Никола Илчев: Бизнес се прави с професионални услуги

Последна промяна 04.03.2024

Никола Илчев е създател на eCommerce Academy и организатор на Balkan eCommerce Summit 2024

Разговаряме за проблемите на онлайн търговците и грешките, които правят в началото.

Никола Илчев е създател на eCommerce Academy
Никола Илчев е създател на eCommerce Academy и организатор на Balkan eCommerce Summit 2024.

Здравей, Никола! С какви предизвикателства се борят онлайн търговците у нас? 

Познавам проблемите на малките бизнеси отлично, защото често се срещам с тях и те търсят информация от мен. 

Най-малките онлайн търговци често страдат от липса на достатъчно продажби, които да „захранват“ бизнеса им с финансов ресурс и да му позволяват да расте. 

За жалост, те попадат в омагьосан кръг, защото, за да имат повече продажби трябва да генерират по-голям трафик към сайта си, а за да се случи това, трябва да инвестират или в платена реклама, или в създаване на съдържание, което също „гори“ паричен ресурс.

За да подобрят представянето си, често ги съветвам да използват разработени канали като маркетплейс платформи, където заплащаш процент от продажбата при направена такава. 

Предимството на тези платформи е, че имат голям трафик и аудитория, която е готова да купува. Това не е универсално решение, но помага. 

Следващата стъпка е да застанат с лицето си и да промотират своя бранд в социалните мрежи.

Можеш ли да изброиш 5-те грешки, които предприемачите правят в началото?

Изключително лесно ми е да го направя, но не защото виждам как много предприемачи ги допускат отново и отново, а защото аз самият направих повечето от тях в началото на моя онлайн бизнес преди години. 

🎯 Грешка 1: Избор на неправилна платформа. 

Често хората имат неясни критерии за избор на платформа. Търсят най-ниска цена, препоръка от приятел или познат, биват повлияни от популярна личност в Интернет. 

Най-важното за началото на един онлайн бизнес е да започне бързо и да достигне до първата си продажба за максимално кратко време.

🎯 Грешка 2: Влюбване в продукта или услугата си. 

Това е друга грешка, която наблюдавам и също съм допускал. 

Смятаме продуктите си за много добри и не сме склонни да променим нищо по тях или да ги премахнем от портфолиото си. 

Случи ли се да получим негативна обратна връзка за продукт, по-скоро не трябва да се сърдим на клиентите, а да потърсим причината в нас. 

Ако продуктите наистина не са ОК, махаме ги и търсим други.

🎯 Грешка 3: Липса на финансов ресурс за добиване на трафик. 

Често виждам хора, които стартират онлайн бизнес с много ентусиазъм, но малко финансов ресурс. 

Скоро след закупуване на стока и създаването на магазин, парите се изчерпват и идват въпроси като „Ами сега?“, „Къде сгреших?“ и „Какво да правя?“.

Моят съвет за всеки, който иска да прави онлайн бизнес е да си организира среща с експерт/консултант и да поговори с него.

Така ще може да си представи реалните стъпки, които трябва да мине при започване и развитие на този бизнес и обективно да пресметне какво би му струвало.

🎯 Грешка 4: Използване на непрофесионални услуги. 

Това е любимата ми грешка, която хората правят. 

Имат нужда от онлайн магазин и решават да го поръчат на братовчед си, защото бил добър с компютрите или пък имат нужда от поддръжка на социалните си канали и я поверяват на приятел, който уж знае как се прави. 

Това е крайно неправилно. Знам как в началото всеки се опитва да започне максимално бюджетно и с всякакви подръчни средства, но бизнес се прави с професионални услуги. 

🎯 Грешка 5: Не използват личните си контакти. 

Често хората започват бизнес и забравят, че най-лесно се продава на хора, които вече те познават и ти имат доверие. 

Когато имате нов магазин, можете да направите списък с хората, които познавате и да ги помолите или да си закупят вашата стока, или най-малкото да споделят за нея в своите канали.

Това ще са и първите ви последователи и инфлуенсъри на вашите продукти. 

Най-важното за началото на един онлайн бизнес е да започне бързо и да достигне до първата си продажба за максимално кратко време, казва Никола Илчев.

Какво ще посъветваш начинаещите търговци, които искат да се позиционират добре онлайн? 

Най-важното за всеки търговец е да има добри изображения в магазина си, придружени от отлични описания, които са написани на човешки език. 

Много обичам да се връщам към моментите, когато развивах бизнес с аксесоари за мобилни устройства и имахме онлайн магазин, но и физически обекти. 

Използвах физическите обекти, за да науча как клиентите търсят продукти, за какво гледат при покупка, какво е важно за тях. 

След това използвах натрупаната информация да създавам описания за онлайн магазина, които говорят на езика на потребителите.

Същото се отнася и за социалните мрежи. Просто говорете на клиентите си на техния език.

Никола Минков: Златното правило в SEO е да учиш всеки ден

През какви обучения е добре да премине всеки предприемач? 

На първо място бизнес обучение, за да разбере смисъла на това да прави бизнес и кои са ключовите аспекти на едно предприятие, независимо от неговата стопанска дейност. 

След това обезателно да потърси обучения за продажби, а след тях и за комуникация в социалните мрежи. 

После нещата ще се подредят.

Мария Огнянова от Омментор: Успехът за една нощ е лъжа

Какви външни изпълнители търсят най-често онлайн търговците ? 

Най-често се търсят хора, които да създават текстове (copywriters), както за онлайн магазина, така и за социалните канали, блогове и други. 

На второ място идват създателите на визуално съдържание – графични дизайнери, а след това и видеографи и хора, които могат да обработват видеа.

Препоръчай ни качествени ресурси на български език. 

От години в нашия YouTube канал създаваме образователно и полезно съдържание, за да сме сигурни, че хората имат правилната информация.

Бих препоръчал да четат блоговете на големите платформи за електронна търговия, където често се публикуват чудесни статии с много висока стойност.

Дигитален маркетинг за начинаещи

Две думи за AI – за какво го препоръчваш и за какво не в ежедневната работа на онлайн търговците?

Все повече са възможностите на AI, а инструментите с изкуствен интелект намират често приложение и в електронната търговия. 

За начинаещите бизнеси е най-добре да се доверят на платената версия на ChatGPT за генериране на текстове и разнообразно визуално съдържание.

На Balkan eCommerce Summit 2024 ще има лектори от Meta, Tik-Tok, Microsoft, Geopost, Kaufland eCommerce, Pazarivaj и много други водещи компании и платформи. 

Да поговорим и за събитието на 4 и 5 април в Арена София – какво ще се случва на Balkan eCommerce Summit

Подготвяме наистина уникално събитие, което ще приеме под един покрив много бизнеси, не само от нашия регион, но и от цяла Европа. 

Лектори в него ще са ключови експерти от Meta, Tik-Tok, Microsoft, Geopost, Kaufland eCommerce, Pazarivaj и много други водещи компании и платформи. 

Очакваме над 2 000 гости. 

Разбрах, че ще има голяма зона с изложители, разкажи ни и за нея. 

В мащабно експо ще представим бизнеси от сфери като логистика, платежни инструменти, платформи за магазини, решения за маркетплейси, дигитални агенции и много други доставчици на услуги.

Няма да ни липсват и AI решения за подобряване на процесите и бизнеса.

Никола, благодаря ти за това интервю! 

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.