Изложбата „Кинтсуги“ на Мег Коновска превръща трудностите в нови златни възможности

Последна промяна 11.11.2022

Мег, разкажи повече за юбилейната изложба „Кинтсуги“, която подготвяш на 11 ноември? 

Серията „Кинтсуги“ е вдъхновена от японското едноименно изкуство, при което строшените керамични съдове се лепят със злато. Вместо да се замаскира пукнатината, тя се подчертава по начин, който носи допълнителна красота и стойност на поправеното произведение. 

Това е и мощна метафора за трудностите в нашия живот – как те могат да ни помогнат да израстнем, да оценяваме доброто и красивото, да научим ценни уроци, да открием златни възможности. 

За изобразяване на пукнатините използвам 23 карата златен варак – като този, който се ползва в иконите. През епохите златото се е свързвало с божественото начало и е било символ на просперитет и благоденствие.  

Серията включва 40 (полу)абстрактни картини в различни размери и техника със силно декоративно и енергийно въздействие. Който ме познава от по-отдавна, едва ли би свързал абстракцията с мен. Но така ми беше „спуснато“ от Кораба-Майка, а и се получи едно интересно ново предизвикателство отвъд зоната ми на комфорт.   

Мег Коновска: Животът е хубав и пълен с чудеса

Как се вдъхнови за тази тема? 

Вдъхновението се появи по много забавен начин. Поръчах си аз един комплект металически акварелни бои. И започна дилемата – как сега да ги вкарам в употреба, без да се получи кич? 

Започнах да търся примери за рисунки с металически акварел и както си гледах във фейсбук, „случайно“ мернах реклама за Кинтсуги. Слагам кавички, защото случайности няма. 😉 

Знаех за това изкуство още от 2013, а посланието много силно ми резонира, така че всичко си дойде по местата. 

Щях да ползвам само за акценти металическите бои, а останалото щеше да е нормален акварел.

Добре, но след първия опит установих, че тия ми ти металици са твърде деликатни и нежни, с фин перлен блясък, и изобщо не изпъкваха. Исках по-драматичен ефект.

Трябваше да се слага истинско злато. Можеше да взема и имитационно, което струва стотинки и дава почти същия резултат визуално, но как така ще разваляме хубавата концепция с ментаци? 

После се сетих, че тази година ставам на 40, съответно реших и броя на творбите.

Обичам разнообразието и експериментите, затова реших да запазя процеса интересен и да включа различни техники на изпълнение, за да не се отегча с акварела. 

Какво точно означава  „Кинтсуги“?

Произходът на думата е от „Кин“ (злато) и „Тсуги“ (лепя).
Традиционно Кинтсуги е нагледен пример за философията Уаби-Саби, която търси красотата на несъвършенството, прегръща преходността и стареенето като повод за възхищение и уважение, а белезите показват историята, която носи уникалност и ценност.
Идеален начин за отбелязване на рожден ден, нали? 😉

За финал, сподели, моля, кога и къде можем да видим изложбата?

„Кинтсуги“ вече си има дата и тя е 11 ноември 2022 г. Хубавото е, че проектът ми беше одобрен за финансиране от Национален фонд „Култура“ и сега всичко ще бъде по план.

Можете да се запишете за събитието от тук и разбира се, да дойдете да се запознаем 🙂

Важно е да отбележа още, че проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии“.

Ето и подробностите за откриването:
ДАТА: 11.11.2022 (петък)
ЧАС: 19:00 – 22:00
МЯСТО: Дом на културата „Красно село“
 
Продължителност на изложбата: 11-22 ноември, свободна за посещения от 9:00 до 17:00

Джандева блог за кариерно развитие

Как да стана консултант по детски сън 

Нона Христова и нейният вълшебен свят от полимерна глина

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.