Мария Огнянова от Омментор: Успехът за една нощ е лъжа

Последна промяна 03.03.2024

Когато Мария от Омментор казва, че “добрите неща се случват, ако се трудим повече от всякога” означава, че застава зад тези думи с личния си пример. Даже си мисля, че това е първият “невидим” жест и урок, с който тя подкрепя своята общност от жени с малък и среден бизнес

Мотивация с емпатия, но и очакване за лична отговорност, упорство и воля. Това е тайното послание на Мария към всички дами. Другите съставки от формулата за успех, която всяка жена с бизнес търси, ви очакват в интервюто. 

Тази среща е част от поредицата, посветена на жените и техния бизнес. Ако искате да ми гостувате напълно безплатно, можете да ми пишете на dzhandeva/at/gmail.com

Мария Огнянова, създател на Омментор
Мария Огнянова, създател на Омментор

Здравей, Мария, би ли се представила накратко?

Завършила съм хуманитарни науки в Софийския университет, но професионалният ми живот винаги е бил свързан с технологиите.

Работих в сферата на телекомуникациите 20 дълги години.

Стартирах от най – ниската позиция – съпорт функция в търговски отдел. Последните 10 години бях мениджър Ниво 1 в един от телекомите в България.

В годините изградих екип. Изградих партньорства. Научих много малки фирми как да бъдат достойни партньори на телекома. Управлявах продажби през нетипични търговски канали. Стресираща работа, но и много удовлетворяваща. 

Как реши, че е време за кариерна промяна? 

Не съм вярвала, че ще променя професионалния си живот, защото го обичах. Въпреки стреса, въпреки денонощната ангажираност с резултатите на моята компания.

Но през 2020 г ми се случи точно това. 

В големите компании често има промени – сменя се собственост, сменя се мениджмънт. При последната промяна аз разбрах, че щастието ми вече не е там.

Не съм вярвала, че ще променя професионалния си живот, защото го обичах.
„Не съм вярвала, че ще променя професионалния си живот, защото го обичах“, казва Мария Огнянова.

Трудно ли се взима подобно решение? 

За мен промяна означава да ползваш целия си опит, цялата технология, тези частици от бъдещето, характерни за сектора и да вървиш напред.

Да остана в голямата компания означаваше, да се върна 10 години назад.

Да върна не само овехтелите процеси, но да изисквам от екипите си да ползват подходи за продажба, които считам за архаични, неефективни, неперспективни, отчаяни.

Трудно ли е подобно решение? Не е лесно. Особено ако сам крачиш през живота. Ако знаеш, че можеш да разчиташ само и единствено на себе си.

Но го взех и ето ме тук. От 18 месеца изграждам моята нова рожба – Омментор. Менторска компания, която вече променя дните на десетки български жени и ги подкрепя по пътя на успеха.

Създавам всичко от нулата, без да ползвам стари контакти, без да афиширам миналите си титли и позиции.

Опитвам се да привличам хората с това, което споделям и правя в момента.

Никола Илчев: Бизнес се прави с професионални услуги

В тази година беше важно да докажа на себе си, че мога и извън голямата организация.
„В тази година беше важно да докажа на себе си, че мога и извън голямата организация.“

Как ще обобщиш първата година на свободна практика? 

Честно казано, аз бях планирала разумно дълъг период, в който да уча спокойно нещата, които са ми нужни, без бързане, без напрежение. И съм щастлива, че съм го направила, защото това беше един изключително позитивен, креативен и вдъхновяващ процес.

Не съм имала голям стрес в този период, защото не съм имала и много очаквания. Беше важно да поставя основи и разполагах с нужното.

Горчивина срещнах по – скоро сред хората.

Когато след името ти вече няма титла, често много хора се обръщат. Това е логично, но може и да е тъжно. Но пък те учи да гледаш по – широко и напред.

Срещнах и нечестни „бизнесмени“- една от реалностите в нашето общество. Лесни в обещанията, трудни при изпълнението.

Приемам това като урок и той дефинира ясно към какъв тип клиенти да се насоча.

Бях смаяна колко стойностни хора срещнах в мрежите. Различни по възраст, цели, професии. Инстаграм ми донесе богатство в тази посока.

