Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете? 

Успехът на другите майки работи и за вас

“Искам да се върна на работа, но детето не е прието в ясла. Няма кой да го гледа.”

“Върнах се на работа, децата са на градина, но през седмица боледуват, колегите вече ме гледат накриво заради честите болнични, не знам докога шефът ще ме търпи.”

“Имам идея за собствен бизнес, но няма кой да ни помага. Със съпруга ми отглеждаме трите си деца сами, не можем да разчитаме на помощ от роднини, нямаме пари за частна ясла. Ще се наложи да изчакам още две-три години с кариерата.”

“Наближава краят на майчинството ми. Исках да се върна на старото място, но от службата ми обясниха, че правят преструктуриране и няма да ме вземат. Не знам какво да правя, как ще си намеря работа след толкова време? Загубила съм тренинг и квалификация!”

“Детето ми скоро ще навърши две, подготвих си ново CV и го разпратих тук-там. Поканиха ме на няколко интервюта. Навсякъде ме питат кой ще гледа дъщеричката ми, когато е болна и ще мога ли да поемам спокойно късни смени и извънредни дежурства.”

“Преди да се родят децата имах добра работа. След края на майчинството исках да се върна, но мъжът ми каза, че е по-добре да си остана вкъщи и да гледам малките още две-три години. Той изкарва достатъчно добри пари и можем да си го позволим. Струва ми се добра идея.”

“Имам малък бизнес. Започнах го по време на второто ми майчинство. Отвън не си личи, но истината е, че е безумно трудно. Със съпруга ми се справяме сами, през деня аз гледам децата, после работя до късно посред нощ, грижа се за къщата, опитвам да развивам бизнеса си, но не знам докога ще издържа. Не знам и мъжът ми докога ще издържи да ме покрива, защото той също работи и е изморен.”

“Самотна майка съм. Имам три деца и малък бизнес. Справям се. Как точно, само аз си знам.”

Кариерата след раждането на децата - от къде да започнете dzhandeva.com
Най-доброто предстои 🙂

Това са истории, които със сигурност сте чували. Не съм ги събрала от някоя фейсбук група, измислих ги сама, но звучат напълно автентично, нали?

  • Какво се случва с българската майка след раждането на децата? 
  • Кога идва моментът да се върне отново на работа?
  • Успява ли да работи пълноценно?
  • Възможнa ли е комбинацията малки деца и добра кариера, без да пострада здравият семеен дух?

Ако сте още по майчинство и се чудите накъде да поемете след края му, този текст със сигурност ще ви помогне.

Ето и четири от най-често срещаните сценария:

  1. Връщате се на старата работа, ако шефът ви пази мястото и е съгласен да ви вземе отново.
  2. Запазвате професията си, но сменяте работодателя.
  3. Третата възможност е пълна промяна – преквалификация и търсене на място под слънцето в ново поприще.
  4. Четвъртият вариант е да започнете собствен проект или бизнес. 

Истината е, че след децата нищо не е същото. 

Кариерата след раждането на децата - от къде да започнете - dzhandeva.com
Всичко е едно голямо завихряне 🙂

Не можете да правите грандиозни експерименти с кариерата, неусетно започвате да мислите за резервни варианти, задавате си десетки въпроси, на които бързи и сигурни отговори обикновено няма. 

Затова, ако искате да си спестите поне малка част от тревогите, ви предлагам да потърсите съвет от подходящите хора навреме.

Днес ще ви разкажа за няколко дами, които могат да ви бъдат полезни с опита и знанията си. 

Второто ми предложение е – огледайте се. Вижте кои са майките с успешен бизнес, запознайте се с техните истории и се вдъхновете. Вземете най-доброто и надградете още по-нагоре. 

Останете с мен, със сигурност ще научите нещо ново. 

Her Startup

Създател е Силвия Трифонова, дама с дълги години опит в маркетинг и PR отдели на големи иновативни корпорации у нас и в Близкия Изток. Her Startup подкрепя жените, които имат работа, но искат да започнат собствен бизнес, както и майките, които вече мислят за кариерата си след края на майчинството.

В Her Startup има електронни книги и онлайн обучения, включително и безплатни ресурси. Аз лично си купих една книга за ETSY преди няколко години, когато вярвах, че ще имам време да развия другата си страст по-сериозно.

Тогава имахме само едно дете и аз вече мислех как ще се върна на работа на бял кон. 

Към момента не съм стъпила в ETSY, но виждам, че платформата остава силно застъпена тема в работата на Her Startup

Преди да дам линкове и към другите места, които Силвия Трифонова поддържа, искам силно да препоръчам блога в сайта. Там ще срещнете наистина вдъхновяващи истории на много жени. Не пропускайте да погледнете и безплатните съвети за успешен старт на бизнеса. А ако сте активни във фейсбук вероятно знаете и за групите към Her Startup: “Mom-Friendly” компании в България и Жени със собствен бизнес. Ако искате да чуете личната история на Силвия, която има три деца, можете да го направите тук.

