат нужда от твоето внимание.

При мъжете не е така и мога да дам пример със себе си.

Да, аз си гледам детето, водя го на градина, вечерта се занимавам с него, но аз не съм майка му – реално жена ми се занимава с него и с домакинската работа вкъщи, въпреки, че се опитвам да се включвам максимално във всичко.

Получава се така, че моята кариера, както и на много други мъже, прогресира, защото прекарваме повече време в работата, нямаме прекъсвания и много по-рано от жените успяваме да достигнем по-високи позиции.

Всичко това се случва и заради предразсъдъците, за които говорихме преди малко.

➡️ Какво най-често учат майките

Мъжете също могат да излизат в по-голямо бащинство от обичайните 2 седмици, има ли ентусиасти?

Не бих казал, че има много такива желаещи поне от моето обкръжение, но мога да дам пример с нещо, което в моята фирма правим и то е за бащите.

Когато на някого му се роди дете му се полагат две седмици бащинство, които се плащат от държавата и са процент от осигурителния доход.

Ние покриваме разликата спрямо заплатата на човека, която той получава при нас.

Така бащите не се притесняват да си вземат тези две седмици бащинство, защото през това време те ще продължават да си получават заплатата, за която сме се договорили.

Мога да кажа, че това е една мярка, която е добър жест за подкрепа на бащинството.

За майките също имаме нещо подобно като и то е за подобен период от време.

➡️ Можем да имаме стабилна кариера дори в несигурни времена като днешните

Много често ме питат за гъвкава и почасова работа. Какво пречи на работодателите да предлагат повече такива възможности?

Мнозинството от работодателите не са гъвкави.

Аз също съм разсъждавал доста над тази тема и ще дам пример.

Сега имаме едно дете с жена ми. Един ден, ако имаме второ, с нея сме обсъждали, че поне първата година след като тя реши да се върне не би работила отново директно на 8 часов работен ден, за да може да отдели повече време на детето.

За съжаление, много компании, включително и тези големи корпорации със стотици служители тук в България, не предлагат често такива опции и от това губят те самите.

Аз се надявам, че под въздействието на глобалния трудов пазар, който се формира през последните години след Ковид с всичките тези отдалечени позиции ще бъдат отворени повече такива възможности.

Иначе е вярно, че работодателите биха искали да имат служители, които са ангажирани на 100 % с тях за максимум много време и това е най-вероятната причина, поради, която няма много part-time позиции.

Всичко, което би било полезно за жените и майките като гъвкавост на работното място, по-малко часове работа би било полезно и за мъжете.

Аз не го виждам като някаква битка между половете, но е факт, че от липсата на гъвкавост най-потърпевши са точно жените.

➡️ Как учат майките – трикове и тактики за успех 

Какъв съвет да дадем на жените, които докато са в майчинство започват преквалификация в опит да си намерят по-подходяща работа?

Най-доброто е да разговарят с колеги, приятели и HR специалисти.

Често казвам на мои познати и приятелки, които имат малки деца и са изявили желание да се преквалифицират към IT сферата или дигиталния маркетинг, че майчинството е доста подходящо време, в което те могат да седнат и да учат.

Да, много е трудно да гледаш дете и да работиш, но пък е малко по-лесно, ако трябва да съчетаваш с учене.

Защото, ако трябва да четеш някакви материали или да гледаш курс в интернет това би могло да го направиш във времето, в което детето не е до теб и те дърпа постоянно.

Най-важното е, когато човек е в такава ситуация да си направи собствено проучване дали това, което иска е точното за него и да подбере правилните курсове.

Забелязал съм, че много хора често се бъркат, че само с един курс могат да влязат в определена сфера – не е така. Нужно е постоянно учене и много четене.

 Михаела Георгиева: Работа се намира с търпение и постоянство

Как да получат покана за интервю хората, които правят кариерен завой и още нямат достатъчно опит?

Първата стъпка е да си направите хубаво CV. Има много инструменти, с които това да се случи като на всички им казвам да избягват европейския формат на автобиография.

Има платформи като Canva, която предлага страхотни темплейти за CV-та. Има и безброй видеа в интернет със съвети как да си направим хубава автобиография.

Вторият ми съвет е да показвате винаги това, което има общо с работата, която искате да вършите. Може да са завършени курсове или опит на предишна длъжност.

Това трябва да се покаже, защото, когато CV-то ти отиде при един рекрутър и той види, че ти нямаш нищо общо с това, за което кандидатстваш веднага те дисквалифицира.

Ако обаче видят, че имаш няколко курса, че си работил някакви неща свързани с това, което искаш да правиш, шансът да те викнат на интервю е много по-голям.

За финал ще кажа, че е хубаво да кандидатствате, дори да не отговаряте напълно на изискванията.

Дори да покривате само 50-60 %, нищо лошо не може да се случи като си подадете документите.

Най-много да ви кажат, че няма да ви викнат на интервю или въобще нищо да не ви върнат.

Но пък, ако не кандидатствате тогава няма как да ви извикат със сигурност.

 Безкрайното премисляне не помага, когато търсите кариерна промяна

Какъв съвет ще дадеш на човек, който си търси работа в изцяло нова сфера?

За да започнеш първата си работа в определена сфера при положение, че се преквалифицираш трябва да кандидатстваш на много места.

Помага и ако имаш подходящите контакти, познаваш хора, които го работят и някой може да те препоръча.

Препоръките винаги се гледат с предимство във всяка една компания.

 Запознайте се с Ралица, Калина, Стефана и Виолета от Xplora

Брои ли се за опит, ако посочиш някакъв личен проект?

Разбира се, брои се. На много мои колеги, които стават програмисти например, съм им казвал да си качват техни лични проекти, за да може човекът отсреща да влезе и да го оцени.

Същото важи и за дизайнери и всеки друг, който може да покаже какво е правил.

  Защо е важно да попълним опцията за кариерна пауза в LinkedIn?

За финал имам въпрос от читател. Малка фирма се разделя с 4-ти поред служител – всички са откраднати от конкурентна компания. Как да спре това изтичане на хора?

Има го навсякъде и се случва постоянно.

Доста често, когато ни напуснат служители е хубаво компаниите да правят т.нар. изходни интервюта. Така ще разберат евентуално какво не им е харесвало, къде компанията може да се подобри и естествено причините за тяхното напускане.

Ако в случая 4-ма човека отиват на едно и също място, значи имаш огромен проблем, камбаните бият и трябва да вземеш мерки.

Може да е ударно увеличение на заплатите, предлагане на по-добри придобивки и задължително разговор с хората, за да видиш какъв им е проблемът.

Те може да не си тръгват заради пари, а заради някакъв шеф, който не се държи добре с тях.

Факт е, че има случаи, когато конкуренцията е склонна да дава много повече пари, а ти не можеш, но въпреки това, можеш да се опиташ да предложиш по-конкурентни условия.

Джандева блог за кариерно развитие

Ела да си поговорим:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

Виж още от блога: 

Идеи за работа от вкъщи за майки

„Съзнателно родителство“ е най-новата книга на Елена Петрова 

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.