Елица Цветкова: С три деца е забавно, но не всичко е розово

Последна промяна 10.02.2023

Вярвам, че всяка майка трябва да развива кариерата си

Ели е здраво стъпила на земята многодетна майка на три деца.  

По професия е счетоводител и е свикнала да гони срокове. Със същата страст тича след близначките Дари и Кати, а от няколко месеца спринтира между офиса и детската градина. През зимата тренира и къси разстояния – между справките и отчетите разтървава свади за играчки, дава лекарства, пуска инхалации. 

С Ели си говорим какво я спасява в напрегнати моменти, как да си намерите детегледачка, ако сте многодетна майка и за всички останали радости и неволи на родителите с три деца. 

Не забравяйте да я последвате и в нейния блог във фейсбук – “Ellie and the Girls”. 

Елица Цветкова
Елица Цветкова, снимка – личен архив

Ели, здравей! За мен е удоволствие да си мой гост 🙂 Ще се представиш ли накратко?

Аз съм Елица, майка на три девойки (близначки на 2 години и 10 месеца и кака им на 6 години), работеща на пълен работен ден, съпруга на невероятно подкрепящ мъж, жена, бореща се с желанието за свободно време за себе си и камари с пране, домакински задължения, неспиращ градински сопол и изхранване на многодетно семейство. 

По професия съм счетоводител, работя в голяма международна компания като Senior accounting and reporting specialist, по цял ден боря ексел, SAP, счетоводни стандарти и цифри. 

Как се роди идеята за блога ти „Ellie and the Girls“? Кога почувства, че имаш какво да споделиш?

Идеята за блога ми се появи миналата година, докато все още бях по майчинство с Дари и Кати. Спонтанно, по-скоро на шега, исках да споделям за нелекия, но безспорно забавен живот на една майка с три деца, две, от които близнаци. 

Почувствах, че е редно да се показва не само онази „розова“, „идеалистична“, „красива“ страна на майчинството, защото не всичко в него е разкази за спящи, кърмени и нормално родени бебета, защото не всяка майка след раждане изглежда като модел на Виктория Сикрет, защото повечето от нас имат огромни сенки под очите, мечтаят за душ на спокойствие и разходка без деца, далеч от всички и всичко.

Исках да споделя, че животът с близнаци далеч не е розов, че понякога силите не стигат и това е напълно нормално.

Аз те открих покрай рецептите в блога. Как се справяш с храната за 5 души? 

Моят блог е далеч от кулинарен и снимките ми не са от онези красивите, от които лиги ти потичат докато ги гледаш. Просто споделям какво приготвям, защото по неволя се налагаше да готвя много често на капризните си деца. 

Когато се роди Радина не можех да готвя особено, после се понаучих. Определено има дни, в които ми се готви нещо по – завъртяно и сложно.

Повечето рецепти са бързи, лесни и вкусни, защото малко многодетни майки имат толкова много време за готвене. 

Всъщност Дари и Кати са капризни, в момента са в много светъл период и хапват с охота, но както съм споделяла и в блога си, те са родени недоносени.

При тях борбата с храната започна от първите им дни. Изключително трудно беше и с млякото, и със захранването, а покрай капризите им разнообразих менюто у дома. 

Най-голямото предизвикателство е да угодиш на предпочитанията на всички.

Естествено, като работещ родител ми е трудно да предлагам петстепенно меню и затова се опитвам винаги да има супа за момичетата и още едно ястие за нас с баща им и кака им, ако не иска да хапва супа например.

Да отметнем въпроса, който чуваме най-често – “Как се справяш с три деца?” 

Тук ми задаваш един много любим въпрос, а откакто имам три деца го чувам навсякъде – от близки, познати, приятели, непознати, съседи, майки по градинки и площадки. 

Отговорът е един – НЕ се справям. 

Има много тежки дни, в които ми се плаче и се чудя как ще оцелея докато пораснат. 

За да успея да се справя ни помага строга организация у дома, режим на децата и много изхабени нерви. Най-трудно е, когато някой е болен, а обикновено се случва и трите да са болни едновременно. 

Доста тежък момент е и, когато не успявам да отделя достатъчно внимание на всяка една от тях, най-вече на Радина.

Тя е по-голяма, има съвсем различни нужди и интереси от близначките. Така, че с нея четем вечер, пишем, ходим на разходки. 

Аз съм привърженик на една практика – да прекарваме време поотделно с всяко от децата понякога. Така например, сме ходили на разходка в парка сами двете с нея, на пазар, на сладкарница.

 Близнаците Дари и Кати с кака си Радина.
Близнаците Дари и Кати с кака си Радина. Снимка – личен архив

Как се подготви за връщането на работа? За какво помисли предварително?   

Винаги съм била на мнение, че е хубаво майките да имат кариера.

С Радина се върнах бързо на работа. Сега се върнах чак, когато малките бяха на 2 години и половина, като около 7 месеца работех почасово по проект в работата, предимно в почивните дни. 

Именно това ме подготви за работа и смени перспективата ми от захранване, проговаряне, памперси към професионални теми. Благодарна съм на тогавашния ми ръководител, че ми го предложи. 

След като това ми се случваше за втори път, сега се подготвих много по-добре с помощ, потърсих и детегледачка.

Имаме късмета да ни помага едно страхотно момиче – това се налага, когато са болни всички или 2 от 3 броя и имаме много работа и няма как да се отсъства точно в този момент. 

Имах, разбира се, много притеснения свързани с работата, защото никога не ми се е случвало да не работя толкова време, очаквах, че съм забравила всичко с „майчиния“ си мозък. За щастие бързо влязох в релси.

Ели, ти засегна един много важен момент – намирането на детегледачка, която да се съгласи да се грижи за три деца. Можеш ли да дадеш практични съвети, за да помогнем и на други многодетни родители? 

Намирането на детегледачка е много трудна задача.

Първо и основно е, че аз като един счетоводител имах строго определен бюджет. За жалост, цените, които искат за гледане на три деца са непосилни, според мен, дори за средна заплата. 

  • Така, че най-важната ми препоръка е – определете бюджета си!

Не се влияйте от коментари, че за такава сума, няма да намерите човек. 

Аз имах късмет да попадна на нашата страхотна кака в група за детегледачки – тя е младо, енергично, много възпитано момиче. 

Отначало идеята ми беше аз да ходя на работа, а тя да се грижи за децата у дома, но всъщност покрай ковид и нуждата от прегледи, и това, че и трите се налагаше да са у дома, често и аз оставах у нас да работя.

  • В този ред на мисли, определете за вас, кога и по-колко ще имате нужда от помощ, дали някой друг ще бъде с децата, баба, дядо, баща.

  • Започнете да търсите поне 3 месеца преди да възникне необходимост.

  • Срещнете се лично с кандидатите.

  • Ако нямате успех с групите, попитайте познати.

  • Учителите в градината често имат пенсионирани колеги, които могат да препоръчат, а ако трябва, накрая може да се обърнете и към агенция. 

Процесът е дълъг, не е лек и трябва време, за да прецените дали това е вашият човек и дали се справя с лудницата в едно многодетно семейство!

Истината е, че често пъти и ние родителите не се справяме и то въобще! 

Ели от блога Ellie and the Girls
Почувствах, че е редно да се показва не само онази „розова“, „идеалистична“, „красива“ страна на майчинството. Снимка – личен архив

Какво правиш, когато децата са болни?  

Първо, аз имам възможност да бъда често хоум офис и, когато някой се разболее оставам у дома.

Когато съм сама обикновено седмицата се превръща в ад, но най-основното е строга организация. 

Всички срещи по възможност насрочвам, когато спят, ставам рано и работя преди да станат. Вечер доработвам понякога и след 12 часа. 

Ако мога да отхвърля спешните задачи го правя в „нощна смяна“, за да имам време за инхалатора на следващия ден. Лъжа ще бъде ако кажа – седят и си играят, а аз работя. 

Обикновено между справките и отчетите разтървавам някоя свада за играчки, между анализите и антибиотика пускам детски песни, между справките за одиторите и храненията на децата опирам и до детски филми. 

Голяма помощ ми е, когато Радина е у дома, защото се заиграват и няма нужда да следя дали няма да се наранят постоянно.

Всичко е възможно, но се получава с много инат, воля и строга организация. 

А според теб кои социални придобивки са най-полезни за майките?

Темата за социалните придобивки е много интересна и важна. Със сигурност, гъвкавото работно време и хоум офисът в едно многодетно семейство са необходимост и са много ценна възможност.

Лично аз бих се радвала на отпуск за 15.09, възможност за регламентиран дълъг хоум офис при необходимост. Приятна придобивка са и корпоративните частни детски градини. 

Искам да те питам и нещо, което със сигурност ще те разсмее – как си почиваш и изобщо стигаш ли до тази точка? 

Много бих искала да кажа, че чета книги, снимам, обучавам се и пътувам,

обаче си почивам в банята под душа на тишина в 11.30 вечер, когато къщата е тиха.

Почивам с 1 час в месеца за мен, било то маникюр или фризьор, или среща приятели, откраднато време с любимия за няколко часа, докато родителите ми гледат децата, разходка в парка сама. 

Обичам си много децата, но почивам в тишина сама. Многодетните родители ще ме разберат, че тишината при нас е мираж.

Винаги някой нещо иска да ти каже, някой се кара с друг, гонят се, пеят, подвижна весела лудница! 

Обичам си много децата, но почивам в тишина сама
Всичко е възможно, но се получава с много инат, воля и строга организация, казва Ели. Снимка – личен архив 

И за да е още по-усмихнат финалът ни – кои са твоите топ 3 любими клишета за отглеждането на близнаци? 

1. Близнаците винаги трябва да бъдат обличани еднакво и да имат по два броя от всичко. 

У дома това е много рядко. 

2. Да отгледаш близнаци е като да имаш породени деца. И кака Гинче от 8-ми блок сама си ги гледа и знае какво ти е. 

Истината, е че никой друг не знае какво ти е на теб, но, да, има много жени в подобни ситуации и не е нужно да измерваме на кой колко му е тежко. 

3. Майките на близнаци никога не ги бъркат. 

Ами, признавам си, бъркам ги понякога. Лошото е, когато забравиш кой е пил панадол и кой не, кой е ял и на кой си сменил памперса. Добре, че децата порастват и започват да си казват кой кой е!

Ели, благодаря ти за тази среща! Оставям връзка и към твоя блог – Ellie and the Girls. 

Ела да си поговорим:

F: Блогът на Джандева 

Инстаграм

dzhandeva.com е блог за кариерното развитие на жените и майките

В “Деца и кариера” разговарям с майки, които започват първата си работа след майчинството, успели жени със собствен бизнес, специалисти по човешки ресурси, кариерни консултанти.

Всички те са тук, за да ви подкрепят и вдъхновят по вашия път към любимата работа.

Нека заедно изтрием “или” – деца и кариера могат да вървят ръка за ръка. Благодаря за доверието!

Виж още:

Калина Гочева: Всичко може да бъде преодоляно с лекота

Елена Петрова: Майчинството е моят най-важен и труден житейски урок

Ели Мантовска: Уча се да се грижа за себе си

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.