Деяна Талева от Езиков център „Инсайт“: Ученето на език не трябва да носи стрес, а лекота и любопитство

Последна промяна 13.08.2023

Поканих Деяна Талева от Езикова школа „Инсайт“, за да поговорим за предстоящата учебна година, но и да отбележим в аванс рождения ден на центъра. 

Деяна се включи със съвети за обучението по английски език на най-малките деца, а за финал сподели и какви бизнес уроци е научила през изминалите месеци.  

Специално за читателите на блога в интервюто има и подарък по случай 4-тия рожден ден на езиковата школа 🙂

Приятно четене!

Деяна Талева от Езикова школа „Инсайт“.
Деяна Талева, собственик на Езикова школа „Инсайт“. Фотограф: Анастасия Давидова

Диди, здравей 🙂 Предстои 4-тият рожден ден на Езикова школа „Инсайт“, можеш ли да направиш кратка равносметка на изминалата година?

Здравей, Алекс! Благодаря ти за поканата и за възможността да споделя за новите неща около школата. 

Най-важното от тях е, че през 4-тата ни учебна година станахме подготвителен център за сертификатните изпити на Кеймбридж. 

Радвам се, че можем да предоставим на учениците ни тази възможност. Радвам се също, че всички резултати, които са излезли до момента, са отлични или много добри. 

Нещото, на което винаги държа, е запазването на фокуса ни върху придобиването на реални знания и умения. Аз и моите колеги се стремим да не изместваме истинската стойност на обучението от същността към опаковката – оценки, точки, сертификати.

Първите класове в училище са по-голямо предизвикателство, ако родителите решат детето им да ходи на допълнителни уроци по английски. Логистиката става сериозен фактор – кой и кога ще може да води и да взема малчугана от занятията.
Снимка: Личен архив

Скоро децата тръгват на училище – какво подготвяте в школата за учениците в различните класове? 

Напоследък при мен идват родители, които имат проблем с желанието на децата им да учат английски поради предишен лош опит. 

Детето е посещавало уроци някъде, но нещо се е случило и изведнъж то отказва да ходи на курс.  

Точно за тези малки ученици организираме специални демо часове, с които да им помогнем да усетят колко интересно и забавно преживяване е изучаването на английски език. 

Подготвяме и уроци за наваксване за децата от 3-ти, 4-ти и 5-ти клас.  

Те са изучавали английски език в училище, но в един момент родителите осъзнават, че това никак не е достатъчно. Сега тяхното желание е децата им да наваксат пропуснатото и да се изравнят с връстниците си, а за целта са нужни малко допълнителни часове, преди да можем да ги включим в съответната група.

Що се отнася до учебната година, ще имаме групи от 6-годишна възраст чак до 11-ти клас. 

Както обикновено, занятията ще се провеждат от началото на есента до май или юни догодина веднъж или два пъти седмично. 

У дома е достатъчно да се отделят 2 до 3 часа на седмица за домашни и преговор като е добре детето да бъде оставяно да работи по-самостоятелно, а родителят просто да бъде там за подкрепа.
Снимка: личен архив

Искам да обсъдим още една тема покрай най-малките – обучението по английски език в детските градини. Като опитен преподавател виждаш ли системни проблеми, над които трябва да се работи? 

Аз нямам преки впечатления от преподаването на английски език в детските градини, а единствено през призмата на родители и колеги. Ето защо не бих си позволила да давам оценки. 

Чувала съм за случаи, в които на децата просто се пускат някакви клипчета или песнички за около 20-ина минути и това се брои за учебен час. 

В такива случаи скептичното отношение на родителите е напълно оправдано. Все пак вярвам, че тази практика е по-скоро изключение.

Много често обаче разочарованието е от липсата на осезаеми резултати и именно тук идва ролята на преподавателя, за да обясни, че в тази възраст е напълно нормално децата да не успяват да запомнят всички думички, да ги произнасят грешно, да не съумяват да ги използват в речта си. 

Това не означава, че уроците са безполезни, а напротив. 

