Как да стана блогър на пълен работен ден?

Последна промяна 18.05.2024

Как да станеш успешен блогър или търсен инфлуенсър? 

Краткият отговор е  – с много труд и постоянство, дългият – с още повече труд и постоянство. 

Виж личните истории на 4 дами, които познаваме като блогъри и инфлуенсъри в различни ниши. 


Даниела Ламбова: Смелостта да поискаме пари за работата си е важна част от уменията ни

Даниела Ламбова
Даниела Ламбова е автор на кулинарния блог – Dani’s Cookings.

Даниела Ламбова е автор на кулинарния блог – Dani’s Cookings, кулинарен фотограф и създател на курсове по фотография и сладкарство. Работи с брандове като инфлуенсър. Последвайте Даниела в инстаграм и фейсбук.

Здравей, Дани, ще разкажеш ли накратко как започна своя блог, колко време ти отне, за да станеш разпознаваема и да спечелиш първите си партньори?

Блогът ми съществува от 2012-та година, но започнах да работя по него стратегически едва през 2016-та. Целта ми тогава не беше веднага да монетизирам – нямаше и много възможности по това време. Стремях се от една страна да създам повече съдържание, а от друга – да се усъвършенствам, така че то да става все по-качествено.

Не съм имала време да развивам социални медии до 2020-та година, защото “истинската” ми работа беше много натоварена. Но след като реших да се отдам напълно на творчеството си, започнах да работя по-сериозно върху Instagram.

В началото на 2021-ва вече имах няколко платени партньорства.

Не мисля, че съм особено разпознаваема и в момента, но понякога приятно се изненадвам. Разбрах, че усилията ми са в правилната посока преди 3-4 години, когато колежка в офиса ми каза: Дани, аз не знаех, че ти си кулинарен блогър! Попитах я как е разбрала и тя ми каза, че е търсила рецепта в Google и един от първите резултати бил моят сайт, където е видяла снимката ми.

Как да работя с медии, блогъри и инфлуенсъри

Дани е кулинарен фотограф и създател на курсове по фотография и сладкарство.
Дани е кулинарен фотограф и създател на курсове по фотография и сладкарство. Снимка: Личен архив

Кой е най-мъдрият съвет, който си чувала по пътя си на блогър и инфлуенсър?

Собственият сайт е изключително важна предпоставка за успешното бъдеще на един инфлуенсър или блогър. Социалните мрежи менят правилата си често, променят популярността си, акаунти се изтриват или атакуват от хакери…

Но наличието на сайт ни дава сигурността, че съдържанието, което създаваме, не е съвсем преходно и, че само ние можем да решаваме какво се случва с него в бъдеще.

Аз самата не се смятам за инфлуенсър, а по-скоро за блогър. Целта ми не е да влияя на хората, а да им помагам да научават нови неща и да усвояват умения. Работя само с брандове, които лично аз харесвам и вярвам, че могат да бъдат полезни на аудиторията.

Кой е любимият ти мит, който искрено те разсмива и искаш да кажеш истината такава, каквото е?

Че да станеш инфлуенсър е лесен начин да изкараш добри пари.

Колкото и розово и забавно да изглежда отстрани, работата на истинския инфлуенсър е сериозна. Обикновено са необходими много месеци, понякога и години в ежедневни усилия, а често и финансови инвестиции, преди да спечелим първите си няколкостотин лева от блога или социалните си медии.

Той или тя трябва да създава съдържание, което да носи стойност. Трябва да умее да комуникира и с брандове, и с последователи. Да познава аудиторията си и да измисля подходящи кампании, така че да представя продуктите по интересен начин. Също трябва да бъде последователен и постоянен, за да изгради доверие.

Не на последно място, инфлуенсърът трябва много добре да обмисля с какви брандове иска да има отношения и да не приема всякакви предложения.

Аз например преди да приема партньорство, винаги преценявам дали този бранд и продуктите му ще си паснат с моето съдържание. Винаги мисля на първо място как последователите ми ще приемат съответната кампания, дали такива продукти ще представляват интерес за тях.

Да бъдеш инфлуенсър или блогър е отговорност – както пред публиката, така и пред брандовете.

Бърнаутът вече не е на мода.

Снимка: Личен архив на кулинарния фотограф Даниела Ламбова
Снимка: Личен архив

Целта не трябва да е на всяка цена да осъществим партньорство, защото това ще ни направи по-успешни. Целта е да намерим идеалните за нас партньори с продукти, които истински харесваме и по някакъв начин допълват нашите теми, за да може кампанията да се приеме добре от аудиторията ни.

