Никола Минков: Златното правило в SEO е да учиш всеки ден

Последна промяна 03.03.2024

Никола Минков е основател и изпълнителен директор на Serpact – една от водещите SEO агенции в България. 

Преминал е обучения в някои от най-утвърдените агенции за дигитален маркетинг в света, лектор е на български и международни конференции. Избран е за млад учен в Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“.

С Никола разговаряхме за кариерното развитие в сферата на Search Engine Optimization и за курса Next Level SEO на Serpact Academy. 

Никола Минков
Никола Минков, снимка: личен архив

Здравей, Никола 🙂 Да започнем с 10 ноември и поканата към общността за SERP Conf. Защо решихте да организирате това събитие?

Вярвам, че за да съществува и да се развива един бранш трябва да има добра среда. SEO индустрията има нужда от свое събитие и заедно с екипа ми решихме да продължим делото на един голям човек в България  – Огнян Младенов. 

До 2015 г. включително, той организираше SEO конференцията и тя имаше собствен чар. Това е и най – голямото ми колебание – дали ще успеем да повторим атмосферата. Вероятно не, но точно заради това Оги ще бъде сред откриващите гости. 

Къде е мястото на SEO в цялостната стратегия за развитие на бизнеса?

Нашата индустрия е свързана с няколко аспекта, които засягат различни части от развитието. 

От едната страна е бизнесът. Редно е ние като хора, които ще се грижим за него в Google да го познаваме, да знаем какви са текущите му проблеми, успехи, цели, философия, мисия, визия и т.н. Важно е да познаваме и екипа, с който ще работим.  

От друга страна имаме Google. Там нашата роля като агенция е да се интересуваме какви са промените и да предаваме знанията към клиентите си с конкретни задачи, препоръки и т.н.

Има и трета страна, която е свързана с много видове хоризонтали – например, разработчици. Това не е роля на SEO агенцията, не е роля и на собственика на бизнеса. Понякога е вътрешен екип от разработчици, но в повечето случаи са външни агенции, защото SEO изисква и технически интеграции в уебсайта.  

Създаването на съдържание е друга важна част. Много често контент райтинг и копирайтинг се бъркат. В случая при SEO си говорим за контент райтинг. 

Съдържанието трябва да е обективно. Да е ясно откъде идва фактологията, кой авторитет я затвърждава. 

После идва моментът с PR и там работата също трябва да е добре организирана. 

Реално SEO включва и комуникира с много други дигитални канали. Той не ги обобщава, но е полезен за всички и е тяхна неизменна част. 

Какви знания и качества са нужни, за да бъде един SEO специалист конкурентен?

Зависи какъв е характерът на човека и има ли желание да учи непрекъснато. 

Твърде нереалистична цел е да си мисли, че с обучение за три месеца ще се превърне в експерт. Това обаче е основа, която може да постави началото на една много успешна кариера. 

SEO специалистът трябва да умее ясно да си поставя цели и да има характер, за да ги изпълнява. Златното правило е, че всеки ден трябва да се учи.

Това е едно от нещата, които са много важни – да си проактивен и да наваксваш със знанията непрекъснато. 

И тук ще дам пример с нашата агенция – всеки ден имаме по един час, който е свободен. Всеки сам избира дали ще прави експерименти, дали ще чете нещо или ще учи. 

Знам, че от Serpact Academy подготвяте второ издание на курса Next Level SEO. Как мина първото обучение? 

Скоро ще излязат отзивите от нашите първи учещи в академията. От тях имаме обратна връзка на три нива – организационно, съдържателност и какво следва.  

Мога да споделя, че имахме курсисти с различни профили. 

Имаше хора с ясен технически опит, които се справиха брилянтно с техническото SEO, но учудващо бяха много креативни и в стратегиите за съдържание. 

Другият профил бяха хора, които са в бранша и работят в SEO агенция. Имаше и няколко копирайтъра, които се записаха основно заради частта със стратегиите за съдържание.  

Нека помогнем на хората, които искат да изучават SEО – как да вземат най-доброто от обучението и как да разберат в коя част на Search Engine Optimization искат да се развиват? 

Най-ценно за хората в първия курс беше това, че още докато се обучават могат да прилагат новата материя и да разберат кой е най-силният им фокус. 

Истината е, че в SEO динамиката е голяма. Ако днес се водиш много знаещ това не ти гарантира, че и утре ще си такъв. Разбира се, не в такива кратки срокове, но логиката е ясна. 

На втория въпрос мога да опиша накратко, че в момента в SEO има 4 възможности за развитие. 

Можеш да си специалист, който се занимава с външна оптимизация, т.нар off-page оптимизация. Ние го наричаме Content Promotion Strategy (CPS).  

Има Content Marketing Strategy (CMS) и Technical SEO.  