В тази година беше важно да докажа на себе си, че мога и извън голямата организация. Беше важно да създам толкова много неща. И въпреки, че за повечето хора последните години са стресиращи, за мен бяха най- креативните и стойностни в живота ми.

Подкастът на Омментор излиза всяка сряда.
Подкастът на Омментор излиза всяка сряда.

Ще споделиш ли защо избра да споделяш знанията си точно с подкаст? 

Целта беше да покажа на хората какво знам и как мисля, вместо само да го твърдя. Така се роди подкаста „Ритуали за успех“. 

Това беше чисто нова дейност за мен и толкова трудна… Губех дни докато запиша първите епизоди. Честно казано, все още се страхувам да ги чуя отново! 

Ден след ден, тази стресираща дейност, от стратегия се превърна в страст. 

Моят подкаст не е комерсиален. Аз не експлоатирам теми, които знам, че хората харесват много. Не си играя с емоциите им.

Моята поредица е фокусирана върху даването на точни и практични съвети в областта на продажбите, в управлението на бизнеса, за успеха ни в социалните мрежи.

Моите подкасти са малки парченца ценно знание, от които всеки може да сглоби доста добра стратегия или работещ модел. Или да се вдъхнови. Кратки, удобни за слушане и много полезни.

Ето един вид щастие и удовлетворение, което преди 18 месеца не съм допускала, че съществува.

Хората си мислят, че всеки може да продава. Всъщност далеч не е така.
Хората си мислят, че всеки може да продава. Всъщност далеч не е така.

Какво показва опитът ти до момента от работата със собственици на малък бизнес?  

Не съм очаквала, че ще работя само с женски бизнес, но съм изключително щастлива, че това е факт.

Считам, че ние жените имаме късмета да сме родени без огромното мъжко его и подозрителната увереност, че всичко си знаем и можем по рождение.

Ние жените по – бързо осъзнаваме, че ако получим помощ, подкрепа, съвет, знание, много по – бързо ще стигнем до целите си.

В моите програми има уникални жени – и такива с дълъг опит, и такива, които сега стартират. Колкото повече знания и опит имат те, толкова повече устрем за нови знания и умения имат. Това е уникално и съвсем, съвсем очаквано. Хората със знания и потенциал искат още.

Много работим и в полза на съвременните продажби.

Като цяло хората си мислят, че всеки може да продава. Всъщност далеч не е така.

За да продаваш, трябва умело да общуваш. Тук се искат множество знания и умения. Това знание по мое мнение изисква най – много време. 

Имаш ли съвет към предприемачите как да изберат достоверен източник на информация? 

Съгласна съм, че вълната от знание може да е стресираща за малките бизнес собственици.

Аз мисля, че всичките „магьосници“ в мрежите често правят опасни неща –

внушават на хората, че е лесно да стартираш свой проект и да спечелиш много пари моментално. Моите препоръки към всеки, който обмисля свой старт биха били следните:

  • Успехът за една нощ е лъжа.
  • Няма милиони изкарани за няколко месеца.
  • Добрите неща се случват, ако се трудим повече от всякога и стартираме бизнес с яснотата, че това е дългосрочна дейност. 
  • Преди да изберем ментор и да му доверим бъдещето на бизнеса си, трябва да се уверим, че неговите идеи и стратегии пасват добре на нашето вътрешно разбиране на нещата. Т.е да огледаме работата и постиженията на дадения консултант.
  • Важно е хората да не си мислят, че дигиталният маркетинг е панацея за бизнеса им. Това е често срещана заблуда.
  • За добър бизнес трябват бизнес план, продуктова и ценова стратегия. Ако се започне с това знание, няма да има проблеми в бъдеще.

От къде у теб тази страст точно към темата за непрекъснатото учене и самоусъвършенстване?

Функция от моята професия е да казвам на хората, че могат. Считам, че ако спрем да се развиваме сме загубени.

Ще дам пример със себе си. Аз учих английски много късно – като зрял човек и мениджър.

Много съм щастлива, че правех това със старание. И слава на бога, че не съм спирала. Случи се така, че шеф ми стана чужденец. 

Ако бях останала без знания, аз щях да се разделя с възможностите, които имах в този момент. Нямаше да мога да презентирам работата си, нямаше да мога да защитавам идеите си, нямаше да мога да развивам екипа си, нямаше да мога да вървя напред.

