Запознайте се с Ваня и Михаела от “Школа за женско здраве”

Последна промяна 07.03.2024

Ваня и Михаела от “Школа за женско здраве”

Здравейте 🙂 Представете се накратко.  

Михаела Шехова: Аз съм жена, която дълги години потискаше женската си природа и тялото си, за да може да се развива интелектуално. 

И макар да постигнах много в професионалните среди, най-важният ми урок беше, че няма как да бъда пълноценен човек, ако не се грижа за тялото си и не разбера какви са нуждите му и сигналите, които ми подава. 

Квалифицирах се допълнително, а натрупаните познания използвам, за да помогна на други жени да се свържат със себе си. 

Ваня Стойчева: Здравейте и от мен. Аз съм жена с ендометриоза и майка на две прекрасни деца. 

Започвам с това, защото и аз като Михаела дълги години отхвърлях, отричах и отказвах да чуя гласа на женската си природа и да посрещна нуждите ѝ. 

По време на цялото ми следване и в последствие в работата, винаги е стоял натискът да съм „добра, колкото мъжете“ и вечното очакване, че в следващия момент може да се проваля. 

Това зрънце неувереност, което посява съмнението в способностите на жената, неусетно се разпростира и върху тялото и физиологията ѝ. 

Щастлива съм, че през последните близо 10 години, не спирам да вървя по пътя на осъзнаването, приемането и проявяването на женската сила, умения и знания в правилната светлина. 

Стресът – приятел или враг

Михаела Шехова
Михаела е завършила множество обучения, свързани с интегрираната медицина, ароматерапията и билколечението. Тя е доброволец и сътрудник към фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” в България, както и към фондация “Ендометриоза” в Обединеното кралство. Архитект по професия и майка на момиченце. Живее в Лондон.

Как се роди идеята за “Школа за женско здраве”? 

Михаела: Много леко и интуитивно. 

С Ваня се срещнахме във фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” виртуално, аз имах ясни интереси, знания и опит в сферата на женското менструално и репродуктивно здраве, пиша статии, водя рубрика към фондацията и т.н. 

Веднага забелязах Ваня като специалист с интереси в същата сфера и решихме да работим заедно. 

Ваня: В действителност се оказа, че тази идея е живеела в някаква форма от много време във всяка от нас и ни е съпътствала по пътя ни през заболяването, ученето, стабилизирането на състоянието ни. 

И двете сме преминали през много опитности свързани със здравето на една жена и сме научили много по пътя, както от личен опит, така и в множество обучения, курсове и книги. 

От една страна, както каза и Михаела, ни събра фактът, че споделяме общ поглед върху принципите за поддържане на женското здраве. А от друга – и неизчерпаемото ни желание да предадем наученото към колкото може повече жени, за да е по-лек техният път.

“Съзнателно родителство” е най-новата книга на Елена Петрова

Ваня Стойчева
Ваня е сертифициран специалист по естествено хранене към Canadian School of Natural Nutrition. Преминала е няколко обучения, свързани с ароматерапията. Доброволец и сътрудник към Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”, лектор на Пациентската конференция за ендометриоза в три поредни години и автор на статии за списания „Искам бебе“ и „9 месеца“. Професионалният ѝ опит преди това е изцяло в софтуерните технологии.

Каква е вашата мисия? 

Михаела:  По-добро, леко и безболезнено бъдеще за жените, които идват след мен. 

За тези около мен – да прегърнем заедно женската си природа. 

Да боря теми табута, свързани с менструация, полово здраве, бременност и майчинство.  

Не е редно и човешко мнозина да преминават през кошмари, агонизираща (и парализираща) болка в самота и тишина, само защото е “нормално или женско” или е поради менструация, овулация, или “критическата”. 

НЕ, това трябва да спре!

И трябва да говорим за матка, менструация и яйчник, точно толкова спокойно и приемащо се обществено, колкото когато споменаваме бъбрек, мозък, бедрена кост или хрема.

Ваня: Освен да преборим табутата и предубежденията за това какво е „нормално“ за една жена, бих казала, че основна наша мисия е да помогнем на жените да осъзнаят, че здравето и благосъстоянието им, както физическо, така и психическо и емоционално, е първо в техните ръце, а не в ръцете на авторитетите, които са прегърнали. 

Нашето здраве е наша отговорност и избор. 

То не е плод на мнението, убежденията и вярванията на близките ни и приятелите ни, нито е плод единствено и само на знанията и труда на външни специалисти, до които избираме да се допитаме.

Те могат да бъдат източници на информация, но какво да направим с тази информация е наш личен избор.