Не на последно място: дори и с 1000 последователи инфлуенсърът трябва да си знае цената и да не приема партньорства без заплащане.

Разбира се, има ситуации, в които еднократно партньорство на бартер може да ни бъде изгодно. Но работата без заплащане в дългосрочен план се отразява негативно на нашето израстване като инфлуенсъри. Смелостта да поискаме пари за работата си е важна част от уменията ни. Трудно е да поставиш цена на нещо, което правиш за удоволствие, но именно цената разграничава професионалния инфлуенсър от аматьора.

Заплащането предполага сериозна работа и стремеж да изпълним зададени от клиента цели. Докато при приемането на продукти в замяна на съдържание обикновено целите липсват и работим “на добра воля”. Така отпада голяма част от отговорността, но с нея и много възможности да станем по-добри.

Вижте и този текст на Даниела – Една година като фотограф и блогър на пълен работен ден


Радостина Христова: Просто започни!

Радостина Христова
Радостина Христова, снимка: личен архив

Радостина Христова е по-известна като Радостна мама и създател на блога mama.radostna.com. Ради помага неуморно и на всички майки с блогове да се развиват и да намират партньори.

Нейни са групите във фейсбук: „Майки Блогъри ≠ МамаБлогъри“ и „Микро инфлуенсъри и блогъри срещат малки брандове“.

Последвайте Радост в инстаграм и фейсбук

Здравей, Ради, ще споделиш ли колко време мина преди да станеш разпознаваема и да спечелиш първите си партньори?

Моята история започва малко преди да стартирам блога си. Като главен редактор на медия за маркетинг и реклама, организатор на големи събития в сферата и работила с множество агенции, не беше трудно да ме разпознаят и като блогър.

Иначе от ден 1 позиционирах блога си като медия, която се стремя да монетизирам и е професионално поддържан с редовно съдържание, социални канали към него и ангажиране на специално подбрана аудитория.

Може би след първата година станах по-разпознаваема, а след 3-тата вече съм “мама блогър” номер 1 в google, както и на първи позиции по търсене “мама инфлуенсър”. Но аз работя усилено за тази позиция откъм SEO.

Ради от Радостна мама
Снимка: Личен архив

Кой е най-мъдрият съвет, който си чувала по пътя си на блогър и инфлуенсър?

Просто започни! Това беше съвет, който прочетох в някой американски блог, защото от познати и други в България не се сещам някой да ме е съветвал каквото и да е било.

Когато започнах, никой от моите познати не разбираше какво е мама блогър и как мисля да правя пари от тази дейност.

Любимият ти мит, който искрено те разсмива и искаш да кажеш истината такава, каквото е?

Любимата ми смешка и мит е, че по цял ден правя селфита и печеля пари. Както и на майка запитването “кой ще ти даде 200-300 лв да се снимаш с продукта му”.

Това е всеобщо приета заблуда: една снимка и готово.

10 снимки и си изкарал заплата.

Работата се състои в далеч повече ангажименти като:

  • да намериш начин някой да чуе за теб и да поиска да работи с теб
  • да водиш преговори и разговори с него за съдържание и цени
  • да измислиш концепция и да я реализираш в снимки, текст и видео
  • да спазиш срокове и да покажеш резултати
  • да съумееш и другия път да си пак интересна
  • да не спираш всеки ден
  • и още, и още 🙂

Катерина Ковачева: Не може да стартираш успешен канал, без да знаеш какво и защо споделяш

Катерина Ковачева: Не може да стартираш успешен канал, без да знаеш какво и защо споделяш
Няма как да очаквате някой, който не знае какво коства да информираш хората и да си в крак с тенденциите постоянно да оцени професията ти. Снимка: личен архив

Катерина Ковачева е създател на detskitegradini.com – портал, който предлага качествена информация и авторско съдържание, свързано с децата и техните родители.

Катерина е репортер във вестник “Труд” от 6 години, а от един месец е и майка на малка дъщеричка.

Можете да последвате Детските градини във фейсбук и инстаграм.

Кате, как се роди идеята за портала detskitegradini.com? 

Преди пет години заедно с моя партньор решихме да създадем наш сайт. Основната ни идея беше да пишем и споделяме с хората важните неща от деня, касаещи един родител. 

И до момента, както и когато стартирахме, информацията за прием в ясла или градина е твърде разнородна и хаотична. Затова и идеята ни беше да съберем всичко на едно място – съвети за избор, критерии за прием, новини около тях, списъци на държавни и частни градини. Всеки намира по нещо полезно в нашия портал.

Колко време ви трябваше, за да станете разпознаваеми и да спечелите първите си партньори? 

Партньори и съмишленици имах още от стартирането, макар и да бяха много малко. 

Постоянно споделях в майчинските групи и така благодарение на усърдната комуникация и желание за развитие, 5 години по-късно, се радвам на десетки партньорства с градини и стотици с малки и средни бизнеси за детски стоки и услуги.

Истината е, че не може да насилиш хората да те харесат, това е двустранен процес и първо трябва да започнеш да градиш качествена медия или информационен канал, а след това да видиш как хората го ценят и най-важното  – четат и споделят.

Порталът "Детските градини" събира всичко за децата и родителите на едно място.

Кой е най-мъдрият съвет, който си чувала по пътя си на блогър и инфлуенсър? 

Както брокерите обичат да казват, че най-важното нещо при продажбата на имоти е „Локация, локация, локация“, то при блогърите е „Информация, информация, информация“. 

Не може да стартираш успешен канал, без да знаеш какво и защо споделяш, както и какви са източниците ти. Дори един блогър, който споделя само за ежедневието си трябва да знае какво неговата аудитория очаква да чете и как да им го поднесе. 

Ще споделя и втори мъдър съвет.

Негативните коментари от читатели не винаги може да са градивна критика, затова и не се засягайте, ако прочетете нещо лошо за вас или канала ви. Аз дори спрях да чета негативните коментари, в които има само хейт срещу новината, която споделям, а не и мнение, което да надгради дискусията. 

Негативните коментари от читатели не винаги може да са градивна критика, затова и не се засягайте, ако прочетете нещо лошо за вас, казва Катерина.
Снимка: Личен архив

Кой е любимият ти мит, който искрено те разсмива и искаш да кажеш истината такава, каквато е?

Блогърите са въздух под налягане. Понякога наистина имаме доста въздух в проектите ни, но го използваме като попътен вятър 🙂

Най-много се дразня, когато някой спомене, че постоянно си цъкам в телефона и съм била в социалните мрежи, сякаш това е лошо и е загуба на време.

Нима? Тук бих добавила за всички с тази професия – няма как да очаквате някой, който не знае какво коства да информираш хората и да си в крак с тенденциите постоянно да оцени професията ти.

Соня Канелстранд: Бъдете умерени и никога не забравяйте, че на първо място е реалността!

Соня Канелстранд: Бъдете умерени и никога не забравяйте, че на първо място е реалността!
Соня Канелстранд, снимка: личен архив

Соня е създател на ЗаБавно детство.

Можете да я последвате във фейсбукинстаграм, както и в блога. 

Здравей, Соня, представи се накратко 🙂

Аз съм Соня и искам да върна бавното детство на децата. В днешното забързано ежедневие е изключително важно родителите съзнателно да полагат усилия, за да предоставят на децата си възможност да се развиват със свое темпо, да следват и да разширяват интересите си и да имат здравословна връзка с природата. 

А аз ги вдъхновявам за всичко това, като споделям мигове от нашето семейно ЗаБавно детство, творчески проекти с подръчни рециклируеми материали, идеи за естествено учене и занимания без екрани в бавния ритъм на природата, с книги, музика и любов.

Как се роди идеята за „ЗаБавно детство“?

Стана спонтанно и главно заради желанието ми да държа пръснатите по света роднини в течение с живота и постиженията на малкия ми син. През март 2021, усетих, че е време ЗаБавно детство да се представи пред света. Почти година по-късно, в края на януари 2022, Фейсбук страницата има 8 300 последователи, а постовете ми редовно достигат до около 50 000 човека.

Преди три месеца създадох и група на име Бавно детство, която засега е с около 3 200 члена с интереси в осъзнатото родителство и свързването с децата чрез творчество и игра. 

Ресурси от "Забавно детство"
Снимка: Личен архив

Кое прави твоя проект по-различен?

Макар да има няколко доста успешни Фейсбук групи със сходна тематика, едно от нещата, които отличават нашата група Бавно детство от тях е, че аз не само позволявам, но и поощрявам т. нар. „самореклама“ и знаете ли защо? Защото в България има толкова малко мама блогъри, а всички те извършват един изключително полезен труд – да превеждат, адаптират и разпространяват най-новите или вече добре доказалите се световни тенденции във възпитанието и детското развитие.