Считам, че един от проблемите на нацията ни е, че много голям процент от хората не говорят чужди езици.

Това ни прави късогледи по въпроси, които изискват да имаме повече гледни точки.

Прави ни и зависими от хора, които трябва да ни преведат световното знание. Защо трябва да сме зависими, когато с малко усилие можем да имаме цялото знание и информация на света?

Затова няма са се уморя да говоря, че може и че трябва. И не само за езиците.

Не е правилно хора с потенциал да се стресират от технологии, файлове, таблици и пр.

Това са инструменти за нашия бизнес. Те са тук за да ни служат и правят дните ни ефективни.

Чувствам се страхотно, когато видя как хората преодоляват страховете си и пристъпват напред.

Можеш ли да разкажеш каква точно е ролята на бизнес ментора? 

За мен функциите на ментора са две – да учи и да подкрепя.

Първо за ученето. За съжаление няма университети за предприемачи. Всяко нещо в малкия/среден бизнес учим, докато крачим.

Често ученето идва от грешките. За съжаление, много хора се отказват, защото грешенето може да е болезнено и скъпо.

Моя мисия е да обясня на българските предприемачи, че за да има потенциал една организация, то тя трябва да стъпва на здрави основи, които включват знания по финанси, маркетинг, стратегическо мислене, преговори, търговия, управление на хора.

Всички те са свързани, всички те са в екстремна динамика. Без едно от тях, бизнесът ни е обречен. Въпрос на време е.

Огромната част от моето време и програми са свързани със споделянето на това знание. Фокусирам много енергия в полза и за изграждането на основите на малките организации на моите клиенти.

Много съм впечатлена с колко смелост и желание българските жени влизат в програми за усъвършенстване и развитие. И е истинско удоволствие да наблюдавам трансформацията им в тях. 

Когато тя настъпи, се случва чудо – хората изграждат визия и избухват творческите им възможности. Страхът от незнанието го няма. Има съзидание и желание да опиташ още и нови неща. Истинска магия. Идват първите подобрени търговски резултати и те дефинират ново стъпало.

Тогава, малко по малко, се отключва и втората функция на ментора – да е до клиента си, да чуе, да зададе въпроси и да му даде възможност сам да вземе мъдро или творческо решение. 

Да зададе параметрите, които водят до него. За мен, основната роля на менторите е да заведат клиентите си до това – сами смело и вдъхновено да работят за мечтата си.

Ако трябва да обобщя, клиентите на добрия ментор си казват така:

Възможно е АЗ да направя това СЕГА.

За прохождащият бизнес ще кажа – пътят с подкрепа и менторска опора ще е много по- приятен, бърз и удовлетворяващ. Защото да имаме търговски бизнес далеч не означава, да сме създали само невероятен продукт или да сме минали курс по дигитален маркетинг. Просто не стига.  

За финал те моля да разкажеш какво ново предстои при теб идните месеци. 

Когато стартирах Омментор си мислех, че ще работя поединично с клиенти по техните конкретни казуси.

Скоро след това промених стратегията си. След пандемия, по време на безпрецедентни трусове в световната икономика, аз реших да предложа на клиентите формати за работа, които да направят моето знание по – достъпно. За да е по – лесно за усвояване, подредих това знание в система. Създадох две програми, в които не правя компромис с качеството, но и хората могат да си ги позволят.

И двете покриват всичко нужно за успешен търговски бизнес. И много повече. Аз споделям с клиентите основите, но и средствата за постигане на целите.

Аз давам точните инструменти, с които да напредват с по – бързи крачки.

Нещо, което клиентите изключително ценят, е персоналната подкрепа, която намират и в двете. Тя им е нужна повече от всичко.

Управлявам програмите така, че да е гарантирана. Работя неуморно, за да дам много повече от очакваното.

И си признавам, че го правя за дамите, но и за себе си. Защото когато седна пред екрана и видя лицата им, сърцето ми пее. Защото няма никакво съмнение, че това е моята страст.

Ела да си поговорим:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

Джандева блог за кариерно развитие

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка.

Благодаря за доверието!

Виж още: 

Христина Янева-Хедра: Мечтайте на едро, дръжте погледа си право в целта и пълен напред!

Ако не си повярвате сами, чудото няма да се случи

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.