Те вършат нещо изключително важно – формират отношението на дечицата към изучаването на английски език занапред, дават опитност и повишават увереността и самочувствието им. 

Ако се провеждат с обич и достатъчно професионално, стават едно наистина хубаво преживяване. 

Ето защо си струва родителите да проверят предварително, ако могат, как точно се случват занятията по английски език в избраната детска градина. 

Важно е да научим децата си на емпатия

Много е важно за нас – родители и преподаватели – да следим и да вземем мерки, ако забележим, че детето започва да ходи на уроци и да се подготвя с нежелание.
Снимка: личен архив

Колко ангажирани трябва да са родителите в обучението по английски език в детската градина и първите класове в училище? 

Що се отнася до детската градина, напълно достатъчно е детето да посещава занимания по английски 2 или 3 пъти седмично, а у дома родителите да се погрижат то да има още малко контакт с езика. 

Това може да бъде под формата на игри, които играят заедно на английски. Може да четат и книжки. Важното е да са спокойни и да се забавляват. 

Ученето е толкова красив процес и ако му позволим да се разгърне с лекота, резултатите ще дойдат и те ще бъдат наистина удовлетворяващи. 

Първите класове в училище са по-голямо предизвикателство, ако родителите решат детето им да ходи на допълнителни уроци по английски.

Логистиката става сериозен фактор – кой и кога ще може да води и да взема малчугана от занятията. 

Добрата новина е, че за 1-ви и 2-ри клас 1 посещение седмично е напълно достатъчно. 

От 3-ти клас нагоре обаче, учебният материал се увеличава и тогава е по-добре обучението да се провежда 2 пъти седмично. Ако все пак остане веднъж седмично, броят учебни седмици нараства, но накрая резултатът отново е налице.

У дома е достатъчно да се отделят 2 до 3 часа на седмица за домашни и преговор като е добре детето да бъде оставяно да работи по-самостоятелно, а родителят просто да бъде там за подкрепа. 

Отново казвам – ученето не бива да бъде свързвано със стрес, усилия и свръх изисквания, а напротив – с лекота, любопитство, свободата да изследваш себе си и света.

Всеки провал прави мечтите ни още по-истински 

Ученето не бива да бъде свързвано със стрес, усилия и свръх изисквания, а напротив – с лекота, любопитство, свободата да изследваш себе си и света, казва Деяна Талева.
Стремя се да съобразя графика на уроците ни с този на децата и на родителите, защото разбирам колко сложни могат да бъдат нещата в логистично отношение, споделя Деяна Талева. Снимка: личен архив

Има ли някакви червени лампички, за които да следим в обучението на децата по английски език? 

Мисля, че именно напрежението е такава червена лампичка.

Ако виждаш, че детето ти не учи с удоволствие, чувства се подтиснато и неуспешно, това е знак, че нещо не е наред. 

Може би то е обременено от свръх очаквания на преподавателя или дори на самата група, в която е. Може би се сравнява с останалите деца и смята, че не се справя достатъчно добре. 

Много е важно за нас – родители и преподаватели – да следим и да вземем мерки, ако забележим, че детето започва да ходи на уроци и да се подготвя с нежелание.

С нашите по-големи ученици в Езикова школа Инсайт продължаваме по учебния ни план като все повече се доближаваме до момента, в който те ще се явят на изпита за Certificate of Advanced English.
Снимка: личен архив

Съгласна съм с теб. Да поговорим и за децата от горните класове – какво подготвяте за тях? 

С нашите по-големи ученици продължаваме по учебния ни план като все повече се доближаваме до момента, в който те ще се явят на изпита за Certificate of Advanced English. 

Този Кеймбридж сертификат им дава право да кандидатстват с английски език в университети по целия свят. 

Приема се и от работодателите като официален документ, потвърждаващ владеенето на английски език на ниво С1 – напреднал. 

Изпитът е сериозен и ние още след седми клас започваме да се упражняваме с тестови задачи (за съответното ниво, разбира се), за да може учениците да добиват тренинг. 

Когато изпитната подготовка върви плавно през годините и е добре съчетана с основния учебен материал, накрая резултатите са чудесни.

Успехът за една нощ е лъжа

Rаботя с две прекрасни майки и определено виждам работата с инфлуенсър като нещо изключително ползотворно, споделя Деяна Талева.

Имам и един въпрос за твоя бизнес – тази година ти опита нещо ново и започна работа с инфлуенсъри. Беше ли ползотворно за теб това партньорство? 

Да, работя с две прекрасни майки и определено виждам работата с инфлуенсър като нещо изключително ползотворно. 

Едната от тях – Марина, ми помогна много за това ценностите и духа на школата да достигнат до повече хора. Нейното дете учи при нас и тя просто споделя искрено своите преки впечатления от уроците, начина ни на работа и т.н. 

А другата мама –  Жизела, е истинска Тик Ток звезда и тя отвори за мен света на видео представянето. Даде ми онзи тласък, който ми беше нужен и който чаках 3 години, за да застана най-накрая и аз самата пред камерата. 

Но не само това. Снимайки и споделяйки как протичат уроците на нейното дете, други деца се припознават и имаме много запитвания.

Най-хубавото е, че това са дечица, които до този момент не са имали желание да ходят на допълнителни уроци по английски било поради страх, липса на мотивация или просто защото не са виждали смисъла.

Родителите им са искали да ги запишат, но те са отказвали, а сега сами хващат мама за ръка и я водят в школата.

Да, определено се чувствам по-уверена, а уроците са много. Те са буквално всеки ден, споделя Деяна от Езикова школа Инсайт.

И един последен въпрос – 4 години по-късно чувстваш ли се по-уверена като собственик на бизнес? Какви уроци научи и какви поуки си взе? 

Да, определено се чувствам по-уверена, а уроците са много. Те са буквално всеки ден. 

В началото доста страдах от синдрома на отличничката – исках всичко да знам предварително и да го направя правилно. Виждах само грешките и какво още не ми достига. 

Трябваше да мина през ужасен бърнаут, за да осъзная колко много вредя на себе си и на бизнеса си с това отношение и си казах стоп. Всичките тези „трябва, трябва, трябва“ няма да ме движат повече. Моят бизнес ще бъде по моя начин.

Дадох си свободата да греша, да показвам уязвимост и просто да съм истинска. 

Нямаш представа какъв огромен товар  падна от сърцето и от раменете ми. Още съм в началото на връщането на силата ми обратно, но нещата вече видимо започнаха да тръгват нагоре във всяко едно отношение. 

Съвсем естествено дойде и решението за промени в профилите на Езикова школа „Инсайт“ в социалните мрежи. Досега те имаха едно малко по-дистанциращо, по-корпоративно звучене. Сега ще променя това. 

Ще ги изпълня с цялата топлина, смисъл и радост от нашата работа като показвам много повече учениците ни, колегите ми и себе си. 

Много ти благодаря, че отдели време да поговорим. Остана само да разкриеш какъв подарък си подготвила за читателите на блога 🙂

По повод рождения ден на школата специално за твоите читатели подготвих подарък под формата на 4% отстъпка от цената на курсовете ни за деца. 

Единственото условие е да се свържат с мен през август, за да поговорим за обучението по английски език на тяхното дете. Самият подарък могат да използват, ако изберат да го запишат в курс през тази учебна година.


Тази среща е част от поредицата, посветена на жените и техния бизнес. Ако искате да ми гостувате напълно безплатно, можете да ми пишете на dzhandeva/at/gmail.com и да поговорим. 


Намери ме в социалните мрежи:

Блогът на Джандева във Фейсбук 

Кариерно развитие & малък бизнес – група във Фейсбук

Инстаграм

Linkedin


Прочети още от блога:

Как да работя с медии, блогъри и инфлуенсъри

Дигитален маркетинг за начинаещи

Как учат майките – трикове и тактики за успех 

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.