Ваня Ананиева: Имаш ли детето до себе си, всичко е възможно

Последна промяна 29.09.2022

“Ако си решил да направиш нещо – действай.

Ако чакаш то да е Перфектно – знай, че никога няма да е такова в своята първа версия.

Важното е просто да започнеш.”

Представям ви Ваня Ананиева – създател на Езикови училища „Интелект“ и съосновател на фондация “Предай Нататък”. 

Тази среща е част от поредицата, посветена на жените и техния бизнес. Ако искате да ми гостувате напълно безплатно, можете да ми пишете на dzhandeva/at/gmail.com

Ваня Ананиева, основател на Езикови училища “Интелект”
Ваня Ананиева е основател на Езикови училища “Интелект”, Агенция за преводи “Интелект” и “Интелектика” – състезание по чужди езици. Снимка: личен архив

Ваня, здравей 🙂 Много ми е приятно да те посрещна тук! Ще те върна в началото на твоята кариера – разкажи ни как стана предприемач? 

Здравей 🙂 Ще разкажа с удоволствие, защото вярвам, че историята ми навярно ще даде кураж на много жени. 

Бях на 18 години, когато отидох при моите родители и им казах следното – “Искам да направя езикова империя, ще ме подкрепите ли?”

Нямаше упреци. Нито въпроси. Само вяра в способностите ми. 

Попитаха ме от какво имам нужда и аз помолих за заем от 1000 лв и стая от апартамента на баба ми. Той стоеше празен в Дружба 1 на осмия етаж в една панелка. Вътре имаше само една маса и 6 стола. 

С тези 1000 лв купих бяла дъска, касетофон, обзаведох си библиотеката с учебници и напечатах реклами на ксерокс. Това бе истинското начало на “Интелект” – без сайт, без секретарки, без реклама.

Само огромното желание за най-добре обучените ученици и голямата подкрепа на родителите ми. 

Знаеш ли, безкрайно важно е да подкрепяме децата си. Да им даваме корени и криле.

Примерът, вярата и онова “ти можеш!” всъщност отварят вратата на самоувереността на децата ни. А те го заслужават.

Началото на езикови училища “Интелект” е поставено през 2000 година
Началото на езикови училища “Интелект” е поставено през 2000 година. Снимка: личен архив

Как се появиха първите клиенти?

Първите ми ученици бяха на възрастта на майка ми и баща ми. Наложи се много бързо да пречупя сценичната си треска и да си напомня, че стоя пред тях, защото аз имам какво да дам – там съм, за да ги науча на английски, защото това е нещото което правя НАЙ-добре.

И стремглаво „Интелект“ започна бързо да расте. Търсеха ни и ни препоръчваха, защото в годините около 2000 -та хората тъкмо започваха да изучават чужди езици. 

Малко след това наех още две учителки, после отворихме втори офис в центъра. През годините екипът ни порасна и днес имаме 7 офиса и много проекти, зад които стоим. 

Междувременно, докато се случваше всичко това, срещнах съпруга си и създадохме семейство. 

➡️ Какво искат майките, които се връщат на работа? 

Само в очите на детето си можеш да получиш отговор кой си всъщност.
„Само в очите на детето си можеш да получиш отговор кой си всъщност“. Снимка: личен архив

Имаш ли някой по-ярък спомен от първите години, в които съчетаваше майчинството с развиването на бизнес? 

Спомням си, как със съпруга ми лепим плакати по спирките в три часа през нощта, а аз съм бременна в девети месец с дъщеря ни. 

 

Бяхме открили, че, ако ги залепим малко по-рано или малко по-късно ще ни надлепят. 

После родих, а малко по-късно реших, че ще запиша Английска филология след първото си завършено висше образование – МИО. За разлика от преди, бях с едно дете напред. Моето добро момиченце беше плътно до мен, на лекции и упражнения. 

Дъщеря ми беше с мен и докато преподавах.

Тя стоеше в количката в офисчето, а аз самата в съседната стая преподавах до припадък на жадните за знания учениците. В междучасията кърмя бебето, свекърва ми идва и я разхожда в близкия парк. Честно казано, никога не съм се чувствала притеснена. Всичко беше един естествен процес на растеж – на детето ми и на „Интелект“. Заедно.

Спомням си и деня, в който влязох да раждам. Същият този ден трябваше да имам час.

