Можем да имаме стабилна кариера дори в несигурни времена като днешните 

Последна промяна 30.06.2023

Поканих кариерния консултант Лили Георгиева, за да си поговорим за предизвикателствата пред всички майки в тези динамични времена. 

Приятно четене!

Лили Георгиева
Лили Георгиева

Лили, как можем да постигнем стабилност в кариерен план днес, когато нищо не изглежда особено сигурно? 

Свикнали сме стабилността да идва отвън – от статус, принадлежност към определена компания, възнаграждение, репутация, политико-икономически условия. 

Само че, в последните три години онова, което е отвън, е турбулентно, непостоянно и динамично. 

Сигурността, на първо място, е вътрешно състояние, и зависи от нагласите и уменията, които имаме и развиваме с годините. Умения за устойчивост, адаптивност, гъвкавост, и т.н. 

Стабилността в кариерен план, в наше време, изисква най-вече да познаваме себе си, и да знаем, че можем да реализираме същността си по най-различни начини, че можем да сменим „опаковката“, ако се наложи или поискаме.  

Сигурността идва и от това да сме наясно с нашите ценности, силни страни, преносими умения, експертиза, естествена роля, формулировка за принос, и т.н. Те са неизменни, без значение обстоятелствата отвън, и могат да се оформят в различен тип реализация, а не само една, до живот.

➡️ Ако не си повярвате сами, чудото няма да се случи

Има ли тенденция, която очертава каква работа си търсят майките – на свободна практика, собствен бизнес или в компания за „по-сигурно“? 

Аз вярвам, че с раждането на дете ние също се раждаме наново, не просто като майки, а като личности, и ако преди сме можели да правим компромиси със същността си, след раждането това се променя. 

Всяка жена в този период от живота си пренарежда приоритетите си и осъзнава, че иска да има собствени критерии за успех и кариерен избор.  

Аз работя с хора вече 20 години – стартирах като учител, след това като експерт по управление на хора. В последните седем години развивам консултантската си практика, в която помагам на жени, загубили усещането за удовлетворение и смисъл в работата, да правят осъзнати кариерни избори в унисон с тяхната същност. 

Ако в началото много от тях ме търсеха, за да стартират собствен бизнес, че да имат повече време за децата си (което, хммм, е доста илюзорна представа, поне в първите години), а след това много жени ме търсеха, за да открият призванието си, то

сега те не идват с предварителна формулировка, а си задават по-генерални въпроси

като „Коя съм аз? Какво е важно за мен? Какъв принос искам да оставя? В каква „опаковка“, така че да знам че работя работата, която ми приляга? Как всичко това да се впише органично в живота ми, а да не  е за сметка на другите ми роли?“

Именно така достигаме до осъзнати решения, а не до такива, които изглеждат модерни, перспективни, стабилни… но, може би, далечни на нашата същност.

➡️ Ваня Ананиева: Имаш ли детето до себе си, всичко е възможно

Какво носи най-много несигурност при жените, които се връщат на работа след майчинство?

На първо място

несигурността идва от занижената самооценка, след прекарано по-малко или повече време у дома. Усещането, че нищо не могат или поне, че нямат онзи капацитет, който са имали преди раждането. 

Притеснението, че са изостанали като умения и знания в своята сфера.

Несигурността идва и от притеснението, че може вече да ги третират по различен начин, че

ще има проблем да отсъстват или няма да могат да обръщат качествено внимание на децата си, изморени след работния ден.

Едно нещо знам със сигурност, и то е, че реалността отвън отразява като огледало тази отвътре.

Когато ние обезценяваме уменията си, когато не зачитаме потребностите си, когато сме съгласни на малко, когато не уважаваме границите си, когато насилваме силите и темпото си, това се случва и отвън. Не само с майките.

Страничният ефект при работата с мен е именно да възстановим тази вътрешна сигурност, и тогава ще може да устоим и да трансформираме всяка несигурност отвън. 

Един от последните ми казуси беше с една дама, която получи няколко поредни отказа именно след отпуска по майчинство – тя не се върна на работа, а потърси реализация в друга компания – и след анализ, по-добро опаковане на уменията и компетенциите, и най-вече – работа с вътрешната увереност, тя успя да постигне резултат и отвън.

➡️ Защо е важно да попълним опцията за кариерна пауза в LinkedIn?

Лили Георгиева - кариерен консултант
Сигурността, на първо място, е вътрешно състояние, и зависи от нагласите и уменията, които имаме и развиваме с годините.

 Лили, благодаря ти!

Страницата на Лили във фейсбук

Профил в инстаграм

Джандева блог за кариерно развитие

Ела да си поговорим:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

Виж още: 

Как учат майките – трикове и тактики за успех 

Какво искат майките, които се връщат на работа? 

 

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.