Защо е важно да попълним опцията за кариерна пауза в LinkedIn?

Последна промяна 24.08.2023

Защо е важно да попълним опцията за кариерна пауза в LinkedIn?

Новата опция за отбелязване на кариерна пауза в LinkedIn зарадва част от жените, които вече са родители, а други признаха, че не са сигурни дали това ще сработи в тяхна полза.

Основното им опасение е, че работодателите ще виждат по-лесно “дупките” в автобиографиите и изобщо няма да ги канят на интервю. 

Попитах майките, които следват блога във фейсбук и инстаграм какво мислят по темата и най-масовият отговор може да се обобщи така: 

“Още един тул за HR да те проучат и да не те вземат, защото примерно имаш 2-3 деца и много ще отсъстваш, ако са болни.”

Така ли е наистина? 

Реших да разговарям и експертите – хората, които всекидневно търсят най-добрите кандидати, помагат с експертиза за професионалното представяне в LinkedIn и консултират дамите, които планират кариерна промяна.  

“Въвеждането на опция за кариерна пауза е изключително полезно и силно препоръчвам на кандидатите да се възползват от нея.”,

коментира Георги К. Първанов, HR експерт и управител на CTeam – компания  за управление и развитие на човешките ресурси. 

Според него, времената, когато смяната на работа, поемането на няколко проекта и кариерните паузи се тълкуваха негативно от някои специалисти по подбор и работодатели, вече са минало. 

Диляна Денева, партньор в агенцията за LinkedIn маркетинг BookMark, също вижда основно позитиви. 

“Бих препоръчала на LinkedIn потребителите да се възползват от новата функционалност и да попълват максимално ясно и подробно описанието на заниманието си.

Вече имате възможност да покажете, че традиционната професионална заетост не е единственият начин да ставате по-добри в това, което правите. Бъдете смели и не се страхувайте да експериментирате”, казва тя. 

Лили Георгиева също хареса новата възможност, която дават от най-голямата професионална социална мрежа.

“За мен като настоящ кариерен консултант и бивш HR в международни компании би било много ценно да видя реалния кариерен път на всеки кандидат, както и мястото на работата в неговия живот” и добавя:

“Колкото повече хора показват кариерната пауза като нещо нормално в сиви-то си, толкова повече работодатели също ще приемат всичко това естествено.”

Още конкретни съвети как да използваме тази най-нова опция в LinkedIn ще откриете в трите интервюта, специално за dzhandeva.com.

  1. Кога в процеса на кандидатстване е най-удачно да попитаме за фирмената политика към родителите? Отговаря Георги К. Първанов. 
  2. Къде точно в LinkedIn профила ни се намира опцията Career Breaks и как правилно да я попълним? Подробни разяснения от Диляна Денева. 
  3. Каква е най-голямата полза от една честно попълнена автобиография и как родителите могат да използват това като плюс? Съвети от Лили Георгиева. 

Петър Джугански: Кариерата на жените по-често страда от наложени стигми

Георги К. Първанов: Няма по-мотивиран кандидат за работа от дама, която се връща от майчинство

Георги К. Първанов, HR експерт
Георги К. Първанов, HR експерт и управител на CTeam – компания за управление и развитие на човешките ресурси. Партньор на Bulgaria Wants You, част от ръководството на Българска асоциация за управление на хора и BEC.

Г-н Първанов, трябва ли според Вас да се попълва секцията за кариерна пауза в LinkedIn и какви ползи може да даде това на кандидатстващия?

Въвеждането на опция за кариерна пауза е изключително полезно и силно препоръчвам на кандидатите да се възползват от нея. Това ще спести време и на recruiter, и на кандидата, и ще го покаже в още по-положителна светлина. 

Времената, когато смяната на работа, поемането на няколко проекта и кариерните паузи бяха голям минус, отминаха безвъзвратно на пазара на труда. 

Как бихте коментирали най-разпространеното опасение сред жените, че професионалистите по подбор още по-лесно ще виждат кои са майките с малки деца и ще се въздържат да ги канят на интервю?  

