Ники от KalaBaby: Бъдете смели и упорити

Вярвайте в себе си, всяко решение е правилно, дори и да не подозирате

Kalababy е нова и симпатична марка, зад която стои една българска майка по майчинство 🙂

Тя се казва Николета Аврамова, на 25 години, щастлива и вдъхновена от първородната си дъщеричка Калояна.

Ники е готова смело да превърне своя малък бизнес в голямо начало и днес гостува при мен, за да разкаже своята лична история.

Снимка: личен архив

Здравей, Ники и добре дошла 🙂

Моля те да се представиш накратко. 

Здравейте и благодаря за поканата. Сега ще Ви разкажа една кратка приказка.

Имало едно време една дребна, дейна жена Николета. Тя вървяла, летяла, падала, ставала, когато един ден срещнала принца на синята Астра, Теодор. Те много се харесали и започнали заедно да вървят, летят, да се смеят и обичат. Когато се родила дъщеря им Калояна, идилията станала пълна.

Снимка: Личен архив

Много ми хареса как си описала началото на KalaBaby – “След като Калояна се роди, пред мен се откри един нов свят”. Разкажи ни какво всъщност ти липсваше като майка, която търси най-доброто и качественото за своето дете на пазара?

Светът на децата е необятен, космически. Продуктите и материалното са само една малка част от предметите, изпълващи тоя свят.

Като родител и що-годе осъзнат човек, аз искам дъщеря ни да обича природата, да уважава околната среда и да й пука какво консумира. 

Бях останала с впечатлението, че масово продуктите са от некачествени материали, пластмаси и не се залага на дълготрайното използване, а просто на бързата продажба и печалба. При това за не малко пари.

Липсваше ми комбинация от грижа, качество и цена. Радвам се, че съумях да намеря точните продукти, които да отговарят на тези мои очаквания.

Искам да възпитам човек, който уважава както себе си, така и природата, а ние все пак сме част от едно цяло.

Снимка: kalababy

Казваш, че си посветила много време, за да проучиш с какви материали се произвеждат най-качествените продукти за бебета. Ще ни разкажеш ли какво откри – кои сертификати са важни?

Наистина прекарах доста време, проучвайки както какви са изискванията, така и докато открия производители, които отговарят на европейските и международни стандарти. Причината е, че когато изискаш съответните доказателства, било то готови сертификати или тестове, някои от производителите споменаваха, че това е работа на купувача, тоест моя. 

Разбира се, в това няма никаква логика, тъй като производителят би трябвало сам да се грижи за това продуктите, които произвежда, да са щадящи и отговарящи на изискванията в различните държави, да дава гаранция за безопасността. За щастие, такивата не бяха много. 

Повечето производители имат направени тестове в оторизирани лаборатории, тъй като са наясно колко строги са изискванията в Европа и в Щатите. 

И за да не говорим за производителите като нещо, идващо от Зона 51, ще потвърдя, че те се намират в Китай. Считам, че митът за лошото, китайско качество вече би трябвало да е разбулен.

Все пак, всички големи марки са изнесли производството си в Азия и ако трябва да търсим опитните в продукцията, то това са именно китайците. 

Лично аз се възхищавам на креативността им и на всичките иновативни предложения, които човек може да открие.

Относно сертификатите и гаранциите за качество и безопасност мога да кажа, че за нашия пазар най-важният знак за съответствие е CE маркировката, категорията към която спадат и играчките.

Тази маркировка гарантира, че продуктът е максимално безопасен и щадящ околната среда. Друг сертификат, който не е задължителен за Европа, но за САЩ е, е този от Американската администрация за храни и лекарства (FDA).

Той гарантира, че продуктите не съдържат вредни вещества като PVC, BPA, фталати и други.

Мисля, че тук е моментът да представиш KalaBaby в пълния й блясък. На кои производители се доверяваш и защо се спря на тях?

Като човек съм доста критична към качеството на каквато и да било услуга и умея да оценявам доброто такова.

