Как да сложим край на дискриминацията по пол и години

Последна промяна 12.12.2022

Радослава Димитрова: Съветът ми към всички хора над 50 години е да вярват в себе си и да имат самочувствие 

“Ако сега тръгна да си сменям работата, никой няма да ме наеме и ще остана без възможност за пенсиониране. По-добре да търпя и мълча, нали получавам заплата.” 

Звучи ли ви познато? 

Ако отговаряте с “да”, вероятно сте над 50 години и имате сериозни причини да мислите така. Нека не се лъжем – у нас скритата дискриминация по пол и възраст никога не е преставала да съществува. 

Като HR специалист Радослава Димитрова се сблъсква с проблема челно. По време на подбор за нова позиция ясно разбира, че кандидатите над 50 години няма да бъдат поканени на интервю. Тя знае причината, но се замисля и за по-голямата картина –

какво се случва с всички хора, които никога не разбират защо са отхвърлени? Как се чувстват те и може ли да им помогне по някакъв начин? 

След броени дни решението е измислено – Радослава създава група във фейсбук “Работа за нашите родители” и изцяло органично събира над 1 400 души.

Интересът е огромен, а посланието ясно – има проблем, той е голям и нека не го замитаме под килима. 

Поканих Радослава веднага на интервю, за да си поговорим как изглежда скритата дискриминация,  кои са силните страни на хората над 50 + години и какво ще се случва в групата. 

Темата е обширна и едно интервю няма да изчерпи всички гледни точки, но е добро начало. Пишете ми, ако искате да се включите с коментар или лична история.

Радослава Димитрова
Радослава Димитрова е съосновател на HRLabs. Компанията е специализирана в консултантските услуги в сферата на човешките ресурси – подбор, изграждане на работодателска марка, въвеждане на адаптирани HR процеси в растящи компании и др. “Обичам работата си, радвам се, че работя с технически хора – те са откровени, забавни и знаят какво искат или търсят”, допълва Радослава.

Радослава, какво ви вдъхнови да направите групата „Работа за нашите родители“? 

Хората, които ме познават, знаят, че аз съм човек на идеите 🙂 Периодично ме осенява някаква мисъл, която ме вдъхновява, но рядко вижда реализация. Причините са много, най-вече ограничения времеви капацитет, с който разполагам като активно работещ човек и майка на две деца. 

Идеята за групата се роди също така мигновено, но като следствие от съвкупност от обстоятелства.

Моите родители са в тази възрастова категория. И двамата работят, а майка ми дълги години е част от екипа на една компания на ръководна позиция.

С нея сме обсъждали, че ако сега ѝ се наложи да излезе на пазара на труда, ще има затруднения в намиране на нова роля. Същевременно, тя е много дейна личност с изключително богат професионален опит.

Второто главно обстоятелство е работата ми по нова работна позиция. Тази година, съвместно с една прекрасна дама, изключителен професионалист и човек – София Лазарова, стартирахме собствено начинание – HRLabs. 

HRLabs е HR агенция, която предлага редица услуги за компаниите наши клиенти, като основния фокус е подбор, предимно в IT сектора.

Бяхме препоръчани пред компания, която е извън IT, за да им помогнем да намерят нов член на екипа си в ролята на търговски представител.

В разговорите с управителя, той описа какъв тип хора биха се вписали в позицията и биха били успешни – млади, скоро завършили, в 20-те, 30-те си години, с желание да са активни. 

На база на описанието за позицията, започнах търсене на подходящи кандидати и в случая публикувах обява в платформата за работа Jobs.bg

По обявата кандидатстваха различни хора, като ми направи впечатление, че имаше такива над 50 годишна възраст.

Знаех, че управителят ще ги отхвърли още по CV, не защото нямат компетенции, а защото за конкретната роля се изисква много пътуване, бързина, хъс и т.н. 

Стана ми тъжно, защото тези хора, няма как да знаят всичко “зад” обявата. До тях достига само една липса на обаждане, което сигурно ги демотивира и може би – ги кара да мислят, че не са конкурентни. Това абсолютно не е така!

Както се вижда, действието се развива за ден, започнах да мисля. Трескаво да мисля!

Как може да се преодолее това мълчание и липса на обратна връзка? Как хора, на възрастта на моите собствени родители, могат да имат реален шанс по обяви за работа и да не се отчайват по пътя?

По закон, нямаме право да слагаме възрастови ограничения в обявените работни позиции. Подкрепям, такива не трябва и да има! Но как тези хора могат да знаят, че не са обречени още на етап резюме, поради “неписани” ограничения? Единият вариант беше да построя подробен план, да развивам идеята, да се бавя… 

Другият беше да действам, както и направих!

Във Facebook можех спокойно да направя група, в която да се съберат различни хора над 50 години от цялата страна (и не само, всички са добре дошли!), а работодателите да споделят в нея само позиции, за които биха наели хора и от тази възрастова група 🙂 И така, на 17.11 групата стана факт!

➡️ Михаела Георгиева: Работа се намира с търпение и постоянство 

Как изглежда скритата дискриминация в обявите за работа? 

Скритата дискриминация трудно може да се улови.

Няма шаблон, по който да се познае бързо и лесно.

От опита ми, по-скоро в обяви, където се изисква голяма динамика в работния процес, компаниите са по-фокусирани върху профили на млади хора.

Най-силно впечатление ми е правило по-скоро, когато съм провеждала интервюта с майки.