Моят опит показва че няма по-мотивиран кандидат за работа от дама, която се връща от майчинство.

Не смятам че кандидатите ще бъдат дискриминирани официално или неофициално,

защото имат малки деца, и съответно има по-голям шанс да отсъстват от работа. 

Какво бихте посъветвали дамите, които имат кариерна пауза заради отглеждане на дете? Кога по време на подбора е най-подходящо да отворят темата и да попитат за фирмената политика към родителите?

Препоръчвам кандидатите за работа да разпитат за фирмената политика по отношение на родителство, гледане на деца, хибридна работа и т. н. на края на първото, или на второто интервю, когато се повдигне въпросът за заплащане и придобивки.

Също така препоръчвам, да си носите тефтер за записки и да си подготвите въпросите предварително.

Бихте ли споделили малко опит от вашата ежедневна практика в Cteam – какви придобивки за родители и гъвкави решения предлагат в момента компаниите?

Моят опит показва, че компаниите са все по-позитивно настроени и все по-гъвкави към служители с деца.

Освен хибридна форма на заетост и/ или гъвкаво работно време, нерядко фирмите разполагат с фирмени детски градини, еднократен бонус при раждане на дете и други.

Кои са любимите социални придобивки на майките

Диляна Денева: Препоръчвам на всички да попълват опцията Career Breaks в LinkedIn

Диляна Денева, партньор в агенцията за LinkedIn маркетинг BookMark.
Диляна Денева, партньор в агенцията за LinkedIn маркетинг BookMark.

През март LinkedIn представи нова функционалност за личните профили – Career Breaks.

Тя позволява на потребителите да отбележат “дупки” в своя кариерен път – времето, в което не са били заети с работа в традиционния смисъл на думата. 

Новата опция позволява на LinkedIn потребителите да опишат с какво са се занимавали в съответния времеви интервал – например доброволческа работа, отпуска по майчинство, грижа за семейството и т.н. 

Идеята е подобни периоди да не бъдат повод за стигматизиране и на тях да не се гледа като на минус за професионалния ни път.

Тъкмо обратното – чрез възможността да дадем детайли за заниманията ни във времето, в което не сме били наети от работодател, вече можем да наблегнем на това, че и тогава сме придобили ценни умения и опит. Това е полезно и за работодатели, които търсят точно такива кандидати. 

Опцията Career Breaks се намира в Experience секцията, където добавяме и останалия ни професионален опит. 

Можете да дадете хронология на съответния период, да добавите организация, включително отбелязвайки нейната LinkedIn страница – например, ако сте били доброволец. 

Най-голямо внимание обаче, следва да обърнем на описанието на дейността ни.

Тук от особено значение е да дадем максимално полезна информация, която е ясно систематизирана и лесна за четене.

Не забравяйте, че текстът трябва да бъде разделен на параграфи, можете да използвате дори емотикони, за да го оформите визуално.

Най-важни тук, както и в останалите секции на профила ви, остават ключовите думи, свързани с вашите умения и придобит опит. Именно те ще ви помогнат да влезете в полезрението на потенциален бъдещ работодател или партньор.

Преди година LinkedIn въведе и нови наименования на работни позиции – Mom, Dad, Stay-at-Home Mom, Stay-at-Home Dad, Stay-at-Home Parent – отново признавайки огромната важност на периода на родителство, в което прекъсваме работа, но продължаваме да се развиваме.

Нуждата от тази стъпка стана още по-видима с настъпването на пандемията и ситуацията, в която се оказаха милиони родители по света. 

Бих препоръчала на LinkedIn потребителите да се възползват от новата функционалност и да попълват максимално ясно и подробно описанието на заниманието си.

Вече имате възможност да покажете, че традиционната професионална заетост не е единственият начин да ставате по-добри в това, което правите.

Бъдете смели и не се страхувайте да експериментирате – така може да впечатлите своя бъдещ работодател. Всичко е във вашите ръце!