За мен е чест да предоставям възможност на тези жени да споделят труда си и по този начин да се „саморекламират“. Та нали искаме хубавото да достигне до повече родители, да стане познато, да се възприеме и да се практикува! 

Бързият растеж на Фейсбук страницата ЗаБавно детство и групата Бавно детство си обяснявам с едно: В България почти няма блогъри, които да предлагат кратки и лесни идеи за творчество с малки деца, а такъв вид идеи се търсят. 

Как разбра, че идеята ти е набрала достатъчно популярност?

От втория месец на официалното съществуване започнаха кражбите на идеи и снимки, със заличаване или изрязване на логото. Приемам това за неизбежно, но и по него съдя, че върша добра работа. Все пак, кой би искал да си присвои нещо лошо?

Идеи за игри от "ЗаБавно детство".
Снимка: Личен архив

А ти самата как избра се занимаваш със създаване на съдържание, имаше ли някакъв предишен опит? 

В блогинг света влязох през далечната 2010 г. без да зная абсолютно нищо. Започнах напосоки, с много четене и лутане, в търсене и откриване. Не беше лесно, но постигнах добри резултати с блог, който имаше над милион посещения месечно. 

По онова време отделях над 12 часа от денонощието, за да събирам информация за публикациите си на тема бавен, природосъобразен начин на живот, да работя над фотографиите си, които продавах онлайн и да се уча как да изграждам и поддържам блога си. 

Резултатът, освен фантастичен като цифри, беше трагичен за здравето ми и няколко години по-късно ме остави инвалид. Затова на никого не препоръчвам крайностите.

Да, с много усилия ще постигнете бързи резултати в дигиталния свят, но последствията за реалния ви живот биха могли да бъдат пагубни. С каквото и да се заемете, бъдете умерени и никога не забравяйте, че на първо място е реалността!

Изкушавам се да те помоля за повече съвети, специално към хората, които искат да започнат свой блог. 

Бих започнала с избора на ниша. 

Много жени усещат желание да се изявят в интернет, когато станат майки и това е лесно обяснимо. С даването на нов живот те откриват един непознат свят, срещат се с трудности, различни от всичко, с което са се сблъсквали досега и биха искали да споделят начините, по които да се справили, всичко ново, което са открили. Това е чудесно! 

Ако усетите, че има какво да дадете на света, дайте го! Открийте своята ниша и работете в нея усърдно. Колкото по-конкретна е темата, по която искате да помогнете на света, толкова по-добре. Но, спестете си лутане и губене на време и я определете още в началото, за да можете да се придържате към нея и да я развивате. Целеустременият човек естествено привлича последователи. 

Как да определите нишата си? 

Да кажем, че ви интересува детското развитие между 3 и 5 г. Това е широката тема. Но какво точно ви интересува? Храненето? Връзката между храненето и настроението/постиженията/съня? Ето една конкретна ниша. 

Или ви интересува натрупването на речников запас и връзката му с развитието на мисълта и изразяването? Ето друга ниша. 

Или за вас са важни отношенията между брат и сестра в тази ранна възраст и влиянието им върху отношенията с други деца? Ето трета ниша.

Колкото по-конкретно определите темата, по която да работите, токова по-уникални ще бъдете и ще привличате читатели с конкретни търсения, т.е. още в началото създавате предпоставка за дълбок интерес от страна на читателите.

Как да стана консултант по детски сън 

Игра за търсене на цветове от "ЗаБавно детство"

Давайте смисъл, решавайте проблеми

Твърде много хора в наши дни просто създават съдържание в интернет – безцелно и безполезно. Излагат живота си на показ, като по този начин задоволяват естественото човешко любопитство да надникнеш там, където не може, зад вратите на чужд дом.

Да, те получават много харесвания, сърчица и палчета, но това не прави съдържанието им ценно, то не носи никаква стойност, не обогатява читателите, не учи на нищо.

Веднъж влезли в публичния интернет свят, ние носим отговорност да дадем нещо стойностно, да помогнем на някого не просто да се почувства добре за 15 секунди, а да разширим кръгозора му, да му бъдем полезни, да разрешим негов проблем.

И в това се крие една от тайните на успешните блогъри. Те решават проблеми. Те са тук, за да помогнат, не за да покажат пред читателките си новия си сутиен, а за да споделят защо е важно той да е памучен, как да изберат правилно размера, защо е вредно да ги пристиска, да споделят данни от изследвания, да подкрепят думите си научно.