Принудих се да пиша на курсистите и да им се извиня, че трябва да отложа за след една седмица часа им.

След точно толкова бях обратно в играта.

Най-хубавото нещо, което можеш да направиш в живота си е да дадеш живот, да отгледаш живот.
Снимка: личен архив

Какво те мотивираше да не се отказваш? 

Знаеш ли, мисля че му казват “младост”. Убедена съм, че тази смелост, която имаме, когато сме на двадесет и, не може да се сравни с нищо друго.

Мислила съм си, ако сега – в зората на своите 40 години, трябва да направя всички онези луди и смели неща, дали бих го сторила. Най-вероятно да, но с повече премисляне и притеснения.  

Знам, обаче, че се получава – ако искаш да развиваш собствен бизнес и ако имаш дете, ако имаш съпруг, семейство, къща, получава се, не е толкова сложно. 

И така, пет години по-късно, родих второто си дете и поспрях за малко да преподавам. Спрях и се огледах. Бизнесът ми имаше нужда от управление.

Тогава започна същинския растеж на училищата. С повече преподаватели и хора, които също като мен вярваха в идеята на „Интелект“.

➡️ Мария Огнянова от Омментор: Успехът за една нощ е лъжа

Достатъчно е да правим нещата добре до степен, в която успяваме да правим хората щастливи.
Снимка: личен архив

Разказваш ми всичко това с усмивка, но аз се чудя как се справяш? Имаш ли вътрешна потребност да си идеална във всичко? 

Честно казано, най-вероятно не се справям перфектно с нищо от нещата, които правя.

С годините установих, че нищо не е на всяка цена.

Достатъчно е да правим нещата добре до степен, в която успяваме да правим хората щастливи. И много често Перфектно не означава Добре. Стига това да не е бариера в твоята собствена глава.

Ако си решил да направиш нещо – действай. Ако чакаш то да е Перфектно – знай, че никога няма да е такова в своята първа версия. Важното е просто да започнеш.

Фондация "Предай нататък" помага на 13 дома за възрастни в цяла България. Снимка - https://www.facebook.com/begood.2day
Фондация „Предай нататък“ помага на 13 дома за възрастни в цяла България. На снимката – създателите на фондацията Георги Малчев и Ваня Ананиева. Източник – https://www.facebook.com/begood.2day

Имаш още много проекти и един от тях е Фондация “Предай нататък”, която създавате заедно с Георги Малчев. Как започна всичко? 

Беше 2015 година. Всяка Коледа учениците на „Интелект“ получаваха подаръци от нас и Дядо Коледа. Тази година, обаче, решихме вместо това, да направим една голяма коледна работилница, която да зарадва деца в нужда. 

И така децата направиха картички и играчки, а с парите от продажбата купихме храна и дрехи и отидохме в един дом за изоставени деца в Берковица. 

Там децата живееха в нещо като коптор, без да преувеличавам. Ние носехме дрехи и играчки, а всъщност те имаха нужда от покрив.

И когато ги попитахме какво още желаят, какво още да направим за тях, едното дете ме погледна и ми каза: “Нямаме нужда от нищо. Имаме си всичко.”

Това беше преломният момент. В онази минута, осъзнах, че ние ще имаме много работа в тази държава. И много хора, на които трябва да помогнем.

За радост, домовете за деца вече са в миналото. Вече приемни семейства се грижат за тях. Ето защо, потърсихме другата уязвима група – домовете за възрастни хора. 

В годините, вече помагаме на 13 дома за възрастни в цяла България – от елементарни неща, които нямат – като сапун и прах за пране, до нови фитнес площадки и ремонт на цели помещения.

Нашето малко “Предай Нататък” се превърна в национална мащабна инициатива с все повече поддръжници. С Георги (б.ред. Георги Малчев – съдружник във фондацията) успяваме да увлечем все повече хора, които с душа и сърце помагат за разрастването на инициативата ни.

Съвсем скоро, след два месеца, отново ще имаме кауза “Коледата възможна”, в която всеки един човек ще може да дари коледен обяд на човек в дом.

Знаете ли, че една такава постъпка, може да накара дядото в дома за възрастни, да плаче от радост като малко дете.

Ако веднъж се докоснете до магията на добротворството, ще искате постоянно да се връщате към нея. И да предавате нататък.

