Адриана Манолова: Моята мисия е да дам добро финансово образование на децата

Последна промяна 11.05.2024

Мой специален гост днес е Адриана Манолова – част от екипа на Smart Money.bg и създател на Smart Money Kids.

Адриана Манолова e част от екипа на Smart Money.bg и създател на Smart Money Kids.
Адриана Манолова e част от екипа на Smart Money.bg и създател на Smart Money Kids. Снимка: личен архив

Здравейте, Адриана, поканих Ви да поговорим за финансовата грамотност при децата. Бихте ли ни разказали малко за себе си? 

Благодаря за поканата и възможността да споделя с други родители за това, което правя. Казвам се Адриана Манолова и съм майка на две момичета – Кари, която е на 7 години и Ема, която е на 1 година. 

Преди повече от 10 години започнах да се интeресувам от темата за личните финанси и инвестиране. Смея да твърдя, че благодарение на наученото, с моя съпруг успяхме да постигнем добри резултати при управлението на семейния бюджет.

Виждайки ползите от тези знания, след като се роди първата ми дъщеря реших, че трябва да я науча на всичко, което знам за света на парите. 

Първите си финансови уроци тя започна да получава на 2 годишна възраст. 

💡 В началото се оказа по-трудно, отколкото очаквах. Имах знанията, желанието, но ми липсваше нещо. Това бе подходът. Защото, когато обучаваш малко дете, е важен начинът, по който това да се случва. Те се плашат от трудностите, затова рискът е голям. 

Уроците трябва да бъдат представени по забавен и достъпен начин, така че детето да не остане с неприятно впечатление и това да предизвика точно обратен ефект и в бъдеще парите за него да будят неприятни усещания, както с всяко друго нещо, което е трудно или се учи насила.

За целта започнах да изучавам различни техники за преподаване на деца.

На принципа проба – грешка създадох моя система на преподаване на лични финанси, която даде много добри резултати. 

За да я валидирам и да се убедя, че работи и при други деца, а не само при моето, мои приятели също я приложиха. Резултатът беше също много добър.

Днес, 5 години след първия урок по лични финанси, моето дете има много добри умения да управлява парите си, знае как да си поставя и постига финансови цели и това, което на този етап е важно – умението да спестява се е превърнало в нейно второ естество.

А след като малката ми дъщеря започне да проявява интерес към парите, ще започна и с нейното финансово образование, защото за мен е важно децата ми от ранна възраст да усвоят едно от най-важните умения на 21 век, а именно как да управляват парите си.

Защо е важно децата да бъдат с добра финансова култура?

В работата ми като част от екипа на SmartMoney.bg съм се срещала с много хора, които имат или са имали много сериозни финансови проблеми.

Всички те споделят, че причината за тях, е липсата на знания и умения как да харчат правилно парите, които печелят със своята професия. 

Финансовите проблеми при голяма част от тях са се отразили и на останалите аспекти от живота им – раздяла с половинката им, здравословни проблеми в резултат на стреса, изпадане в дълбоки депресии, алкохолни и други зависимости. 

Не вярвам да има родител, който да иска да види един ден детето си в подобно положение.

А превенцията на всичко това, е доброто финансово образование, получено в детска възраст.

Освен това е добре да си дадем сметка, че светът, в който живеем е много по различен от света на нашите родители, баби и дядовци. Сега има много повече възможности, но и много повече предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. 

За съжаление, държавната образователна система не подготвя нашите деца за съвременния свят.

💡В училище те получават голям набор от знания, но там не ги учат как да ги прилагат на практика в реалния живот. В днешния бързоразвиващ се и технологичен свят се оказва, че това образование е крайно недостатъчно. 

Това, от което се нуждае всяко дете, за да бъде успешно, е да получи практически знания как функционира икономиката на една държава, как се харчат нашите данъци, как работят банките, както и да развива предприемаческо, критично и аналитично мислене в него, за да използва тези знания в реалния живот и да може да взима правилни финансови решения.

За съжаление, в нашата образователна система това не е включено. Затова създадох SmartMoney Kids. Основната ми цел е да запълня тази празнина.

Искам да създам среда, в която децата да бъдат добре подготвени и предпазени доколкото е възможно от бъдещ финансов провал.

Моята мисия е да дам добро финансово образование на децата и те да научат как да превръщат парите, които печелят чрез своята професия, в богатство и финансова сигурност за цял живот.

Искам да помогна следващото поколение да бъде мислещо, знаещо и можещо.

В моята безплатна електронна книга „Как да помогнем на детето ни да има финансови успехи в бъдеще?“ съм разгледала по-подробно тази тема.

Във възпитанието са важни първите седем години. По отношение на финансовата грамотност кой е златният период, който не бива да изпускаме?

Финансовото образование на децата не обхваща само умението да управляват парите си.

То е съвкупност от много други качества и умения, които трябва да бъдат усвоени от децата – отговорността, целеустремеността и самоконтролът са само част от тях.

Ще дам пример с отговорността – ако научим детето ни да бъде отговорно към играчките, дрехите и личните вещи или действията си, т.е. не ги чупи, унищожава или губи, то това умение ще се пренесе към всички аспекти от живота му в бъдеще, включително и към парите.

В същото време, учейки се да управлява добре парите, с които разполага, то изгражда в себе си отговорност, защото знае стойността им, не ги харчи за ненужни неща, разграничава своите нужди от желанията си.

А тази отговорност ще се пренесе и към всичко останало. 

От тази гледна точка е добре финансовата култура да се изгражда от най-ранна възраст, за да върви ръка за ръка с усвояването на всички останали ценности, знания и умения от нашите деца. 

Няма точен момент, когато трябва да започне финансовото образование.

Всичко зависи от индивидуалното темпо на развитие на детето, неговите интереси и желание да учи нови неща. 

Аз започнах да запознавам голямата ми дъщеря с темата за парите, когато тя беше на 2 години.

Започнах толкова рано, защото тя беше готова. Имам приятелки с деца, които са на една възраст с моето дете и все още нямат никакъв интерес към парите.

Така че всичко зависи от детето, но и от родителите и тяхното желание да го научат.

Елена Анастасова: Много митове ни пречат да сме осъзнати родители

Какви са вашите наблюдения – как родителите се справят с финансовото образование на децата си? 

Когато започнах преди 5 години да се интересувам от преподаване на лични финанси за деца, се сблъсках с две основни трудности. Една от тях беше липсата на информация на български език, която преодолях лесно благодарение на неограничените възможности, които ни дава интернет. 

💡Втората трудност бе липсата на съмишленици. Нямаше с кого да обменя идеи и опит. За много от родителите от моето обкръжение тази тема не будеше интерес.

Неведнъж съм чувала изказвания от вида „Аз искам моето дете да го науча на други неща. Искам то да стане добър човек, а не материалист“.

Това само ми показваше, че те не разбират какво точно са личните финанси и защо тяхното управление е важно.

Това не ме спря и аз продължих да тествам различни методи на преподаване на лични финанси на моето дете. Голяма част от приятелите ми, когато видяха резултатите, които постигнах с Кари, започнаха да се интересуват от това, което правя и да го прилагат при техните деца.

Днес, 5 години по-късно съм много щастлива, че все повече родители осъзнаха необходимостта от финансово образование на техните деца.

Донякъде това се дължи на факта, че самите родители повишиха собствената си финансова култура и управляват по-добре личните си средства.

За съжаление обаче, в много български семейства все още темата за парите е табу.

Съществуват вярвания от вида на това, че парите са „коренът на всяко зло“, ако имаш пари, значи си мошеник, каквото и да правиш, ако не си от богато семейство не можеш да забогатееш.

Тези грешни убеждения за парите са дълбоко вкоренени в светогледа на част от българите и се предават от поколение на поколение без да се мисли за негативните последици, които носят след себе си.

Този грешен модел, който се предава на децата, ги обрича да работят за минимална работна заплата или да разчитат на социални помощи, или още по-лошо да затънат в дългове.

Това, което може да направим, е да вдигнем глава, да огледаме света около нас и да разберем, че има една част от обществото, която живее добре, има добро материално състояние и да станем като него. 

Затова нека още днес се освободим от тези предразсъдъци и започнем да говорим свободно за парите, да се научим как да ги печелим, но и как да ги харчим, така че да имаме добро материално благосъстояние.

Ади със семейството си. Снимка: Личен архив
Ади със семейството си. Снимка: Личен архив

На какви уроци за парите учите дъщеря си Кари в момента? 

За мен финансовото образование е нещо, което се случва непрекъснато.

Използвам всяка ситуация от нашето ежедневие, за да науча Кари на даден урок. А съответно ситуациите са най-различни и това предполага, че си говорим за различни аспекти от управлението на парите.

Това, което беше най-голямата ми цел до този момент, е тя да се научи да спестява и да знае как може да си осигурява всичко, което поиска.

На този етап тя се справя много добре, защото зад гърба си има много постигнати финансови цели, а и много такива, които са в процес на изпълнение.

Сега фокусът ми е насочен към разумното харчене. За да се случи то, е необходимо тя да знае как да разграничава своите нужди от желанията си.

Това е умение, върху чието усвояване работим от много време, но сега е по-целенасочено, защото ако не го усвои сега, когато е още в ранна възраст, след това ще ѝ бъде изключително трудно.

Таня Иванова: Пълноценното време с родителите е безценно за децата 

Има ли го още вярването – „Нека децата да имат от всичко, защото ние като малки търпяхме лишения.“? И в крайна сметка до какво води това пренасищане с вещи?

За съжаление го наблюдавам при много родители. И където и да съм го видяла като модел на поведение, резултатът не е добър за децата. 

Няма лошо децата да имат играчки, дрехи или други лични вещи, няма лошо те да бъдат в по-големи количества.

Лошо е, когато децата ги получават наготово или веднага след изричането на думите „Искам го“. 

И в двата случая резултатът е, че децата не могат да се зарадват и да оценят, това което са получили.

В тях се формира погрешната представа, че родителите им са длъжни да задоволят тяхното желание на мига. Така те израстват без да са усвоили умението да отлагат удоволствието и да изчакат до следващ, по-подходящ момент, в който могат да имат обекта на желанията си.

А това от своя страна може да доведе до редица негативни последици, една от които е затъване в дългове по кредити.

Как да научим децата да не се сравняват с другарчетата си според това кой колко скъпи неща притежава? Вие как го обяснявате на дъщеря си?

Това е едно от най-сложните неща.

За голяма част от възрастните също е много сложно да не се съревновават със своите близки и приятели по отношение на количеството и цената на притежаваните вещи. 

Ако се работи върху формирането на добра финансова култура в детето, ако се изграждат добри умения за разграничаването на нуждите от желанията, ако то знае, че нещата имат различна стойност, няма да се налага на неговите родители да му отказват купуването на скъпи или ненужни вещи. 

Освен това, родителите трябва да насочат усилията си върху това децата им да имат добра самооценка, да не се сравняват с другите и да не се влияят от мнението им. Но това е дълъг процес.

Затова аз имам малко по-различен подход.

Не лишавам Кари от възможността да има скъпи играчки като тези на другите деца. Но условието да ги има, е тя сама да си ги купи.

Когато беше в детската градина, имаше приятелка, която имаше всички играчки от телевизионните реклами (които бяха доста скъпи). Съответно и Кари искаше да ги има.

Вместо да я ограничавам и да ѝ казвам, че ние не може да ѝ ги купим, ѝ дадох възможността сама да намери начин да си ги купи.

Резултатът бе, че наистина тя успя да си събере пари за една част от тях, за други се договори с бабите и дядовците да получи като подаръци за Коледа и рождения ѝ ден, а от трети сама се отказа, тъй като ѝ се сториха ненужни. 

Така че аз не искам да ѝ казвам, че е лошо да има скъпи вещи, а да я науча, как сама да постига финансовите си цели. 

Ваня Ананиева: Имаш ли детето до себе си, всичко е възможно

От каква възраст е добре децата да управляват собствен бюджет за седмицата? 

Не мога да посоча точна възраст, защото зависи на колко години детето е започнало да получава джобни, а и кога е започнало финансовото му образование и какви умения е усвоило.

Кари получи първите си джобни на 2 годишна възраст.

В началото на тази година (малко след като се научи да смята) започнах да ѝ давам джобните за цялата седмица.

Но аз знам, че тя умее да ги разпределя и да ги харчи разумно. Имам приятелки с деца на възрастта на дъщеря ми, а дори някои са по-големи, които все още не получават джобни.

Затова всичко зависи от индивидуалното развитие на детето и от разбиранията на родителите.

Както казах в началото, личните финанси, не се свеждат само до управлението на парите, а са съвкупност от много качества и умения, които трябва да се развият в детето, за да може то спокойно, уверено и правилно да управлява своите пари.

Ади, благодаря Ви за отделеното време и внимание!

🎯 За още актуални новини по темата, можете да следите и групата Финансова грамотност за деца.

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.