Когато кандидатът започне с това, че е родител, но че децата му “почти не боледуват” веднага ми става ясно, че са били подлагани на дискриминация и имат страх, че ще ги отхвърлят, заради децата… 

За огромна моя радост, във всички компании, с които съм работила, не е имало дискриминация към майките 🙂

➡️ Петър Джугански: Кариерата на жените по-често страда от наложени стигми

Работа за нашите родители

Какви съвети бихте дали на хората над 50 години, които си търсят работа? 

На първо място бих ги посъветвала да вярват в себе си и да имат самочувствие. Някак си след определена възраст, някои хора започват да се предават на психологическо ниво. 

Задават си въпроси от рода на “Цял живот се борих и за какво?”, “Наближава пенсионна възраст, но как ще се справя да живея с една пенсия?” или си мислят – “Ако сега тръгна да сменям работата, никой няма да ме наеме.”, “По-добре да търпя и мълча, нали получавам заплата.”.

Когато един кандидат в тази прекрасна възраст е уверен в себе си, останалото е лесно. 

Според мен, могат да работят върху детайли от рода на актуализиране на CV (преди години се кандидатстваше с автобиография), по-висока информираност относно динамиките на пазара, да акцентират върху силните си страни, опита и експертизата – професионално и чисто житейска. 

Дигиталните умения също са нещо, върху което да работят.

На много работни роли се изисква като минимум свободно използване на MS Office (Word, Excel, PowerPoint), а по-големите компании използват софтуерни продукти (като ERP системи и други), които да им помогнат да функционират по-оптимизирано.

Владеенето на английски език е често срещано изискване за свободни позиции в големите международни компании.

От друга страна, има много специалисти, които работят с ръцете си – в производства, заводи и други, където гореизброените не са необходими.

➡️ Лили Георгиева: Можем да имаме стабилна кариера дори в несигурни времена като днешните

Защо работодателите избягват да наемат хора с повече опит? 

От скоро изследвам проблема и не мога да обобщя какво може да притеснява работодател при наемането на професионалисти с повече трудов стаж. 

Може би притеснение, че тези хора се адаптират по-бавно от хората на 20 или 30 години, че обмислят по-задълбочено обстоятелствата, преди да действат и това води до забавяне в някои задачи или че биха очаквали по-високо възнаграждение на база богатия си опит. 

Липсата на някои дигитални умения или чужд език може да е също от причините, но те не са характеристика на тази възраст конкретно – срещат се и сред по-младите кандидати.

7 причини да наемете служител над 50 години

Какви преимущества имат кандидатите над 50 години? 

Те са изключително опитни и от тях може да се “черпи” много – като подход и разсъждения. Те са по-търпеливи, лоялни, коректни, дисциплинирани и на тях може да се разчита при поет ангажимент, отговорни са. 

Спазват поставените срокове или ако не могат, информират своевременно. Дори като описвам всичко това и реферирам към своя личен опит – винаги ми е било по-лесно да работя с хора от тази възрастова група.

➡️  Идеи за работа от вкъщи за майки

Групата надхвърли 1400 души и продължава да расте. Какво очаквате от хората, които ще се представят в нея?

Групата расте и в нея се събират все повече хора, които са идентифицирали същия проблем.

Дори забелязвам тенденция – има хора, които споделят какво знаят и умеят, за да могат работодателите да се свържат с тях.

Надявам се в този затворен кръг те да намерят помощ – морална, професионална и да успеят да се реализират.

Трябва ли работодателите изрично да кажат, че са готови да наемат служители над определена възраст? 

Идеята на групата е да бъде своеобразен филтър, че всяка обявена в нея позиция е подходяща И за хора над 50-годишна възраст.

Не целя дискриминация в никакъв случай, макар по време на верифициране на идеята ми да срещнах и такива коментари.

Това, че за дадена роля компанията би разгледала кандидати над 50 далеч не означава, че те няма да се конкурират с такива на 20, 30 и 40. По-скоро ще имат възможността при равни условия да докажат своите умения.

Защо избрах 50, при условие, че европейската дефиниция за “златна възраст” е 55+? Няма конкретна причина, така го почувствах. Това е просто число, а смисълът зад него е важният.

➡️ Бърз наръчник за търсене на работа 

Моля ви и за съвет към хората, които си търсят работа – как да се представят по най-добър начин? 

Както споменах по-горе, бих ги посъветвала да вярват в себе си.

Няма универсално правило за атрактивно представяне, по-скоро да бъдат истински и да споделят всички свои качества и знания. 

До преди години скромността беше положителна характеристика, но при търсенето на работа повече би помогнала обективността, ясното осъзнаване как можеш да допринесеш за дадена роля в конкретна компания.

Планирате ли инициативи, които да се случват в групата, извън търсенето и предлагането на работа? 

Да 🙂 

Планирам в рамките на следващата година да организирам обучения за изготвяне на CV, за да дам своите знания на тези кандидати и да им помогна именно в първата част от процеса на кандидатстване. 

Аз самата имам опит в подготовката на курсисти, завършващи IT академия, които ще търсят първата си работа в областта. 

Защо да не направя сходна подготовка и за нашите родители? 🙂

Джандева блог за кариерно развитие

Ела да си поговорим:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

Виж още: 

Кариерата на жените по-често страда от наложени стигми

Михаела Георгиева: Провалите не са страшни, те ни водят напред 

 

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.