Мария Христова: Крайно време е да нормализираме говоренето за майчинството

Последна промяна 11.04.2024

Mariya Hristova
Мария Христова започва кариерата си в подбора на таланти като изгражда екипи в компании по целия свят – от Сингапур, през Того, до Бразилия. Придобива опит в най-разнообразни индустрии – мода, финтех и творческа. В момента е ръководител „Управление и развитие на човешките ресурси“ във Focaldata. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Мария, какъв съвет ще дадеш на майките, които усещат откровена дискриминация на интервютата за работа?

Това, което давам като първи съвет на майките е – няма какво да се обясняваш.

“Да, имам дете, сега се връщам отново на работа” трябва да е предостатъчно, ако по време на интервю отворят темата.

Често чувам майки да казват с извинителен тон – “Ами, да, на мен ми отне малко повече време майчинството…”.

Истината е, че колкото повече използваш този извинителен тон, толкова повече ти се качват на главата.

Обяснете ситуацията неутрално и не влизайте в извинителен режим.

Това са нещата от живота и ние трябва първо като жени да спрем да се извиняваме, защото майчинството е нормална част от развитието на кариерата ни.

Важно е да се знае и, че не всеки човек може да бъде супер майка и да съчетава кариера, деца, преквалифициране, учене, работа с ментор и т. н. Затова трябва да се сплотим и след това да форсираме този разговор.

Само едно интервю тук – там може и да има ефект върху отделни хора, но не и като цяло върху стигмата, която тегне над разговорите за децата, майчинството и менструацията.

Всяка трета жена иска да работи за себе си

Много жени чуват препоръката да актуализират CV-то си след майчинството с умения като “отлична работа под стрес” и мултитаскинг. Това носи ли реални плюсове?

Бих искала аз да съм тази, която ще дойде с добрата вест и ще каже, че това са супер важни умения.

Да, реално са такива, но в същото време не е нещо, което средностатистическият работодател ще може наистина да разбере. По-скоро ще си помисли, че се опитваме да изцедим отнякъде нещо, каквото и да е, опитваме се с ключови думи от маркетинга и SEO да оптимизираме CV-то.

Работодателят просто няма да го погледне по начина, по който ние очакваме.

Може да се каже, че ги има и двете крайности – или няма да разберат, или тези, които го знаят и разбират, точно на тях няма нужда да им се обяснява.

Затова просто казваш – бях в майчинство и те знаят какви умения горе – долу се изискват, за да организираш всичко в къщи.

Как учат майките – трикове и тактики за успех 

Има негласно очакване към жените, които се връщат на работа да са използвали майчинството за учене и развитие. Това как си го обясняваш?

Да, има едно такова очакване и много хора го имат.

Какъв съвет бих дала на хората, които не са могли да учат и надграждат, докато са с децата?

Ако не те питат, просто не отваряй темата.

Можем съвсем неутрално да обясним – “Това не е нещо, с което имах времето да се занимавам. Имах време само за четене, за да съм в крак с актуалните неща в моята сфера.”

Може да съм чела блог, книга, не е нужно да имам изрично преминати курсове.

Сертификатите не са най-необходимото нещо, за да покажеш, че наистина си усвоил някаква информация в днешно време.

А и да не забравяме, че има много професии, които не са свързани с работа на бюро и изискват повече усилия, за да останеш конкурентен. В тези случаи е много по-добре да кажеш, че това не е нещо, с което си имал време да се занимаваш.

Добрият мениджър или интервюиращ би попитал нещо подобно: “Какви са нещата, които ще ти бъдат най-трудни, докато свикнеш с работата отново и с какво можем да ти помогнем?”

Факт е, че ако някой е бил извън пазара на труда за 1 или 2 години не е пагубно за почти никоя работа.

Уменията, които имаш не са рязко загубени, просто знанията може да са извън давност. А това са неща, които веднага можеш да прочетеш и наваксаш.

Така, че тук бих препоръчала на кандидатите да поставят фокус върху уменията, които са развили по време на кариерата.

Това винаги ще бъде най-важното нещо, което да подчертаят, а не толкова придобитите сертификати.

В нашата фирма например, ние често казваме, че ако софтуерният инженер е добър, няма значение дали знае езика, който ние използваме. Той или тя ще го научи и няма проблем.

Какво искат майките, които се връщат на работа? 

Все по-често се говори за връщане на служителите в офисите, а това изправя майките пред труден избор. Какво да очакваме?