Не си спестявам и приказките, когато не съм доволна от нещо, дори мъжът ми често ми казва, че съм така нашумялото нарицателно „Карън“, която все иска да говори с мениджъра, но просто смятам, че когато нещо не е окей, то трябва да се комуникира, за да не пострада друг и за да се подобри дадената услуга или продукт. 

kalababy

Производителите, с които в момента работя, са три големи фабрики. Както споменах и горе, за мен беше важно продуктите им да съответстват на международните изисквания за безопасност, все пак ги ползвам и за моето собствено дете. 

Щом видях, че отговарят на тези изисквания, разгледах коментарите от други купувачи, убедих се, че са рентабилни и хората са доволни. Самите производители от едната фабрика се похвалиха, че произвеждат продукти за едни от известните брандове в тази сфера, което, разбира се, ми вдъхна голямо доверие. 

kalababy

Аз избрах да работя директно с производители, защото, първо, така аз контролирам подбора на продуктите, които искам и харесвам, цялата комуникация си я водя аз и за мен така споразумението е доста по-лесно.

Не бива да пренебрегваме и фактора цена. Винаги, когато се работи с директния производител, цената е различна, най-малкото, защото няма допълнително брандиране, което оскъпява.

Харесва ми комуникацията с тях, изключително адекватни, отзивчиви, защото знаят, че предлагат наистина качествени и интересни продукти.

kalababy

Какъв е твоят асортимент в KalaBaby момента? Подготвяш ли нещо специално за есента и зимата още от сега?

В разгара на лятото сме и най-купуваният продукт са, разбира се, силиконовите, плажни играчки, които са наистина невероятни. 

Определено готвим много изненади. Тепърва предстои отварянето на нашия истински онлайн магазин, а информация за уебсайта ни ще може да намерите в профилите в Инстаграм и Фейсбук. 

Вниманието ни все още ще е насочено главно към посуда за захранване на бебенца и дечица, разбира се, покрай тях и някоя друга играчка.

Има един много важен въпрос, който реално движи всеки бизнес напред – с какво kalababy е по-различна и по-добра от всички останали марки на пазара? Какво те прави уникална?

Винаги обичам да казвам, че за всекиго има място под слънцето. Магазини има хиляди, продукти още повече, но моите идеи и визия са си само едни и се намират в главата ми, че даже и още не са излезли.

Уникалността се крие в това, че всеки собственик на магазин има различна концепция и визия за нещата. Е, другото, което не е никак, ама никак маловажно, е, че продуктите ни наистина са на много достъпни цени. 

kalababy

Не намирам смисъл в излишното презавишаване на цените. Искам да споделя прекрасни неща, които съм открила за детето си с други майки и знам аз колко пари бих дала за даден продукт. Затова и се опитвам да предложа качествени неща на достъпни за нашия пазар цени.

Каня всяка майка в моя блог да сподели нещо за живота си отпреди майчинството – за теб знам, че имаш опит в корпоративния свят и че си инструктор по Зумба 😊 Ще ни разкажеш ли повече – за любовта към танците и за основната ти работа преди Калояна?

Ники-Зумбата, така ме наричаха в училище, когато започнах и да преподавам Зумба. Обичам си я, дълго време беше едно от малкото неща, които ме караха да бъда себе си на 100 %. Забавно е, свежо е, и хората, с които сме се забавлявали заедно, са оставили частица в мен, надявам се и аз в тях. 

Зумбата и танците са нещото, което в момента малко ми липсват, но и с това ще наваксам. 

Относно работата в офис, за съжаление, винаги съм се чувствала в един момент много изтощена, понякога неоценена и това ме е карало да работя по инерция и защото трябва. 

Последната ми работа беше свързана с поддръжка на бази данни на едно онлайн приложение. Работата беше интересна, но и доста изтощаваща. За щастие, колегите ми бяха наистина много хубави хора, един от които е и мъжът до мен. Той се казва Теодор и няма как да не спомена колко съм благодарна на съдбата, че ни запозна.

kalababy

Допускаш ли опцията да се върнеш отново в офис? 

Връщането в офис винаги е опция, макар и крайно нежелана от мен. Удобно ми е да работя от вкъщи, тъй като обожавам да прекарвам време с моите хора. Ако открия работа, която ми позволява да съм гъвкава, с удоволствие бих съчетала нещата.

