Тонка от SheHustlin’: Etsy е моята стихия

Последна промяна 30.06.2023

Магазин в Etsy.com е първата стъпка към самостоятелен бранд и сайт

Ето ви три сравнения за управлението на магазин в Etsy, за които със сигурност не сте се сещали:

  • по-лесно е от това да направиш пухкав козунак
  • да омесиш сполучлив хляб с квас
  • по-лесно е дори от грижата за бебе. 

Стане ли дума за най-известната платформа за творци, Тонка от SheHustlin’ е в стихията си. Ежедневно и с усмивка, тя споделя изпитани и напълно приложими съвети за това

как да развиете магазина си в Etsy и как да започнете да печелите. 

С Тонка си поговорихме и за майчинството – как се гледат близнаци, когато работиш на свободна практика и трябва да се погрижиш за финансите си за месеци напред. Минахме през най-интересните проекти на нейния бранд – SheHustlin’ и подготвихме вдъхновяващи идеи за всички, които 

искат да започнат бизнес в Etsy.com. 

“Много малко хора имат дисциплината да преследват целта достатъчно дълго, за да я достигнат”, ми каза Тонка и аз съм съгласна с нея. 

Това интервю е част от поредицата, посветена на майките и техния бизнес. Ако искате да ми гостувате напълно безплатно, можете да ми пишете на dzhandeva/at/gmail.com

Приятно четене!

Стане ли дума за най-известната платформа за творци, Тонка от SheHustlin’ е в стихията си. Ежедневно и с усмивка, тя споделя изпитани и напълно приложими съвети за това как да развиете магазина си в Etsy и как да започнете да печелите.
Антония Колева, снимка – личен архив

Здравей, Тонка и добре дошла! Много се радвам, че в блога посрещам още една майка на близнаци. Оставям на теб удоволствието да се представиш. 

Здравейте! Аз съм Антония, или Тонка, както ме познават повечето хора.

Аз съм човек, жена, творец, предприемач и майка в този ред хронологично и най-голямата радост в живота са моите творения – живи и не 🙂 .

Обичам да бъда майка.

Но също обичам да създавам бижута, да помагам на други творци с дигитален маркетинг и Etsy магазините им, да практикувам йога и други духовни практики, да лежа на росна трева под сутрешното слънце и да се гмуркам в студеното и солено Егейско море!

Създадох първия си магазин в Etsy в далечната 2010 г. и от 2011 г. се занимавам професионално с дигитален маркетинг за творчески и малки бизнеси от цял свят.

Живях повече от 10 години извън България, но се радвам, че се върнах при корена преди 3 години и мога да бъда част от българската творческа общност.

Обожавам децата си и семейството ни!
Снимка на Marjon Besteman от Pixabay

Разкажи ни за твоя опит като родител до момента – как се чувстваш в тази роля? 

Обожавам децата си и семейството ни! Винаги съм искала да съм омъжена, да имам 2-3 дечица, да бъда активна майка и това да е най-важното в живота ми.

Но не мога да се причисля към тези родители, които не намират смисъл другаде. Искам всичко!

В началото беше много трудно, особено да забременея, по неизвестни и до сега причини – 2 години ни отне да видим двете чертички и точно когато се бяхме навили за ин витро и намерихме точния лекар, случайно разбрах, че съм бременна с близнаци. Беше голям шок и решихме да не сменяме лекаря, защото ни е на късмет. Правилно решение!

Много е трудно да си родител, но пък няма по-яко нещо от това да чувам всеки ден сега –

„Аз обичам мама колкото морето!“

„Ти си най-красива от другите жени!“ 

„Аз ще се оженя за мама защото обичам нейното сърце!“ 

Насълзяват ми се очите и сега, като пиша.

Моите момчета са на 4.5 г. и това ми е любимият период (до сега).

Не съм от жените, които са имали романтична бременност и месеци с новородените си.

Често, в тези първи месеци ставах сутрин и се разплаквах, бях толкова уморена и не си бях починала от предишния ден, а започваше нов.

Но сега това е само спомен пълен с уроци. Пак бих го направила като виждам как малкият зеленчук с неадекватни движения сега е човек, който ми казва „Мамо, аз имам една идея….“ 

И мисля сериозно вече да пробваме за още едно дете, но май ще изчакам още 1-2 години.

Снимка на Niek Verlaan от Pixabay
Снимка на Niek Verlaan от Pixabay

Как се справяхте в най-трудните моменти – с преумората, недоспиването?

Две неща спасиха положението:

  1. Безграничната любов между мен и баща им (на няколко пъти си мислехме, че няма да се справим с децата и връзката си, но любовта надделя)
  2. МАМА. Ех, тази жена, паметник бих ѝ вдигнала.

