Накратко за книгата “Приключенията на София в предприемачеството”

Последна промяна 19.06.2021

И моята скромна история с еко торбичките

Снимка, фейсбук: „Приключенията на София в предприемачеството“

Вече ви споменах за тази книга в един от първите текстове в блога – “Кариерата след раждането на децата – от къде да започнете”. Буквално няколко дни по-късно беше и нейното официално представяне, разбира се, онлайн. 

Споделям съвсем кратки мои първи впечатления. 

За млади хора, които тепърва искат да се ориентират от къде да започнат е страхотна. Първите стъпки, линкове към полезни инструменти, най-общи понятия са описани чудесно. 

Със сигурност, преди няколко години, когато аз самата започвах моя скромен бизнес проект със шиене на еко торбички, книгата щеше да ми е полезна. Или по-скоро, тази част от нея, която помага със задаването на точните въпроси и изясняването на концепцията. Щеше да ми спести някои трудности и да ми помогне да се ориентирам по-бързо. 

Ето и един конкретен цитат, който аз лично намирам за особено ценен:

“Помни, че търсиш проблеми, а не решения. Ако ти си единствената, която има даден проблем, тогава бизнесът ти едва ли ще бъде много успешен. Знай, че не е задължително твоята идея, дори и да разрешава проблем, да се превърне в устойчив бизнес. Понякога просто не излиза сметката.”

Веднага го превеждам и към историята на моя бизнес. 

Бях харесала ниша, която решава много конкретен и наболял проблем – този със свръхупотребата на найлонови торбички. 

Годината е 2011. Аз обикалям из София и разпитвам на терен в магазините, спокойно мога да кажа, че голям избор на торбички за пазар тогава просто нямаше. Дефинирам конкуренцията и дали шият това, което и аз съм намислила. Правя и анкета с помощта на приятелка. 

Така научавам от хора, които са пряко заинтересовани кои са най-удобните размери за една торба за пазар, приемливи цени и материи. 

Дълго е за разказване всичко, но по пътя на грешката и пробата съм трупала опит, не по книга. Имах един много успешен период, когато Хранкооп София ме взе под крилото си, така да се каже 🙂

Но в онези години ми беше само хоби, а истинска и единствена работа за по-малко от година. Малко преди раждането на близнаците бях принудена да кажа стоп, защото с три деца мисията е невъзможна. 

Ако днес започвам отново, бих поработила над бизнесмодела с малко насоки от тази книга. 

Но за един млад предприемач, който тръгва от нулата, освен хъс и структурирано знание му трябват още много неща – намиране на подходящи ментори и/или партньори, изграждане на умения да продава, да намира точните за него пазари, план за развитие. Аз, например, през цялото време влагах изцяло лични средства от основната ми работа. Ако искам да вдигна мащаба обаче, след няколко месеца ще мисля за заем или друг вид финансиране, легализиране, по-добра визия и по-адекватен маркетинг. 

Още повече, че средата точно в тази ниша вече е силно конкурентна, много неща се промениха към по-добро през годините и големият печеливш са именно потребителите. Предполагам, че с много други бизнеси е така. Но това са нови предизвикателства за мен и ще е като изцяло ново начало. 

Накратко – повече вдъхновяващи примери, повече нагледна и систематизирана информация за финансиране, достъп до ментори от различни области – ето малка част от насоките, в които може да се развие идеята. 

Книгата е достъпна през абонамент, поне аз така я получих – ето от тук.

За връзка с авторите и въпроси можете  да им пишете в тяхната фейсбук страница.

Автори са Елена Николова и Александра Николова, зад проекта застават още Female Entrepreneurship Bulgaria и Български фонд за жените.

Най-много време ми отне намирането на точния плат, достатъчно здрав и издръжлив за всичко
Станах част от Хранкооп първо като потребител, после като производител, а след това и като част от екипа
Една от последните ми поръчки – да изработя ранички за кампанията „Боклукът в раницата“ на „За Земята“. Последна, защото после се появиха близнаците 🙂
Не се смейте, по онова време толкова разбирах от маркетинг. Това е поздравителна картичка за Нова година 🙂 На снимката е най-търсеният ми продукт на всички времена – тензухените торбички за съхранение.
Тук батко Борко е само на 2 и половина. Факт е, че нито веднъж не се убоде и сам искаше да помага.
Най-любимият модел торба – голяма, шарена и здрава.
Стотина ранички 🙂
Снимка „За Земята“

Последвай ме в Блогът на Джандева

 

Александра Джандева

Аз съм Александра Джандева – журналист, комуникационен специалист и майка на три деца.

Помагам на предприемачите да покажат своята експертиза и да стигнат до точната публика в медиите и социалните мрежи.

Подкрепям жените, които са на кариерен кръстопът, обмислят преквалификация, търсят идеи за развитие на бизнес или вече имат такъв.