Михаела Величкова: Работата на свободна практика става все по-желана

Последна промяна 13.10.2023

Кои са актуалните тенденции на пазара на труда, какви качества и умения търсят работодателите и къде има глад за кадри? 

Отговорите ни дава Михаела Величкова – експерт по подбор и консултант по кариерно ориентиране.  

Михаела Величкова - експерт по подбор
Михаела Величкова, личен архив

Михаела, какво показват твоите наблюдения за пазара на труда в момента? 

Трудовият пазар успя да се възстанови от трусовете, които нанесе пандемията, но тази година вече се усещат икономическите последствия от войната в Украйна и последвалата инфлация. 

Това е и причината в момента да наблюдаваме спад в търсенето на нова работна ръка,  съкращения, които започнаха в началото на тази година, както и цялостно затягане откъм бюджет и планиране на вътрешни инициативи сред работодателите.

Крайно време е да нормализираме говоренето за майчинството

Какви други тенденции ти правят впечатление? 

Пазарът се освободи от доста кадри, сред които квалифицирани с над 10 години опит и в момента се наблюдава голямо разминаване между търсене и предлагане. 

Работните места са по-малко от търсещите работа – точно обратното на това, което наблюдавахме през изминалите години и по време на Ковид вълната.  

Там се сблъскахме с други трудности, като например адаптирането към работа извън офиса – това е нещото, което трайно остана и до момента, макар компаниите да се опитват да напълнят работните си пространства отново.

Нагласата и навиците сред хората трайно се промениха и донякъде работодателите предпочитат да не се борят с това, ако например работната ръка е достатъчно ефективна, работейки от вкъщи (за секторите, за които това е възможно).

Всяка трета жена иска да работи за себе си 

Всичко това означава ли, че моментът не е много подходящ за смяна на работата? 

В момента бих посъветвала всеки, който има преодолими предизвикателства на работното място, да изчака ситуацията да се стабилизира преди да напусне или то поне да не напуска без да има ново предложение. 

Ако имате такова, то проучете добре компанията, защото при следваща вълна от съкращения сред най-застрашените са новопостъпилите служители.

Силвина от “Супер продуктивност”: Уча хората да работят умно

Кои са необходимите умения и качества, за да бъдем конкурентни?

Предвид дигитализирането на голяма част от услугите и предложенията, идващи предимно от чуждестранни компании у нас, добрата компютърна грамотност и опит с различни дигитални инструменти, поддържането на добро ниво на английски език като минимум, адаптивност, справяне с конфликти, рационално мислене, инициативност и развитата емоционална интелигентност станаха задължителни условия при смяна на ролята или при желание за развитие.

Всеки, който владее и втори език на задоволително ниво би имал много по-добри шансове, защото повечето роли в момента изискват комбинация от английски и френски, немски или дори някои от скандинавските езици, като нещо търсено в момента на нашия пазар.

Това се налага и от чуждите инвеститорски компании в страната и факта, че всяка компания идва със своята политика и изисквания, които не винаги са на 100% адаптирани с квалификацията на работната ръка у нас.

На фокус излиза и умението на всеки да продаде себе си по най-добрия начин и да убеди работодателя, че е най-точният специалист за организацията. 

Умение, което се гради с опита, но над което всеки може да работи и да го подобри. 

Работодателите ще имат все по-голяма нужда от креативни, аналитично и критично мислещи многофункционални служители, ползващи всички съвременни технологии и способни сами да разрешават проблеми.

Тези ценни умения могат да бъдат научени, развивани и поддържани, така че да сте възможно най-успешни.

Никола Минков: Златното правило в SEO е да учиш всеки ден

В кои сектори се наблюдава по-активно търсене на кадри? 

Сред най-търсените специалисти, макар и да се отчита известен спад, на първо място са всички Cloud и DevOps инженери, специалисти „Управление на данни“ и всички роли свързани с технически съпорт услуги от 2-ро и 3-то ниво.

Поради ударното навлизане на изкуствения интелект, експертите, които имат опит с такъв тип проекти и на ежедневна база използват AI базирани инструменти също са сред най-желаните на пазара на труда в глобален аспект.

Говорейки за AI, то веднага казвам, че всички роли, които не могат да бъдат изместени от изкуствения интелект и изискват човешка намеса ще са сред търсените в следващите години.

Същото е валидно и за специалистите, имащи досег с IoT /интернет на нещата/, базирани проекти, било то под формата на IT специалисти, инженери или продуктови или проектни мениджъри. Последните също са сред най-търсените в момента.

Наблюдава се значително разширяване на търсенето на специалисти по киберсигурност, отново във всичките направления на тази сфера.

Ролите в сферата на дигиталния маркетинг и e-Commerce също отбелязват ръст, като това могат да са бизнес представители или търговци в специфични ниши на бизнеса.

Недостиг на работна ръка в момента, както и до този момент отбелязват секторите Здравеопазване, Образователния и Инженерният сектор за сметка на Технологичния, който през последните години генерира много млади IT специалисти в различни направления.

Това се превръща в проблем, тъй като поради добрите условия на труд, масово голям процент се преквалифицираха или избраха технически специалности през последните 2-3 години, но в момента трудно успяват да намерят работен стаж, тъй като броят на търсещите рязко надхвърли този на обявените роли от страна на работодателите и стана масово явление, например това от адвокат да се преквалифицираш в ИТ специалист.

Редно е да спомена и HR специалистите редом с развиващите се и търсени роли в момента и то тези с фокус върху организационните процеси, развитието на корпоративна култура и екипи.

Сред хората с различна експертиза се наблюдава по-голяма свобода и тенденция за развитие на частна практика, което стана все по-търсено и добре прието особено и след навлизането на социалните мрежи и онлайн медии и тяхната сила на влияние. 

Това важи за почти всички сфери на дейност, които продават и са търсени в момента.

Това са така, наречените свободни професии, които в момента се практикуват доста по-активно и успешно от преди.

Наръчник за търсене на работа

Имаш ли съвет към хората, които не са достатъчно квалифицирани? 

За всеки, който не е достатъчно адаптивен спрямо динамиката на пазара и търсените качества и умения би било по-трудно да смени посоката и да се реализира успешно. 

Поради тази причина съветвам всеки да инвестира повече време в личностното и професионалното си развитие чрез обучения и менторски програми, които в момента са много по-лесно достъпни, чиито избор вече е много по-голям и разнообразен.

ВИЗИТКА

Михаела Величкова - кариерен консултант
Казвам се Михаела Величкова – аз съм експерт по подбор с почти 10 години професионален опит в работата с хора и GCDF сертифициран консултант по кариерно ориентиране и консултиране.  За връзка с мен:  mihaelavelichkova.com. Можете да ми пишете и в социалните мрежи – Инстаграм и LinkedIn.

 

Намери ме в социалните мрежи:

Блогът на Джандева във Фейсбук 

Кариерно развитие & малък бизнес – група във Фейсбук

Инстаграм

Linkedin


Прочети още от блога:

Защо е важно да попълним опцията за кариерна пауза в LinkedIn?

Какво най-често учат майките

Как да сложим край на дискриминацията по пол и години

Безкрайното премисляне не помага, когато търсите кариерна промяна

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.