Закъснелият разговор в клас – за насилието, образованието и жените

Последна промяна 30.10.2022

Говорим ли достатъчно за домашното насилие с децата и къде е мястото на тази тема в училище? Какво знаят подрастващите момичета и момчета за различните форми на насилие и към кого могат да се обърнат, ако имат нужда от помощ? 

Тези въпроси си задава Станислава Георгиева – млада учителка и майка на две момичета, след поредния фатален случай със жена, жертва на домашно насилие. 

Скоро Стани намира подкрепа в лицето на групата „SAVEHERBG“ във фейсбук. Доброволците от организацията отиват в училището при децата и заедно с тяхната класна започват този сложен и важен разговор. 

Поканих Станислава да сподели малко повече за идеята си и днес ви представям нейния искрен разказ. 

Станислава е икономист по образование. Майка на две момичета, за които мечтае да бъдат добри, достойни и щастливи хора. Учител и класен на деца в прогимназиален етап в ОУ "Неофит Рилски", с. Ловчанци. Снимка: личен архив 
Станислава Георгиева е икономист по образование. Майка на две момичета. Учител и класен на деца в прогимназиален етап в ОУ „Неофит Рилски“, с. Ловчанци. Снимка: личен архив

От момента, в който излязох като продукт на образователната ни система преди малко повече от 10 години, се чудя – какво не ѝ е наред? Къде е проблемът?

Доста съм разсъждавала по темата за образованието в България, докато в главата ми не изплува онази мисъл – „Промяната започва отвътре навън“ и си дадох сметка, че няма как и тук да не е валидна. 

Вече две години работя с ученици на възраст 11-14 години, предимно от малцинствен произход.

В етническите групи, освен обичайните за пубертета проблеми, тийнейджърите се налага да се справят и с трудности, породени от семейната среда и стандарта на живот, а неумението да говорят и разбират добре български е сериозно препятствие в училище.

Преди няколко месеца, поредният случай на домашно насилие, завършил фатално за една млада жена, ме провокира да се замисля къде се корени тази жестокост в човек към най-близките му. 

➡️ Когато има първи шамар, винаги има втори и трети

Проявите на агресия сред учениците не са рядкост, но за да не стават норма в поведението им и като зрели хора, ние трябва да обърнем внимание сега.

Писах във фейсбук групата на SaveHer с молба да ме насочат как да представя темата пред моите ученици, какви примери и факти биха били полезни и работещи. А жените в организацията приеха идеята ми и каузата лично.

Дори голямото разстояние не ги разколеба да дойдат и да говорят с учениците ни.

Разказаха им за различните форми на насилие и неприемливо поведение между хората, споделиха примери и личен опит, зарадваха учениците с подаръци.

Посещението им се превърна в истинско събитие в училищния ни живот и вярвам, че докосна децата. Даде ни нови поводи за дискусия.

➡️  Актуални кампании и места за подкрепа на жени, преживели домашно насилие

В ежедневната си работа се старая да обръщам внимание на важните теми извън учебния материал – за отношенията помежду им, за личната отговорност и личния избор, който определя живота им. 

Обръщам специално внимание и колко е важно момичетата да завършат училище и да придобият професия. Традицията за ранни бракове сред ромския етнос поставя жените в безкрайно трудна и неравна позиция – подчинени на мъжете си и без избор, често пъти принудени да живеят в изключително тежки условия. 

Затова моята цел винаги е била да им внуша важността от образованието и предимствата, които то дава на жените – да избират сами как да живеят. 

Още по темата:

➡️ “Новата прическа на Вики” – една задължителна книга за всяка жена

Блог за кариерното развитие на жените и майките

Ела да си поговорим:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.