Не можем да взимаме примери от други държави и от други компании, защото може да са неприложими.

Всяка компания трябва да реши за себе си защо ни иска обратно в офиса.

Ако е само, защото искаш да наблюдаваш работниците си, това означава че ти като мениджър не си направил добър избор при подбора на кандидати.

Ако ти е толкова важно някой да дойде в 8 часа и гледаш часовника, значи гледаш погрешните неща!

Това е номер 1, с което се боря, защото съм голям фен на гъвкавостта в работата.

Важно е да запазим тази възможност – тя много помага на майките и на жените като цяло и тук ще дам пример с менструалните болки. Скоро в Испания направиха възможно взимането на отпуск за дните с болезнен месечен цикъл, но проблемът може да се реши много по-лесно като се осигури повече гъвкавост.

Кои са любимите социални придобивки на майките

Имаш опит с наемането на хора в различни държави и култури, къде се намира България и нашият трудов пазар, ако трябва да направиш сравнение?

Има матрица на пазарите и тя е свързана с това колко е динамично търсенето и предлагането на работа.

За модерен трудов пазар се счита, когато има добро ниво на агенции за подбор на таланти, които помагат на хората да се развиват. Важно е да има навици и стандарти за интервюиране, ясни очаквания към кандидатите.

Например, пазарът в Япония, макар, че е модерен, не е динамичен и не е добре развит. Ще дам и пример – там в CV-то трябва да има снимка, ръст, тегло и кръвна група.

Много често, ако напуснеш една компания се броиш за нелоялен. Много е трудно на агенциите за подбор да се развиват, защото трябва да се борят и с тази стигма.

Мога да дам пример и с Испания – тя е много развит пазар, защото има висок стандарт на интервюиране и защита на работника.

В Испания не можеш да питаш – “Смяташ ли да имаш деца?, “Женена ли си?”.

В много държави е нелегално да се задават такива въпроси като цяло.

Аз като обучител на специалисти по човешки ресурси винаги питам – за какво ти е тази информация, има ли влияние върху това как ще се справи една майка или един бъдещ баща с работата?!

На този фон България се брои за развиващ се пазар, защото тези стандарти като цяло се развиват в момента. Затова и всички изпитваме “болките” на растежа.

Предполагам, че на още едно поколение ще му е по-трудно, но ние не трябва да се отказваме.

Ако го направим и спрем дотук, пазарът ще тръгне назад или ще се развие за мъжете, но не и за жените.

Петър Джугански: Кариерата на жените по-често страда от наложени стигми

Ще споделиш ли в аванс какво си подготвила за твоята лекция на Swift People Conference? За кои несъзнателни предразсъдъци при наемането ще говориш?

Има два големи предрасъдъка, с които се боря.

Единият е въпросът – “Откъде си?”.

Винаги питам рекрутърите за какво им е тази информация, какво значение има този човек откъде е, какво влияние има това върху работата му?

Второто е предразсъдъкът за пол.

Интересното е, че тук в Англия става по един по-деликатен начин, не е точно да кажат – ти си жена, ти не можеш да се справиш с това, по – рафинирано е.

По време на лекцията ще дам още примери за предразсъдъци свързани с възрастта – твърде стар или твърде млад за определена работа и позиция.

Нещото, което винаги казвам на мениджърите е, че трябва да сме като учените в БАН – да се научим да наемаме по експериментален и научен начин. Това ще ни помогне да събираме информацията и да я сравняваме без предубеждения и обективно.

Ако успееш да направиш това като HR специалист, тогава няма да има значение кой кандидат какъв е – мъж или жена, на каква възраст е и т.н.

Имаш ли последен съвет към жените и майките, на които им предстои кариерна промяна?

Първият човек, когото трябва да убедиш, че ще се справиш е себе си. Всяка промяна изисква трудни разговори и ще има трудни моменти. Трябва ни и повече хъс, смелост и подкрепа към жените и майките от цялото общество.


Намери ме в социалните мрежи:

Блогът на Джандева във Фейсбук 

Кариерно развитие & малък бизнес – група във Фейсбук

Инстаграм

Linkedin


Прочети още от блога:

Какво най-често учат майките

Как да сложим край на дискриминацията по пол и години

Безкрайното премисляне не помага, когато търсите кариерна промяна

Защо е важно да попълним опцията за кариерна пауза в LinkedIn?


 

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.