За сега се надявам КалаБейби бизнесът да тръгне добре и ще концентрирам вниманието си главно в това. Вярвам и смятам, че сме на прав път. Ако ми се получи, офис не ща и да видя.

kalababy

Още един любопитен момент от теб ме изненада приятно – учиш Връзки с обществеността в СУ. Тук вече наистина не знам как се справяш – малко бебе, собствен бизнес и учене 😊 Как успяваш да се организираш и да поставиш приоритет върху точните неща? Разчиташ ли на някаква минимална помощ?

Още от малка съм свикнала да правя няколко неща наведнъж.

Помня, че след училище бягах на английски, а след това на тренировки по художествена гимнастика. Вечер, въпреки че даваха любимото ми детско – Наруто, трябваше да пиша и домашни. Та така и до днес. 

Когато родих Калояна през януари, тъкмо имахме и лекции, които, благодарение на Ковид, бяха онлайн, та можех да слушам повечето неща.

Приоритизирах ден за ден, като знаех, че щом днес това трябва да се свърши, значи трябва и това е. 

Помощ в отглеждането не съм искала, по-скоро първите 1-2 седмици бабите помагаха с готвене и чистене. Исках сами да се справим с бебето, да разчитаме на себе си и да свикнем и двамата с него от самото начало. 

kalababy

Считам, че детето е грижа на родителите, а ако някоя баба иска да сготви, изпере и поизчисти допълнително, винаги е добре дошла.

Вкъщи не е изрядно чисто и винаги има някоя друга чиния, но няма как всичко да се свърши за 24 часа.

Един последен въпрос – какъв съвет би дала на другите майки, които по време на майчинството си се чудят – да започнат ли нещо свое, да се върнат ли в сигурния офис, да потърсят ли нова професия?

Слушайте интуицията си. Било то за отглеждане на дете, за хората около вас или за това дали да започнете нещо свое.

Моят малък бизнес започна в главата ми докато бях бременна, а идеята да имам нещо свое винаги ме е вдъхновявала и винаги си казвах „ех, само да открия своята ниша…“. 

kalababy

Когато водещата сила на човек е нещо свише като детето например, няма чудовище на този свят, който да може да ви спре. Освен НАП и българската администрация 🙂 

В кръга на шегата, разбира се 🙂

Бъдете смели и упорити. Четете и се информирайте. Вярвайте в себе си, вслушвайте се в себе си, обичайте се, дайте си време и си обръщайте внимание. Всяко едно решение е правилното, дори и да не подозирате.

kalababy

Благодаря ти! Желая много успех във всичко!

Отново напомням, че при мен подобни интервюта са абсолютно безвъзмездни. Моят блог не предлага платено съдържание. Радвам се, че мога да подкрепя още една българска майка в нейното начинание. Пожелавам на Ники вдъхновение и много успех!

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!

 

Последвай ме:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

Вижте още:

Мама Милка: Не спирайте да се грижите за себе си

Глория Караиванова: Създадохме “Босилко” от любов към природата

Георги Малчев: Родителите имат суперсили

Михаела Найденова: Бебеносенето ме спаси

Ели Шопова от From Farewell to Hello: Качеството трябва да е без компромис

Неда Бресковска – Милушева: Децата и кариерата могат да вървят ръка за ръка!

Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете 

Деца и кариера

Нели Калнева – майката, която започва работа в друг град с две деца под 3 години

Цветомира Йоцова: Благодаря на хората, които избират да работят с мен

Дияна Антова: Всичко е лично – никога не пиша за нещо, което не харесвам

Ани Събева: Със Слингомания продължаваме напред

Светлина Берберска-Василева: Освежаващо е да си спомниш какъв човек си, извън ролята на майка

Запознайте се с Данила Иванова – майка на 6 деца и учител по призвание

Вдъхновители на Work&Play MaMaYo са Матей, Маги и Йоан – трите деца на Габи и Ники

Запознайте се с Ралица, Калина, Стефана и Виолета от Xplora