Друга възможност е да водиш цели проекти в SEO – Project Owner (PO). 

Целта на всеки вероятно е да стане Project Owner и да ръководи цял проект, но трябва да мине през трите сфери преди това. Точно тук идва динамиката как да приоритизираш какво да учиш. 

Там, където си най-силен трябва да поддържаш знанията си. Там, където изоставаш трябва да наваксваш с по-сериозни темпове. 

Можеш ли да дадеш препоръки и за копирайтърите – подходящ ли е за тях курсът на Serpact Academy?

Зависи каква е целта. 

Ако някой иска да се профилира само в контент райтинга или копирайтинга тогава академията не е нещо, което е абсолютно задължително. 

Тук бих похвалил Теодора Петкова, която ще бъде лектор на SERP Conf. и ще има и уъркшоп на конференцията. Тя е експерт на световно ниво и води собствени обучения. 

Хората, които са подходящи за академията са специалисти, които искат да разберат защо им се подава конкретното задание, което да изпълнят. Това вече ги преквалифицира като Content Marketing Strategist или Semantic SEO Strategist.

Това са хора, които могат да изработят цялата стратегия – как се прави проучване на ключови думи, как се водят срещи с клиенти, какво трябва да извлечем от тези разговори, как се прави клъстеризация, създаване на блог календар или пълен календар за маркетингова стратегия и SEO цели, как се планира това съдържание, за да достигне до контент райтъра или копирайтъра. 

После как се проверява това съдържание по 32 точки, свързани със семантика, с лесно звучене, с бърз прочит, с граматика, с пунктуация, с канибализъм, с плагиатство и т.н. 

Така, че тук говорим по-скоро за хора, които имат за цел да се превърнат в стратези.  

Какво препоръчваш на начинаещите копирайтъри – как да се утвърдят в настоящата силно конкурентна среда? 

Мисля, че всеки има право на шанс. 

Със създаването на съдържание може да се започне и от по-нисък начален етап. Аз точно така влязох в нишата – качвах продукти в онлайн магазин, реално започнах от най-ниското ниво на веригата. 

Такова започване и подобен опит никога не са излишни, защото можеш да сравниш разликата в качеството на работата и стойността, която се дава за конкретния клиент впоследствие. 

Тънка е границата и пак по-скоро е до характер дали човекът ще гледа меритократично на текущата ситуация или ще се отбранява, когато някой му влезе с контра аргумент. 

Моето верую е, че това, че сега си на едно място в живота, на една позиция или в някакъв комфорт не значи, че утре човекът срещу теб няма да бъде на твоето място и ти да бъдеш в неговата позиция.  

Хората без опит, които искат сега да стартират могат да го направят с по-леки задачи – описания на продукти и категории, текстове свързани с описването на механизими в даден магазин. 

По-сложната част е създаването на съдържание за блога. Още по-висока летва е говоренето във външни медии, защото там има съвсем различен подход, търсят се повече грабващи заглавия. 

И вече върхът на сладоледа е, ако някой иска да се развива в тази сфера, но не желае да става стратег, може да специализира в посланията и рекламите.  

В България имаме много добри примери – освен Теодора Петкова, мога да похваля и Любомир Любомиров, който също е от хората със сериозен опит.

Ти си известен с това, че влизаш в света на SEO след дълга кариера във футбола и слагаш силен акцент върху непрекъснатото учене. Защо тази нагласа става все по-важна? 

Има една приказка, която казва следното – има три неща в живота, които никой не може да ти вземе – това са знанията, контактите и успехите. Това си остава за всеки човек.  

За да имаш контакти трябва да имаш среда, за да имаш среда трябва да имаш знания, за да имаш успехи трябва да имаш контакти и знания.  

Много зависи и какви са ни целите и дали са реалистични. Друга голяма грешка на хората е, че не се организират как да учат, а това също е много важно.

Ако ще започваме в дадена ниша е по-добре да започнем от основите –

да си планираме кога и какво ще учим, да си поставим цели, да бъдем критични към себе си, ако не успеем да ги изпълним и най-важното – да не се отказваме.  

Според мен, ако човек има хъс и желание би следвало да си преследва целите докрай.  

За финал те моля да споделиш какво учиш в момента? 

Аз имам дневна цел всеки ден да уча по един час и си разпределям много добре времето, защото това е изключително важно. 

В момента уча по един час дневно неща свързани с бизнес дивелопмънт, защото стартираме стартъп.

Имам 30 минути на ден английски и 2 часа в седмицата, които ги взимам в събота рано сутринта преди да са станали всички, в които се занимавам с докторантурата, която започвам. Плановете ми са в рамките на 2 години и 7 месеца да я завърша. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Никола Илчев: Бизнес се прави с професионални услуги

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.