Радостна мама

През последните месеци с интерес и любопитство следя Радостина Христова, създателката на Радостна мама. И преди хвърлях по едно око на сайта й, но основно за добро настроение и бягство от реалността 🙂 

Напоследък обаче, тя прави много неща, за които да й стисна виртуално ръката и да ѝ благодаря, че отделя от личното си време, за да помага. Сигурна съм, че не научавате от мен за това слънчево място, но ако е така, ето какво препоръчвам.

Секцията Мама работиТам ще откриете на едно място много полезна информация, ако сте майка и искате да създадете собствен блог. Радостина Христова поддържа и две тематични групи във фейсбук:

Майки Блогъри ≠ МамаБлогъри и Микро инфлуенсъри и блогъри срещат малки брандове.

Повече за тях можете да видите тук. Безкрайно полезен труд за всички майки, които създават нещо ново, а Радостна мама има едно огромно благодаря и от мен!

Работна група и “1 наум”

Следя “1 наум” от самото начало – познавате ги от полезните срещи със специалисти, които организират всяка седмица.  

Работна група е място за опит, съвети, размяна на контакти.

Кариерата след раждането на децата - от къде да започнете dzhandeva.com

Най-хубавото е, че екипът продължава с добрата практика да кани специалисти от различни области.

Наглеждайте за събитията и ако имате интерес, не пропускайте. Всички видеа до момента можете да видите в общия канал на „1 наум“. 

Продължавам с още една дама, която следя основно от бюлетина в пощата си.

Анета Савова

Харесвам стила й, защото обръща внимание на един специфичен момент от кариерата на жената – какво се случва с нас, когато сме на високи позиции в корпоративния свят. 

Анета Савова е бизнес консултант, лектор и автор в областта на женското лидерство.

Какво още прави тя? Може би най-известна е с програмата за Женско лидерство. Освен това поддържа и Women Speak Leadership – както Анета казва “единственият български бизнес подкаст, посветен на женското лидерство и възхода в кариерата с влияние, авторитет и смисъл”. Към момента има 75 епизода за слушане. Истинска малка съкровищница, бих казала аз. 

Автор е и на книгата „Жената която създадох: Личният път на женското лидерство“Аз си признавам, че не съм я чела, но следя редовно бюлетините в пощата си. За тях можете да се абонирате от сайта на Анета. Непременно прочетете и това нейно много искрено интервю.

Лили Георгиева 

Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и личен брандинг
Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и личен брандинг

Лили Георгиева е сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна.

В сайта си има специална рубрика, в която ни среща със своите клиенти – SheDares. Историите вътре са подробни и вдъхновяващи.

Лили поддържа и блог с авторски статии. Това, което мен лично ме радва най-много е положеният труд за две от рубриките. Едната е “Пълна кариерна промяна” с над 40 лични истории на дами от различни браншове. Още вдъхновяващи видео срещи има в Да работиш с радост.

За финал ще добавя само, че може да я чуете ето в това интервю на подкаста “Непримиримите” – получил се е естествен и много приятен разговор. 

А ето тук можете да видите и интервюто, което направих с нея.

Лили Георгиева: С майчинството започна и моята истинска кариерна промяна 

Предупредих, че ще е дълго, нали 🙂 

В опит да наваксам проверих дали пък нещо не изпускам. Така открих още няколко дами. 

Започвам с д-р Юлика Новкова, бизнес психолог, екзекютив консултант и сертифициран бизнес треньор. Д-р Новкова е изброила десет области,  в които може да помогне и една от тях е точно женско лидерство и предприемачество. Специално препоръчвам категорията “Моят път”. Вътре има изключително силни интервюта – с Лили Георгиева, Василена Вълчанова, Бояна Петкова. Има още много вдъхновяващи срещи с жени и мъже от най-различни области. Отбелязах си много неща за четене посред нощите 🙂 

Още една дама поддържа личен подкаст, в който ни разказва истории на необикновени жени – съпруги и майки, които успяват да отделят време за себе си, своето хоби или бизнес – “Ние Жените с Димитрина Силиан”

Последното, на което попаднах, буквално преди, дни беше сайтът mammi.bg. Там поддържат постоянен раздел “Кариера” с хубави, пространни интервюта с дами. А отскоро имат и специална покана към жените със собствен бизнес – изява в рубрика в инстаграм за майки предприемачи. Това ще се случва всяка сряда в профила на @mammi.space. Поканата е валидна и отворена към всички майки с бизнес. Подробности можете да видите тук. 

„Приключенията на София в предприемачеството“ 

Снимка: фейсбук „Приключенията на София в предприемачеството“

За тази книга разбрах от разговор по БНР.