Няма значение дали имате близнаци или не, вие не сте Ахил или Помпей. Искайте помощ! Всички, които ви обичат искат да ви я дадат от сърце! 

Наложи ли ти се да промениш нещо в кариерен план след раждането на децата?

Всичко! 

Бях решила да не работя 6 месеца след раждането и после да реша какво да правя.

Преди да родя имах 3 магазина в Etsy.com + работех с 2 компании като консултант и изпълнител по дигитален маркетинг.

Спестих достатъчно средства за да изляза в „майчинство“ финансирано от мен за 6 месеца

(по това време живеехме в Турция, а там дори на осигурените не се дава повече от 60 дни отпуск по майчинство, та се наложи сама да си го финансирам).

Затворих и трите магазина в Etsy.com и казах на другите си клиенти, че ще съм на разположение някога, може би.

Интересното е, че един от тях не се отказа от мен и започнахме отново да работим заедно миналата година.

След като близнаците станаха на 5 месеца осъзнах, че аз имам нужда от това да съм повече от майка, за да бъда по-добра майка. По-това време се преместихме в София и започнах да развивам онлайн обучения, консултации и други материали за творци, които искат да имат магазин в платформата Etsy.

Минаха 2 години в работа като консултант преди да отворя нов магазин през 2021 г. (заедно с мъжа ми този път!) защото да бъда ментор е много по-гъвкаво от това да имам магазин.

Например, можех да провеждам консултации по телефона докато кърмя, а за творчеството ми трябват и двете ръце (и тишина и спокойствие!).

Така постепенно се преориентирах от Etsy продавач в Etsy ментор.

Реално, тази дейност започнах още 2016 година, когато помогнах на свекървата да отвори своя магазин в Etsy.

Снимка на Juraj Varga от Pixabay
Снимка на Juraj Varga от Pixabay

И докато сме на тази тема – успя ли да намериш твоята формула, с която гъвкаво да съчетаваш работата с Etsy и отглеждането на близнаците? 

Сигурно съм успяла, защото сега всички се чувстваме добре. 

Моята формула е всичко да е пълна каша. 

Нямам определено работно време, или време с деца. Никакъв work/life баланс, всичко е заедно, но за мен това не е проблем.

Докато водя семинари, децата често изскачат и хвърчат топки, докато редя пъзели, отговарям на съобщения на клиенти.

За мен това е по-лесно и естествено, отколкото да оставям нещата за после, защото ми заемат пространство в съзнанието. 

Единственото ми ограничение е, че не работя след 16:00. Това ми е правило откакто работя на свободна практика. Имам вечерни срещи, сега повече покрай новия Etsy Клуб за Растеж и Подкрепа, но това е по-скоро изключение.

Красивите снимки са ключови за успеха в онлайн продажбите.
Красивите снимки са ключови за успеха в онлайн продажбите. Снимка на silviarita от Pixabay

Как се влюби в Etsy? Какъв беше поводът да започнеш да работиш с тази платформа? 

Малко предистория:

От 16-годишна правя бижута. Завършила съм Международен бизнес и управление със специалност предприемачество.

Като завърших, исках да съчетая двете неща и се получи така, че там където живеехме към момента не можех да взема разрешително за работа, така че реших да се пробвам онлайн с нещо.

Запознах се с Etsy съвсем случайно в една блог статия (а тогава бяха малко!) и си казах, че трябва да опитам. Тази нова платформа беше пресечната точка на бизнес и творчество – точно това, което исках.

Влюбих се в това, че имаше общност (сега вече не е точно така).

Българският отбор във форума на Etsy беше едно от най-хубавите места за мен.

Влюбих се в това, че всичко (почти) зависи от мен и имам контрол. Влюбих се във вдъхновението. Работила съм с почти всички подобни платформи и по-лесна, по-евтина, по-интуитивна и добре изглеждаща просто няма.

Както казват на английски it’s easy to love Etsy. Колкото и да мрънкаме, че не е идеална, това е най-добрата платформа за творци.

Нещото, което ме задържа наистина беше усещането за заедност. За това, че продавачите умишлено искаха да купуват от други творци, подкрепяха се. Сега това малко се е стопило като фокус на платформата и затова създадох така мечтания от мен Etsy Клуб за Растеж и Подкрепа.

Да си творец и да продаваш онлайн може да е много самотно занимание. Затова и много от нас се отказват точно преди успеха.

С този клуб аз искам да създам една общност от творци, които не се страхуват да дадат всичко на останалите и се радват да видят как всеки успява.

Това, което правя сега, да работя като ментор и консултант за творци в България, цели да спести точно това време, главоблъсканица и стрес на хора, като теб, които тепърва започват.
снимка – личен архив

Тонка, искам да си призная, че преди няколко години исках да разуча Etsy по-сериозно и да предлагам там моите неща. Спря ме това, че ми се стори много сложно. Ти общуваш с много творци – моите страхове често срещани ли са? 

Да, разбира се! Всичко ново е сложно. Или изглежда сложно докато някой не ти го обясни. 

На мен ми отне 3 години да започна да имам сериозни продажби в платформата и да мога да нарека това, което правех бизнес. Това, което правя сега, да работя като ментор и консултант за творци в България, цели да спести точно това време, главоблъсканица и стрес на хора, като теб, които тепърва започват.

Ако нямаш представа от продажби онлайн, може да ти се стори много трудно, дори невъзможно.

Ето един трик от мен: всичко е в настройката на съзнанието. Например, когато започваш да учиш нов език или станеш родител, никой не очаква от теб да се справяш блестящо, нали? 

Всичко знаем, че ще оплескаме нещата, че ще е трудно, неразбираемо и досадно понякога дори!

Но тъй като очакваме да питаме преподавателя през 5 минути нещо, не ни притеснява, че го правим. Настройте се да сте новак и да не разбирате нищо. Това е толкова забавно! Всичко е ново и интересно и грешките са на игра, а не фатални.

Да управляваш Etsy магазин е по-лесно от това да направиш пухкав козунак или квасен хляб!

Важното е да сме отворени да се учим, да знаем че ще отнеме време и да не приемаме нещата прекалено сериозно.

Снимка на photosforyou от Pixabay
Снимка на photosforyou от Pixabay

Можеш ли да разкажеш малко повече за българската общност в Etsy?

Българските магазини в Etsy са много успешни. Има няколко бранда за дрехи в България, които държат цяла ниша. Има много продавачи на дигитални продукти, материали за творци (мъниста и прежди), има и страхотни дизайнери на бижута, които са в платформата десетилетие. Разнообразно е.

Много ме радва това, че все повече творци, които търсят моята помощ имат реална представа за това как се гради бизнес онлайн и бягат от това „ще кача 2 продукта и ще пробвам“, което беше повсеместно преди години.

Хората в България вече разбират от дигитална търговия и имат по-реални представи.

Не искам да споделям конкретни магазини за да не им объркаме конверсията и трафика, но ако влезете в нашата Facebook група ще намерите много от тях. Сещам се за магазини които продават свещи, билки, мед, репродукции на картини, еко бельо, стъклени съдове, метли, плетива, кожени изделия, дървени изделия и се справят доста добре.

Преди да започна да зареждам БГ творците с моята енергия, повечето от тях се бяха свили в дупките си и се страхуваха.

Виждам напоследък, че започват да излизат, виждайки, че няма нищо страшно, всички сме хора и ще си помагаме, както можем. 

Има остатък от народопсихологията, че ако кажа на някой за Etsy например, той ще ми вземе хляба.

Минаха 2 години в работа като консултант преди да отворя нов магазин.
снимка – личен архив

Ако приемем, че имаме хубав и уникален продукт и отделяме достатъчно време за неговото правилно рекламиране и позициониране, кога един абсолютно начинаещ човек ще стигне до първите си продажби?

Ще ти дам конкретен пример с една двойка пчелари на средна възраст, които си купиха моето обучение Etsy Супер Старт и имахме 2 консултации на живо за да направим някои неща заедно първоначално. 

Тези хора никога не бяха продавали онлайн. Те правеха мед. 

Първата им продажба беше след седмица и след месец решиха да отворят втори магазин за винтидж продукти. Мисля, че е доста обнадеждаващо, нали?

Можеш ли да обобщиш какви са най-честите проблеми, с които се сблъскват собствениците на магазини в Etsy? Кои са най-трудните неща за тях? 

Най-много се затрудняват творците, които нямат никакви познания по английски език или не са прекарвали време в пазаруване онлайн или социалните медии.

Затруднява ги и това, че получават много противоречива информация. Иначе нещата не са толкова трудни! Да гледаш бебе е къде къде по-сложно!

Проблемът в повечето случаи е, че някой ни казва: „За да продаваш успешно, трябва да предлагаш безплатна доставка, задължително!“ и хората без опит вярват сляпо. 

Истината е, че една формула няма и съм виждала всякакви ситуации. Важно е да получите съвет от човек, който има поглед върху много магазини и ситуации. Защото всяка ниша, всеки магазин, всеки продукт е различен.

Аз например работя като консултант с 10 магазина в момента, управлявам 2, а през ръцете ми са минали стотици (буквално), само обучението “12 Стъпки към Успешен Магазин в Etsy” има над 400 участника и познавам ¾ от тях лично. Много рядко има нещо, с което не съм се сблъсквала. 

Този опит няма как да се придобие от 1 или 2 магазина. Затова най-трудното всъщност е да отсееш кое е частна истина и кое е общата истина.

Много рядко има нещо, с което не съм се сблъсквала. 
Снимка на Photo Mix от Pixabay

Трябва ли да задълбаеш поне малко в дигиталния маркетинг, за да си успешен в платформата? 

Ще ти отговоря с въпрос: трябва ли поне малко да разбираш от социални медии за да имаш успешен Instagram акаунт? Разбира се! 

Интересното е, че много творци, които нямат никакъв опит, се запалват по фотография, маркетинг, оптимизация, социални медии, точно покрай Etsy.

За мен тази платформа не е само за да продаваш, но и за да навлезеш в света на онлайн продажбите и маркетинга по възможно най-безболезнения и приятен начин.

Това, което плаши много творци в началото, ги нахъсва и вдъхновява за още творчески решения. 

Например, в Etsy Клуб имаме участничка без магазин в Etsy (планира го, но още не му е дошло времето) която сподели, че всичко, което научава в клуба ѝ е помогнало да изстреля Instagram акаунта си сред звездите и да започне да получава поръчки от там.

Нещата доста се припокриват. Човек може да научи много в Etsy и да го приложи после и в социални медии и сайт и къде ли не…

Etsy е по-различна и специфична, достатъчна ли е като платформа, за да продаваме и печелим или би препоръчала по-цялостна стратегия и продуктите ни да ги има качени в инстаграм и фейсбук? 

Няма еднозначен отговор. Когато затворих магазините си заради майчинството през 2018 г., използвах само Etsy и не съм имала нужда от други платформи и доходи. 

Но за мен, като специалист по дигитална търговия и маркетинг, Etsy трябва да е само първата стъпка към самостоятелен бранд и сайт.

Etsy може да ни научи на много, но има и много ограничения. Това е като тренировъчен лагер за следващото ниво на маркетинг, в което брандът има много канали за продажби и комуникация и е навсякъде.

Всичко това обаче трябва да става постепенно – една година само Etsy, например, после една социална мрежа, после следваща, после сайт. Нещата трябва да се надграждат постепенно.

Но Etsy може да е много силно начало и да не изпитвате нужда от повече поне няколко години.

Не успява само този, който се отказва. Тонка, един въпрос за финал – какво превръща една жена и майка в успешен предприемач според теб? 

Тайна на успеха има и според мен тя е доста банална: постоянството.

Много малко хора имат дисциплината да преследват целта достатъчно дълго, за да я достигнат. Не успява само този, който се отказва. 

И още нещо, което почти всички подценяват… Ще цитирам моя любим духовен гуру, Sadhguru:

“Успехът не е това да си по-добър от друг.

Успехът е в това да осъществиш намерението зад действието си.”

На английски звучи по-добре, но схващате идеята.

Трябва да знаеш какво искаш точно! Както казва моята любима жена – предприемач и ментор Marie Forleo –

“Мога да ти кажа как да постигнеш всичко, което поискаш, но трябва да ми кажеш какво искаш!”

Много цитати, но аз обичам да се осланям на по-умните от мен. 

Звучиш страхотно, винаги ли си била така фокусирана в желанията си?

Още от дете имах много ясна представа как искам да изглеждат професионалният и личният ми живот. Знаех, че искам семейство в класически смисъл на думата – деца, куче, двор, пикници, семейни вечери и всичко покрай тях. 

Знаех и какво искам в професионален план – да съм независима, да имам собствен творчески бизнес, да съм лидер и да помагам на другите да успяват като върша работа със смисъл. 

Аз общо взето знам какво искам и това прави всичко по-лесно.

Когато целта е ясна, възможностите се появяват.

Това, което на мен ми липсваше когато започнах (и затова го създавам сега за всички Etsy творци) е общност или нещо като нашия Etsy Клуб сега. Хора, които са на моето дередже и ме разбират и искат да успеем заедно, но независими. Много е хубаво. Това е поредната ми сбъдната мечта.

Тонка, благодаря за това интервю! За творците, които искат да се свържат с теб оставям и няколко възможности:

Ела да си поговорим:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

Абонирай се за бюлетина и не изпускай нищо ново!

Please wait...

Благодаря за доверието! Очаквай всеки месец бюлетин с новини, интервюта и полезно съдържание. Фейсбук - Блогът на Джандева

 

 

dzhandeva.com е блог за кариерното развитие на жените и майките

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!

Виж още:

Габриела Донева: Давай времето си за това, което те прави цял и щастлив

Петя Красимирова: Разковничето към успеха е труд и постоянство

Ники от KalaBaby: Бъдете смели и упорити

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.