➡️ Георги Малчев – Родителите имат суперсили

Събитието е изключително по рода си и се провежда в рамките на три дни в полите на Родопите. 
Събитието е изключително по рода си и се провежда в рамките на три дни в полите на Родопите. Снимка: личен архив

Искам да поговорим и за националното езиково състезание, което организирате за шеста поредна година. Какво ново да очакваме тази есен? 

Тази година познатата езикова надпревара идва с ново име и нов формат – “Интелектика”. Мисията на езиковата надпревара е да продължим да откриваме и поощряваме най-добрите ученици от 7 до 12 клас в категории Английски и Немски език.

Деца от цяла България мерят сили в писмен и устен изпит по езика. Накрая остават само най-добрите. Постарали сме се да им осигурим впечатляващи награди.

Безспорно, зарядът на езиковото състезание е взривяващ. Събитието е изключително по рода си и се провежда в рамките на три дни в полите на Родопите. 

Колко е важен състезателният дух за един млад човек? 

Състезанието дава самоувереност на децата. Помага им да кандидатстват спокойно за международно признатите изпити по английски и немски език, да не се притесняват, защото са минали една висока атестация при нас и са сигурни в знанията си. 

В колкото повече състезания участват децата и колкото повече надпревари виждат, толкова по-добре за тях. 

На събитието всеки път гостуват и вдъхновяващи хора, ще разкажеш ли повече?

Това са успели хора, които знаят какво правят в живота си и накъде са тръгнали. За децата е много интересно да се срещнат с кумирите си, но и с човеци, които са създали сериозен бизнес или са поставили началото на промяна. 

Наши гости в годините са: Георги Ненов от Свръхчовека, Георги Малчев, Ивайло Кунев, който тези дни издаде изключителна книга за Забравените лидери на България, Иван Цукев – създателят на Аула.БГ, Лазар Радков – създателят на “Капачки за Бъдеще”, Илиян Любомиров и Петя Дикова, Павел Колев и Ицака и много други.

Вярвам, че децата ни трябва да виждат успешните примери и точно тези примери да водят до усещането им за принадлежност към света. 

Ето така изглеждат наживо цветята от последната кампания на фондацията - "Подари цвете на любим човек, зарадвай възрастен в дом!"
Така изглеждат наживо цветята от последната кампания на фондацията – „Подари цвете на любим човек, зарадвай възрастен в дом!“

Раздаваш се в много каузи и начинания, какво ти носи най-много умора?

Изморява ме егоизмът на хората. Това е нещо, което не искам да срещам и понякога ми е абсолютен стопер за нещата, които правим. 

Какво те зарежда най-много?

Зареждат ме срещите с хората, смислените каузи, промяната, която създаваме в живота на някого, усмивката на децата ми, обичта в очите на съпруга ми.

Лесно ли се доверяваш? 

О, да. Патила съм си. И все още си патя, доверявайки се толкова сляпо. Но аз мисля, че така живея, не бих могла да го правя по друг начин.

Така се чувствам щастлива. Щастлива съм да вярвам на хората. 

Ваня с дъщеря си
Ваня с дъщеря си. Снимка: личен архив

Какъв съвет ще дадеш на майките, които мислят в каква посока да продължат след раждането на децата си? 

Бих казала, че най-хубавото нещо, което можеш да направиш в живота си е да дадеш живот, да отгледаш живот. Родено дете. Осиновено дете. Няма значение. Остави следа след себе си. Погрижи се. Дай. Наслади се. Поплачи.  

От там нататък абсолютно нищо друго няма значение.

Имаш ли детето до себе си, абсолютно всичко е възможно. Само в очите на детето си можеш да получиш отговор кой си всъщност. 

А дали отговорът ще ти хареса, зависи единствено от теб самия.

Ваня Ананиева. Снимка: личен архив
Ваня Ананиева е съосновател на две ескейп стаи – “Лудостта на Гения” и “Обир на банка”, както и на уебстудио “Фундаментал”, фондация “Предай Нататък” и “Училище за Бъдеще”. Снимка: личен архив

Ваня, благодаря ти за този откровен разговор!

Езикови училища „Интелект“

Езиково обучение онлайн

Национално езиково състезание

Фондация “Предай нататък”

Джандева блог за кариерно развитие

Ела да си поговорим:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

Виж още: 

Как учат майките – трикове и тактики за успех 

Какво искат майките, които се връщат на работа? 

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.