Когато има първи шамар, винаги има втори и трети

Последна промяна 30.10.2022

“Домашното насилие съществува, колкото и да се отхвърля от обществото.”

Така започна срещата ми с момичетата от Клуб “Доверие” в Кърджали – доброволци, обучени от Фондация „П.У.Л.С.“, и обединени от идеята да помагат на хора, пострадали от насилие. 

Постарахме се заедно да дадем отговори на най-честите въпроси, които жените си задават, когато са в токсична връзка или се чудят дали се намират в такава. 

В Клуб “Доверие” в Кърджали работят доброволци, обучени от Фондация "П.У.Л.С.".
В Клуб “Доверие” в Кърджали работят доброволци, обучени от Фондация „П.У.Л.С.“

Запознати ли са жените със своите права, когато искат да напуснат връзка, в която се чувстват застрашени? 

В процеса на тригодишната ни работа на местно ниво наблюдаваме, че хората не проявяват открит интерес и директно отхвърлят темата, защото се срамуват, страхуват и се крият.

Много често жените не са запознати със своите права, предвид факта, че емоционално са опустошени и приемат съдбата си за нормална. 

Обикновено, когато са в ситуации на тежко физическо насилие се замислят да напуснат връзката, но рядко се осмеляват да го направят и да потърсят помощ.

➡️ “Новата прическа на Вики” – една задължителна книга за всяка жена

Много често жените биват заплашвани, че ако си тръгнат, ще им вземат децата. Какво трябва да знаят в този случай? 

Жените трябва да знаят преди всичко, че те имат равни родителски права. Освен това, по Закона за закрила на детето, когато детето е свидетел (без директно да е упражнено физическо насилие) се определя като пострадало. 

По Закона за защита от домашното насилие в едномесечен срок майката може да заведе дело и да бъде издадена ограничителна заповед за нея и детето.

По време на снимките за клип, посветен на домашното насилие.
По време на снимките за клип, посветен на домашното насилие.

Какво съветвате жените, които са станали финансово зависими от мъжете си и в същото време се намират в токсична връзка?

Съветваме ги да се обадят на телефонната линия на Клуб “Доверие” и да си запишат час за консултация. 

От изключително значение е да припомним на жените, оказали се в това положение на зависимост, че децата имат нужда не само от МАМА, но равностойно и от ТАТКО. Акцентираме върху това, че майката има равни права, както при отглеждането на децата, така и в цялостния принос към семейството.

Нормално е всяка жена да се стреми към това да се чувства успяла, успешна, значима и авторитетна пред децата. 

В случаите, когато жената е изгубила своето самочувствие и вяра в качествата си, искаме да приветстваме жените да си припомнят какви са били преди да влязат в отношения с бащата на децата си.

И тогава, когато разпознае, че се упражнява някаква форма на насилие се опитваме да привлечем жертвата като партньор. 

➡️ Не си сама

Кои са първите знаци, че жената се намира в опасна връзка? 

Знаците и сигналите, които често жените пропускат и неглижират са

ревността, параноидната загриженост, вменяване на системна отговорност, обвиняване и така до първия шамар.

 

Когато има първи шамар винаги има втори и трети.

Какво съветвате жените, които искат да си тръгнат от насилника? 

Преди всичко да потърсят консултация със специалист.

Да съберат нуждите документи – актовете на раждане на децата, удостоверение за граждански брак, ако имат документ за движимо или недвижимо имущество, лични документи, неща от първа необходимост. 

Можете да намерите Клуб “Доверие” в Превантивно-информационния център към Община Кърджали.
Част от екипа.

Запознайте се с екипа на клуб “Доверие”

Хайрие Садък – „По образование съм социален работник, обичам да помагам на лица  нуждаещи се от подкрепа. Вярвам, че ще съм полезна на хората, които имат нужда“.

Мюжгян Адем – „По образование съм медицинска сестра, нося грижата за хората в сърцето си. Вечер когато си легна се чувствам щастлива, когато знам че някой някъде се чувства спасен и спокоен“.

Айгюл Гази – „По образование съм педагог, щастлива съм когато помагам на хората в нужда и вярвам, че когато човек силно желае нещо цялата Вселена му съдейства“.

Хатидже Юзгюр – „По образование съм социален работник, вярвам в силата на доброто, както и, че всяко живо същество заслужава уважение, обич и любов“.

Фатмегюл Али – „По образование съм инженер, за мен е голямо предизвикателство да работя към клуб „Доверие“, чувствам се добре когато помагам. Вярвам, че всички трябва да живеем в по добър свят и да бъдем равнопоставени“.

Севинч Мустафа – „Имам педагогическо образование. Тук съм, защото обичам да анализирам човешката същност“. 

Екатерина Велева – „По образование съм клиничен психолог, консултант, психотерапевт. Вярвам, че хората трябва да живеят достойно, не в насилие, уважавайки своите лични граници и границите на другите“.

Иглика Кръстева – „По образование съм педагог, експерт по девиантно поведение, която работи с деца в нужда. Вярвам че всеки човек има право да бъде свободен и щастлив, затова в своята работа влагам много творчество и желание. Идеята ми е че чрез подкрепа и творчество хората да разберат, че те самите могат да се справят и да продължат напред“. 

Юлия Андонова – „Завършила съм философия и Връзки с обществеността. Обичам да организирам събития, да се грижа за комуникациите на Фондация „П.У.Л.С.“ и много други неща, които дават смисъл всеки ден. Вярвам, че всички ние можем да направим бъдещето без насилие възможно“.

Разговор в Синята стая.
Разговор в Стаята на доверието.

Как да се свържете с Клуб “Доверие” в Кърджали

Всеки работен ден от седмицата от 10.00 до 17.00ч. на телефон 0899 100 245 за гр. Кърджали и телефон 076 60 10 10 за цялата страна денонощно се приемат сигнали за помощ и подкрепа на лица и деца пострадали от различни форми на насилие.

Към клуба работи и “Стая на доверието”. В нея се консултират хора, които търсят подкрепа, провеждат се обучения и екипни срещи.

Консултациите са напълно безплатни. Телефонът на доверието е двуезичен с приоритетен турски език. 

Можете да намерите Клуб “Доверие” в Превантивно-информационния център към Община Кърджали.

Аз лично разбрах за тях от този клип – споделям го и с вас.

Повече за Фондация П.У.Л.С.

В интервюто поставихме акцент върху жените, които най-често стават обект на насилие. Истината е, че никой не е застрахован – всеки, който е пострадал, може да разчита на помощ от фондацията. 

Тази година през юли Фондация П.У.Л.С. отбеляза 23 години от началото на своята дейност. За това време подкрепа са получили над 10 000 човека.

Джандева блог за кариерно развитие

ЕЛА ДА СИ ПОГОВОРИМ:

f: Блогът на Джандева 

Инстаграм

linkedin

ВИЖ ОЩЕ: 

Михаела Георгиева: Провалите не са страшни, те ни водят напред 

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В АНКЕТАТА Деца или кариера? Кои са най-честите случаи на дискриминация към жените?

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.