Още идеи за игри сред природата.
Снимка: Личен архив

Образовайте се

Освен информацията, която споделяте трябва да се погрижите и за това как изглежда, и за това как звучи, как точно да я представите и как да задържите интереса на читателите.

Успешните блогъри са тези, които не спират да се учат и са винаги в крак с последните тенденции. А, знаете, интернет света се развива със скоростта на малко дете – тъкмо свикнете и то вече е в нова фаза.

Затова е необходимо да следите специалисти не само в сферата, която ви интересува, но и специалисти по онлайн присъствие. Учете се как да представяте информацията, каква е оптималната дължина на публикациите, как да влияете на читателите, как да снимате и редактирате видео, как да композирате снимките си. 

Наистина, работата е много, но може да се свърши. Постижимо е с малки крачки и постоянство.

Следете какво прави конкуренцията

Изключително важно е да откриете други блогъри, които се трудят във вашата широка сфера. Разгледайте публикациите им от самото начало, проследете развитието им, анализирайте комуникацията с читателите им, вижте в кои дни и по кое време публикуват. Ще научите много от тях!

Коментирайте и споделяйте техни публикации, поддържайте добри отношения. Така, лека полека ще създадете един спомагателен кръг около себе си, който не само ще ви осигури среда от близко мислещи хора, но и ще ви даде подкрепа в развитието. 

Есенни ресурси от "Забавно детство".

Начертайте план и бъдете последователни

Последователността е много важна във всяко едно начинание. В интернет не е по-различно. След като определите темата, по която ще работите, направете си и календар.

Определете колко пъти седмично бихте искали да публикувате и разпределете дните тематично, например – в понеделник – съвети от експерти по детски сън, в сряда – вашите занимания и ритуали преди сън, в петък – книжките, които четете на заспиване…

След като набележите темите и дните, придържайте се към тях, за да е подреден и организиран блогът ви.

По този начин и читателите, макар да не знаят подробности от организацията ви, ще се настроят какво да очакват.

Не крадете от времето за децата

Ако сте майка, организирайте и адаптирайте деня си така, че да не ощетявате децата си. Не работете пред тях, нека не свикват да ви виждат пред екрана.

Какъв ще бъде смисълът да помагате на други хора, ако загубите децата си?

Докато сте с  тях черпете вдъхновение и се наслаждавайте, а отделяйте колкото време можете докато спят или някой друг се грижи за тях и поддържайте блога си.

Няма нужда да се претоварвате, не е необходимо да правите чудеса, за да успеете.

Просто отделяйте всеки ден по малко време – организирано и целенасочено и не забравяйте, че на първо място е семейството, а след него идва интернет светът.

Ресурси за игра от "Забавно детство"
Снимка: Личен архив

Не бъдете перфекционисти

Знам, че този съвет е пълната противоположност на всичко, на което са ви учили, но перфекционизмът е лош съветник. Вероятно точно заради него все още не сте и започнали своя блог. Но сега ще ви го кажа като Шер: „Никой не търси съвършенство, защото как би могъл да отвърне със същото?“ 

Не отлагайте, докато измислите перфектното заглавие, не отлагайте, докато си купите чудесния фотоапарат и мощния компютър, не отлагайте докато децата тръгнат на детска градина.

Започнете днес – скромно, кратко, но красиво и стойностно.

И продължавайте всеки ден по малко. Може снимката да не е съвсем както сте си я представяли, но и животът е такъв. Може текстът да не е достатъчно изчерпателен, но това подбужда читателите към въпроси и ще е причина за коментари под публикацията, което пък ще я направи видима за повече хора.

Може и вие да не сте в настроение, но кой е в настроение винаги? Ако наистина имате вътрешен порив да се изразявате в интернет, използвайте тази възможност правилно – да решавате проблеми, да растете, да се развивате. Обещавам ви, ще успеете! Винаги съм насреща, ако имате въпроси: zabavnodetstvo ( @ ) gmail.com

Започнете днес – скромно, кратко, но красиво и стойностно, казва Соня Канелстранд.
Снимка: личен архив

Намери ме в социалните мрежи:

Блогът на Джандева във Фейсбук 

Кариерно развитие & малък бизнес – група във Фейсбук

Инстаграм

Linkedin


Кариерата на жените по-често страда от наложени стигми

Наръчник за търсене на работа

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.