Бърз наръчник за търсене на работа

Лили Георгиева: Насърчавам жените да не крият кариерните паузи, когато си търсят работа

Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и личен брандинг
Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и личен брандинг

Лили, как ще коментираш новата опция в LinkedIn за отбелязване на кариерна пауза?

Крайно време беше.

Нашият живот не се изчерпва с поредица от позиции без ден прекъсване и е нормално да правим кариерна пауза по една или друга причина. Майчинство, семеен казус, изискващ вниманието ни, сериозно обучение или просто едно “стоп”, защото … съм изчерпана и искам да си изясня моите посока и път.

За мен като настоящ кариерен консултант и бивш HR в международни компании би било много ценно да видя реалния кариерен път на всеки кандидат, както и мястото на работата в неговия живот. 

Не, не е нужно да е на първо, отвъд всички останали роли, за да е ангажиран с работата си, да е адекватен и продуктивен. А ако си е дал пауза, за да реши какво иска, изборът му ще е много по-осъзнат, и това ще си личи. 

Много по-отговорно решение е от това да седи на 30% в нещо, което нито му носи смисъл, нито дава на работодателя резултата, който търси.

Би ли насърчила жените да използват тази нова възможност и защо? 

Разбира се. Насърчавала съм ги и без тази опция да влезе официално във формата на Линкдин.

Работодателите, които гледат на хората като на цялостни личности и, които търсят осъзнат избор, ще приемат това за нормално. 

И не, това не са еднорози – била съм от страната на такъв работодател, виждала съм такива. А останалите, които биха ни сегрегирали заради пауза в кариерата, защото е недопустимо, несериозно или “губим квалификация” – аз не бих искала да работя за тях. А вие?

Не бих искала и аз, но нека сме честни докрай – това явление го има и за много майки е сериозен фактор и притеснение. 

Естествено, има ситуации, които са форсмажорни, в които нямаме много избор и е нужно да започнем работа скоро, особено в по-малки населени места –

тогава може паузата да не е толкова видима, а да преценим по време на разговора дали и как да я опишем. 

От моя опит – това наистина са изключения, а не правилото – просто хората, особено женската половина, имат прекалено много страхове, ограничаващи убеждения и не смеят да споделят, дори и когато последствията не биха били така фатални.

А как би отговорила на страховете им, че попълването на кариерната пауза разкрива твърде лична информация (като тази – колко време са били извън пазара на труда) и това може да им попречи да бъдат поканени на интервю?

Така е, може да попречи.

И е прекрасна цедка, когато избираме работодател, с който да имаме припокриване или поне приближаване на ниво ценности, когато търсим здравословна страна, когато искаме работодател, който не само говори за wellbeing-a на служителите си, а наистина се грижи за него.

Разковничето е да вярваме, че има такива компании и да държим позицията възрастен – възрастен, а не дете – родител/учител. 

Всъщност, колкото повече хора показват кариерната пауза като нещо естествено в сиви-то си, толкова повече работодатели ще ги приемат нормално. Ако искат стойностни служители, разбира се. 

Точно както едно време, когато не беше нормално бащата да присъства на раждането на детето, а сега, не само в София, е възможно, но и ще става все по-възможно. 

Или както това, че да имаме малки деца и да работим е нормално, и тогава дори сме по-продуктивни, организирани, лоялни. Има проучвания по темата, аз като бивш HR съм го виждала. 

Средата се променя, защото вътрешната реалност се променя и става все по-нормално кариерата да е съществена част от нашия живот, в унисон, а не за сметка на другите ни роли.


dzhandeva.com е блог за кариерното развитие на жените и майките

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!


Виж още:

Михаела Георгиева: Работа се намира с търпение и постоянство 

Елица Костова: Как да изстреляш кариерата си на ново ниво през лятото?

Стаж по дигитален маркетинг в агенция Xplora

Силвина от “Супер продуктивност”: Уча хората да работят умно

Провалите не са страшни, те ни водят напред


Намери ме в социалните мрежи:

Блогът на Джандева във Фейсбук 

Кариерно развитие & малък бизнес – група във Фейсбук

Инстаграм

Linkedin

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.