Тоня Благоева, Боуен терапевт: Вярвайте в успеха си

Да менструираш, кървиш, раждаш и дори сексуалното удоволствие изключително бавно ще станат нормални теми на разговор, казва Михаела.
Да менструираш, кървиш, раждаш и дори сексуалното удоволствие, изключително бавно ще станат нормални теми на разговор, казва Михаела.

Разглеждате много важна тема, която продължава да стои обвита в табута. Как си обяснявате това? 

Михаела: Вярно е, че светът около нас изобилства с информация, но също така е вярно, че се борим срещу табута, чиито корени стигат много дълбоко назад в историята на човека и имат последствия върху психиката ни дори на подсъзнателно ниво, наслагва се и поколенческа травма и срам също така върху целия проблем. 

Стотици години жените са смятани за нечисти по време на менструация, често е трябвало да се изолират в този период, смятани са дори за вещици, ако използват енергията си, билки или ароматерапия. 

Реално до съвсем скоро новородените биват осолявани, омазнявани и прочее, за да се “прочистят” от мръсотията на матката. 

Толкова сериозен е проблемът, с който се борим! 

Да не споменаваме и наслагването на тежест и срам от религии и общество. 

Знаем, че кралете са очаквали първороден син да ги наследи, често убивайки или развеждайки се с жените, ако не им го “дадат”, а едва наскоро научаваме, че гените на бащата предопределят пола на бебето. 

Да менструираш, кървиш, раждаш и дори сексуалното удоволствие, изключително бавно ще станат нормални теми на разговор.  

Още по-срамно и тежко става, ако имаш репродуктивен проблем от към товар, който носиш сам и  тайничко. 

Реално, мнозинството от мъжете не знаят какво означава фертилен прозорец, къде се поставя тампон и как се избира големината му.

Много жени, с които съм говорила, не знаят защо се образува плацента, каква ѝ е функцията и как изглежда. 

Питали са ме раждали жени – какво е това плацента! 

Но въпреки това, образованието и разобличаването на такива теми трябва смело да тръгне от нас, жените.

Да разберем какво се случва, да се приобщим към женското си начало и да сме учители за децата си, подготвяйки ги да живеят удобно в телата си с гордост и обич към това, което са. 

Ваня: Освен дълбоко заложените убеждения, които изброи Михаела, е важно да обърнем внимание и на така наречената „Bikini medicine”

Този термин определя вярването, че на мъжете и жените следва да бъде гледано по един и същи начин по отношение на физиологията им, освен когато става дума за зоната, която се намира под бикините. 

До скоро терминът „женско здраве“ се свързваше единствено със здравето на репродуктивната система на жените. Вече започва да става ясно, че това не е така. 

Тъжен и тревожен факт е, че голям процент от клиничните проучвания, които се извършват, се правят приоритетно върху мъже. 

Това е така, защото жените, особено тези в репродуктивна възраст, със свързаните с менструалния им цикъл хормонални промени, са изключително неудобни и непредвидими обекти за проследяване. 

Дори проучването за действието на женската виагра е извършено върху по-голям брой мъже, отколкото жени. 

И в светлината на тези факти, не е учудващо, защо темите за женското здраве са мъгляво понятие. 

Просто голяма част от информацията, която си мислим, че имаме не се отнася за нашата неповторима женска физиология, а за мъжката такава. 

И една от нашите цели е да успеем да допринесем с каквото можем, за да започне мъглата да се вдига.

Ани от „Светът на Ники“: Важно е да научим децата си на емпатия

До скоро терминът „женско здраве“ се свързваше единствено със здравето на репродуктивната система на жените. Вече започва да става ясно, че това не е така, казва Ваня.
До скоро терминът „женско здраве“ се свързваше единствено със здравето на репродуктивната система на жените. Вече започва да става ясно, че това не е така, казва Ваня.

И двете подкрепяте Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. Има ли напредък в разбирането на това състояние? 

Михаела: С радост смея да кажа – да. Може да е малка и бавна промяна, но има такава. 

С мен са се свързвали жени, чели и търсели, които сами започват да се съмняват, че може да страдат от ендометриоза. 

Фондацията наистина променя животи и работи неуморно, образова и подава ръка за помощ към много хора. 

Лекарите също започват да са по-запознати, в това число визирам и масовия гинеколог. Но все пак специалист трябва да следи заболяването, непрестанно научавайки какво се случва като открития, нови методи за лечение или похвати в света. 

Все повече финансиране се отделя, за да се проучи ендометриозата. 

Лекарите също трябва да разбират и психо-емоционалния аспект, който заболяването има върху нас.