Идеята е на Елена Николова и Александра Николова, а мисията е да информира повече момичета, студенти и млади професионалисти за стъпките при създаване на бизнес.

Можете да следите тази страница във фейсбук. Ако искате да получите книгата трябва да се регистриратеВече има и няколко качени епизода в подкаст. 

 

Ето и кратък отзив от мен:

Накратко за книгата “Приключенията на София в предприемачеството”

Не забравяйте – успехът на другите работи и за вас или защо е важно да подкрепяме майките със собствен бизнес 

Сега ще споделя и малка част от жените със собствен бизнес, които според мен заслужават искрена подкрепа. Веднъж заради вложената съзидателна енергия и втори път, защото не пестят сили да бъдат полезни на хората около тях – познати и непознати. 

А защо е важно да се подкрепяме?

Когато децата са въвлечени в бизнеса на мама

Защото подавайки ръка днес на друга майка със собствен проект, помагаме за общото подобрение на средата.

Решавайки днес част от  нейните проблеми, заставайки до нейните трудни моменти, създаваме един по-силен човек, който след време ще има какво да върне към обществото. Простичко казано – в дългосрочен план буквално помагаме на себе си.

Съдействали сме за по-добрата нагласа, възприятие и съпричастност към жените с деца и съвсем естественото им желание за кариерно израстване. 

Ще започна с Десислава Алексиева. Знаех за FOX book café, но не знаех историята на създателката. За пръв път я прочетох в Майко милаИ пак от там разбрах, че Десислава е майка на пет деца.

Препоръчвам да разгледате книгите и задължително да надзърнете в блога. Има и два подкаста – „Лисиците четат“ и „Всяка книга си има история“.

А ето тук можете да следите всичко ново около FOX book café. А ако искате пък да чуете самата Десислава Алексиева – буквално от преди няколко дни е този разговор в БНР. Чуйте го, защото наистина е страхотен 🙂

Следва една дама, чиято история сама ме намери – Катя Антонова. Майка на четири деца. Разведена. Разбрах за нея от ето тази бележка във фейсбук – Не закачайте майките!

И най-важното – Катя е управител на издателство „Рибка“ и автор на „Феята от захарницата”, Двете кралства“ и „Седмицата на Мишлето“. Чудно, пъстро, живо място е сайтът на издателствотоПрепоръчвам с всички налични ръце у дома 🙂

Оказа се, че в архивите имам още една вдъхновяваща история и тя е отново на дама, която ръководи издателство. Представям ви Мая Бобева, собственик на „Клевър Бук“ и майка на три деца. 

Много полезно, смислено и практично е всичко, което Мая Бобева споделя – нейната история можете да видите в поредица от три материала, специално за друг любим мой сайт – „Smart Money“ – 

тук,  тук  и   тук

Докато събирах последни идеи за материала, видях, че Неда Малчева е подготвила нови модели стикери за кола.

Ако досега не сте чували за нея, макар, че силно се съмнявам – Неда е майка на три деца, илюстратор и карикатурист.

Не пропускайте да се потопите в нейния свят и да си кажете поне десет пъти в минута – да, точно така се чувствам. Неда е разкошна, гледах стикерите, смях се с глас и, да, подготвила е стикери за близнаци и многодетни родители. 

Можете да я следите в нейната фейсбук страница, а стикерите да намерите тук.

Още една майка има моята огромна благодарност за това, което прави и това е Иванка Могилска. Тя работи като копирайтър на свободна практика над 14 години.

Не вярвам някой, който иска да се занимава с писане да не е чувал за нейния блог „Свободна практика“. Ето и две вдъхновяващи срещи с нея, от които да вземете най-доброто. 

Иванка Могилска: Няма как да намериш отговор, ако не зададеш въпрос в интервю за “Свръхчовекът с Георги Ненов. Не пропускайте и този разговор.

За финал, добавям още един текст, тук Радостна мама е събрала в едно интервю три майки, всяка от тях с три деца и, разбира се, със собствен бизнес.

Със сигурност има още много майки, които заслужават вниманието ви, затова ще се радвам, ако ми пишете с предложения, за да обогатим списъка и да се получи полезна отправна точка. 

В продължението на темата ще ви разкажа как медиите у нас подкрепят жените в бизнеса и къде да потърсите още вдъхновение, как обществото ни говори за успешните майки с кариера и битуват ли още архаични схващания типично по български за мястото на жената – у дома или в офиса.

Специално внимание ще отделя и на компаниите, които подават ръка на майките и насърчават кариерния им път нагоре.

Абонирай се за бюлетина и не изпускай нищо ново!

Please wait...

Благодаря за доверието! Очаквай всеки месец бюлетин с новини, интервюта и полезно съдържание. Фейсбук - Блогът на Джандева

 

 

Ела да си поговорим:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм