Втори поглед с новините от 26 април до 9 май

Сподели:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Време за четене: 3 мин.

Втори поглед е рубрика за новините от седмицата, които заслужават още един прочит – да се замислим над тях повече от 7 секунди, да научим нещо ново, да ги отбележим в папка “Полезно”

Този път ви представям съвсем скромна селекция. Знаете какво се случва в държавата, а аз от друга страна посветих почивните дни на подготовка за някои по-дългосрочни проекти към блога. 

Започвам с първия интерактивен музей на физиката в България. Както винаги, най-изчерпателният ми източник е този репортаж по БНР. В него ще чуете Явор Киряков – управител на Университета за деца и Теодосий Теодосиев, уважаван български физик и талисман на музея. Страницата на музея можете да видите тук.

Отбелязах си за допълнително слушане и едно изключително полезно интервю за всички млади родители. Темата е връзката между правилната стойка и захапката на децата. Гост е д-р Весела Стоичкова, специалист ортодонт, отново пред БНР. 

Най-хубавата новина оставих за финал – седми май, който се отбелязва като Международен ден на радиото и телевизията.

Може и да греша, но сякаш не им беше до празници, нито на БНР, нито на БНТ и много скромно беше всичко. 

Аз обаче празнувах 🙂 Загърбих за малко суматохата у дома и се върнах назад към моята  първа и истинска страст – радиото. Именно в Университетското радио “Алма Матер” за пръв път започнах работа като репортер през 2001 г. Бях само на 17 г. Във ФЖМК имаше скромна бележка, че радиото търси стажанти. Още на втория учебен ден като първокурсник, аз, заедно с още двама приятели, вече бях на първата си оперативка. И Никола, и Ели имаха повече опит от мен още от ученическите си години, а аз дори не умеех да пиша бързо на компютър. 

Истината е, че радиото е много специален момент за мен и до днес. 

За да ви направя съпричастни към неговата магия ви предлагам една задочна среща със Захари Миленков. 

Той е създател и уредник на Музея за история на радиото в България. Самият музей е кръстен на проф. д-р Веселин Димитров – невероятен човек, който имах късмет да ми преподава. 

Захари Миленков е дългогодишен ръководител на Златния фонд на БНР, а общо в Старата къща е прекарал 32 години. Част е от всяка стъпка по създаването и утвърждаването на Радио „Алма Матер”. Беше и преподавател във Факултета по журналистика. Дори в момента продължава да помага напълно безкористно за Златния фонд на Музея. 

Миленков поддържа страхотен блог, в който са запазени десетки снимки, истории и гласове. Ето така празнувах – с четене на това невероятно наследство и с лека тъга. 

Разгледайте този блог, вътре има много история, много спомени, вътре е цял един живот 🙂

Снимка: ФБ, Захари Миленков: „На пулта в старото и единствено тогава радиостудио, от който започна излъчването радио „Алма Матер“ по кабелната мрежа на София.“
снимка: ФБ, Захари Миленков: „Проф. Веселин Димитров – историк на радиото в България и Баща на Университетското радио „Алма Матер“.

Последвай ме в Блогът на Джандева