Често хвърлят думи, които те оставят в ступор като – “никога няма да имаш деца”,” в твоето състояние това е невъзможно”. 

С тъга ще споделя, че на една дама тук в Англия с 16 операции и множество премахнати органи поради тежко разпространена ендометриоза, гинеколог ѝ каза – “ако беше кон, щяхме да те приспим”. 

Ние сме човешки същества, които понякога имат да се борят с нещо изключително трудно и болезнено, което може да афектира дори базови човешки функции като това да се наведеш да си вържеш обувките или да качиш стъпало.

Не е нужно да се утежнява ситуацията с непотвърдени статистически становища, нерелевантни коментари или предположения. 

Експертите трябва да работят и върху това как се изказва диагноза и какво означава това за човека, който я чува. 

В специализираната клиника по ендометриоза в Англия, в която направих ЯМР, в кабинета с мен влезе психолог, за да бъде насреща в случай, че не приема добре становището на лекаря. 

За мен това не беше нужно, защото аз бързо пресявам информация и се мобилизирам, но такова  привидно малко нещо може да промени коренно развоя на случката от емоционална гледна точка. 

Психиката ни също трябва да е здрава, за да преминаваме през проблемите без да потънем емоционално по спиралата надолу. Това често се неглижира. 

Ваня: Моята история с ендометриозата е свързана с Фондацията от самото ѝ създаване. 

Аз бях пациентът с ендометриоза, който разказа за пътя си на диагностициране по време на конференцията за обявяване на основаването на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. 

При мен този път отне 17 години и премина през операция в чужбина. 

Спомням си как един лекар на конференцията, след като ме изслуша, изказа надеждата чрез съвместните усилия на фондацията и специалистите скоро да не се налага жени като мен да търсят медицинска помощ извън България. 

Факт е, че все повече специалисти стават осъзнати за заболяването и започват да чуват симптомите, които жените им споделят с отворено съзнание, за да открият правилните отговори и да поставят точната диагноза, като направят и подходящи изследвания. 

За съжаление, е факт и, че има много утвърдени убеждения и вярвания, които трябва да бъдат изведени на светло и променени. 

А тук наистина стои въпросът и за системата на работа като цяло. 

Вече започна да се приема идеята, че към ендометриозата трябва да се подходи с мултидисциплинарен екип, който включва множество специалисти. 

При това, тук говорим не само за специалистите, които ще поставят диагнозата и ще извършат операция, ако е необходима. 

Всъщност това е заболяване, което остава постоянен спътник в живота на жената и тя има нужда от подходящи насоки за медикаментозна терапия, психологическа подкрепа, и не на последно място, за начин на живот и хранене, за да може да се научи да живее в разбирателство със състоянието си и собственото си тяло.

“Нани, нани, бебе” е каузата, която промени живота ми

Школа за женско здраве

Връщам ви отново върху дейността на вашата школа –  какво предстои при вас? 

Михаела:  Напълнили сме план графика за 2024 г. и се надяваме да го осъществим целия. Бликаме от идеи. 

Ще започнем през март с второ издание на 6 седмичния курс “Хранене и хормонален баланс за репродуктивно и менструално здраве”

Ще използваме последната ми квалификация като арт терапевт, за да изненадаме хората, които следят работата ни с нещо много различно. 

Подготвяме и още един курс за циклично хранене и начин на живот спрямо фазите на цикъла. 

Като две лъвици, родени през август, ще направим и едно безплатно събиране в разгара на лятото,  в което ще може да си поговорим с бивши участници в курсовете и консултациите ни и да видим как се справят. 

За нас изграждането на навик е ключово за подобряване на състоянието и търсим начини как може да сме полезни и с това. 

Разбира се, частните консултации си остават активно заложени в работата ни.

Провеждаме и такива, в които се включваме заедно, за да сме в по-голяма полза и да подадем повече информация и съвети на жената отсреща.

Ваня: Наистина сме планирали интересна година. 

Щастливи сме и че откриваме нови съмишленици, с които работим съвместно в помощ на женското здраве и многото пластове, от които то е изградено. 

И тъй като в отговора на нашето „Защо?“ стои много лична причина да продължаваме да помагаме на жените да прегърнат цикличната си женска природа в цялата ѝ прелест и да се научат да я ценят и да живеят в съзвучие с нея, вярвам, че ще успеем да изпълним заложеното в календара. 

Благодаря ви за тази среща! Оставям и връзки към вашия сайт и страница във Фейсбук: 

Школа за Женско Здраве с Ваня Стойчева и Михаела Шехова 

www.womenacademybg.com

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.