Деяна Талева от Езикова школа „Инсайт“: Да правиш бизнес означава да се посветиш на кауза

Последна промяна 20.01.2024

“Мисля, че най-големият капан по пътя на предприемача е да сведеш почти цялото си „аз“ само до този път.”

Деяна Талева от Езикова школа „Инсайт“ говори от личен опит, защото за три години е минала през целия спектър от емоции – от еуфория до тежък бърнаут. 

С Деяна върнахме лентата назад и разговаряхме за неочакваното начало, трудните моменти и научените уроци.

Деяна Талева, снимка: личен архив
Деяна Талева, създател на Езикова школа „Инсайт“. Снимка: личен архив

Здравей, Деяна! Ще ни разкажеш ли накратко за себе си?

Аз съм филолог по образование и по душа. Когато бях дете, четях много и си представях, че и аз ще пиша книги някой ден. Е, това все още не е факт, но пък оставам запленена от огромната мъдрост, която се крие в езика, както и в способността му да твори смисли и светове.

След като завърших бакалавърската и магистърската си степен в Софийския университет, записах и докторантура. В момента работя по дисертацията си и се надявам да я защитя скоро.

Ти си създател на Езикова школа „Инсайт“. Любовта към езиците ли те вдъхнови да направиш обучителен център?

Всъщност не. Тук може би мъничко ще шокирам теб и читателите ти, но

създаването на „Инсайт“ изобщо не беше планирано. Това не е история от типа „сбъдната мечта“. 

Школата, в която работех докато правя докторантурата си, закри своята дейност и бившите вече собственици ми предложиха да запазя единия от офисите и да продължа да водя групите, на които тогава преподавах. 

Имах един месец, за да взема решение и никога няма да забравя това време.

Седмици, в които трябваше да се обърна изцяло навътре, към себе си, и да чуя своя глас. Това ли е моето нещо? Защо идва така ненадейно на пътя ми? Ще имам ли сили да се справя, ако кажа „да“? Няма ли да съжалявам, ако се откажа? 

Въпросите се рояха до безкрай и наистина не можех да си намеря място от лутане и търсене на знаци и отговори.

Докато умът ми най-накрая не се изтощи, а заедно с него и съмненията, и страховете.

Изобщо – малкото ми аз притихна, смири се. И тогава остана само един – единствен въпрос – този за голямата картина и моето предназначение в нея.

Разбрала си, че трябва да приемеш предложението и да действаш?

Да, така го усетих.

 Христина Янева-Хедра: Мечтайте на едро, дръжте погледа си право в целта и пълен напред!

"Имах един месец, за да взема решение и никога няма да забравя това време.", казва Деяна Талева. 
„Имах един месец, за да взема решение и никога няма да забравя това време.“, казва Деяна Талева.

Какви бяха следващите ти стъпки? 

Първо се свързах с родителите на моите ученици и им обясних ситуацията. Бях толкова приятно изненадана, когато получавах поздравления за решението си и те без колебание потвърждаваха, че ще запишат децата си отново при мен.

Тогава разбрах, че неща като бранд, бизнес модел и т.н. са много на заден план. Бизнесът всъщност е предимно взаимоотношение с хората.

Това е най-голямото и най-ценното ми осъзнаване по пътя ми като предприемач. Всеки ден си го повтарям и душата ми се стопля като знам, че тази човешка връзка съществува и можем да я подхранваме и развиваме, за да процъфтяваме заедно.

Мария Огнянова от Омментор: Успехът за една нощ е лъжа

Кое беше най-голямото ти предизвикателство в началото?

Това, че не бях подготвена и трябваше да се уча и да правя нещата в движение. Създадох школата през август, а през септември графикът ми вече беше пълен с уроци.

По онова време още не можех да си позволя да имам екип и вършех всичко сама. 

Работех по 6 дни в седмицата от сутрин до вечер, а след вечеря учех за неща като дигитален маркетинг и създаване на съдържание, както и правех необходимото за един стартиращ бизнес – изграждане на бранд идентичност, сайт, профили в социалните мрежи и т.н.

Всичко това беше толкова ново и трудно за мен и ту ми беше интересно, любопитно, забавно, ту се чувствах изтощена до краен предел и напълно изгубена. 

"Работех по 6 дни в седмицата от сутрин до вечер, а след вечеря учех за неща като дигитален маркетинг и създаване на съдържание, както и правех необходимото за един стартиращ бизнес – изграждане на бранд идентичност, сайт, профили в социалните мрежи и т.н., разказва Деяна Талева от Езикова школа "Инсайт".

Кое ти помогна най-много да се справиш с предизвикателствата на онзи етап?

Сега, поглеждайки назад, и аз не знам какво ми е давало сили.

Сигурно идеята, че няма винаги да бъде така; че в даден момент всичко ще си дойде на мястото.

Моят бизнес ментор също ми беше опора. Аз съм преподавател и знам колко по-лесно и бързо се случват нещата, когато се движиш по определена система и имаш учител. 

Затова още от самото начало започнах да търся своя, но ми отне цяла една година, докато се открием. Междувременно бях участвала в най-различни обучения и дори коучинг програми за собственици на малък бизнес, но всичко това бяха само парченца от пъзела. 

Истинското спокойствие, увереност и яснота дойдоха, когато имах до себе си ментор и имахме план, който да следваме.

Две години по-късно аз вече съм постигнала голяма част от целите си благодарение на съвместната ни работа. Успях да изградя екип, да делегирам успешно и да си освободя повече време. Освен това, много по-ясно разбирам каква е моята роля именно като собственик на бизнес и мога да се фокусирам главно върху нея. 

Констанция Терзиева – Коселина: Всеки провал прави мечтите ни още по-истински 

След такъв летящ старт, какво можеш да споделиш за пътя на предприемача? 

Мисля, че най-големият капан по пътя на предприемача е да сведеш почти цялото си аз само до този път.

Ние жените често се оплакваме, че нямаме достатъчно време, което да посветим на професионалните си интереси, но според мен това може да бъде видяно и по един много положителен начин.

То означава, че в живота ни има и други значими за нас неща, освен работата. За мен лично в момента най-голямото предизвикателство е да укрепя именно този все още крехък баланс между работа и личен живот.

Ще те помоля и за един практичен съвет – какво би казала на хората, които искат да подобрят английския си, но нямат време за учене?

Бих ги посъветвала да запазят време в графика си специално за учене, независимо дали ще ходят на уроци или ще се подготвят самостоятелно. Това ще им спести тревожност от типа „Ох, и тази седмица не ми остана време за английски.“

Отлагането води до още повече притеснения и така се губи много енергия, а тя ни е нужна за научаването на нови неща. 

Също така е добра идея да правим нещо приятно на английски език – да пеем, да четем книги, да гледаме хубав сериал, да си водим личен дневник… 

Спомена маркетинг и личен бранд – какво прави Езикова школа „Инсайт“ по-различна от всички останали?

Мисля, че това е уникалната учебна среда, която създаваме. Тя се базира на уважение, както един към друг, така и към езика. 

Масовата култура в момента е доминирана от бързата визуална консумация и все по-изтъняващата връзка със словото, така че е необходимо да насърчаваме повече качественото общуването чрез речта. 

В часовете ни помагаме на нашите ученици да изразяват себе си на богат и хубав език. Често организираме специални работилнички по творческо писане на английски или литературни четения. Това е нашият начин да направим вътрешния свят на децата още по-пъстър и богат. 

"Масовата култура в момента е доминирана от бързата визуална консумация и все по-изтъняващата връзка със словото, така че е необходимо да насърчаваме повече качественото общуването чрез речта.", казва Деяна Талева от Езикова школа "Инсайт".

Ще се радвам да споделиш съвет към всички дами, които мечтаят за собствен бизнес. Какво би им казала?

Ако трябва да дам един-единствен съвет, той е да последват мечтата си, но да си вземат бизнес ментор от самото начало и заедно да направят план за действие.

Така ще си спестят много излишно лутане, а и време и пари също. И въпреки това, грешките ще бъдат неизбежни.

Както казва моят ментор – колкото по-бързо ги направиш, толкова по-бързо ще учиш. Чуденето не помага. Действието го прави. И интуицията, която ни свързва с онази дълбока истина вътре в нас. Нека й се доверим.

Деяна, благодаря ти за това гостуване! Ще оставя и линкове към Езикова школа „Инсайт“, за да може всеки, който има интерес, да разгледа работата ти отблизо.

Страница във Фейсбук

Профил в Инстаграм

Сайт на езиковата школа


 

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.