София – забранено за производители

Сподели:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Време за четене: 3 мин.

Българската администрация от първо лице:

“Не искаме картофи в парка” 

Първият текст в тази рубрика бях запазила за делото на Хранкооп София. Исках да ви представя Ралица и Ники и всичко, което те правят от години, за да имаме достъп до чиста и проверена българска храна. В последния момент промених идеята и отлагам срещата с тях за малко. Днес ще ви разкажа за едно от постиженията на Хранкооп София – ежемесечните фермерски фестивали, включени за трета година в Културния календар на града, и защо не се провеждат към момента. Споделям с огорчение тази новина от борбения лагер на Хранкооп и заставам до тях в битката им. 

“Тази неделя, на Цветница, трябваше да проведем Великденски фермерски фестивал в парк Заимов, част от Културния календар на Столична община. 

В годините дотук това събитие се открои като най-красивото и чакано от десетки наши производители и хиляди потребители, които милеят за тези лични срещи и общуване, за зареждане с вкусна и чиста храна и занаятчийски изделия, и за участие в разнообразни културно-образователни активности.

За жалост няма да проведем това старателно планирано празнично събитие, както не проведохме и изданията през февруари и март тази година, и много от миналогодишните, които също бяха част от Културния календар.

Причината е, че ръководството на Район „Оборище“, на чиято територия се намира парк Заимов, СМЯТА, че “паркът трябва да се употребява като място за разходка и отдих, а не за търговия”! Изглежда бъркат българските производители с изобилието от търговски обекти в този и всички останали паркове у нас…

Кметът Николай Александров вече 2 месеца бави съгласуването на схема за провеждането на събитията ни. Писмен отговор и до момента нямаме, а в множеството ни разговори той и заместничката му Бонка Василева (понастоящем депутат от ДБ) ни уверяват, че тяхното мнение е по-важно от това на жителите на район Оборище (изразено в анкети и допитвания), по-важно е от мнението на Столичен общински съвет (утвърдил Културния календар), по-важно е от Визия за София (където също е записано, че фермерските пазари са “инструмент за зелени политики”), по-важно е от опита, натрупан за 8 години от Хранкооп и от шансовете за оцеляване на над 120 производители и занаятчии от цялата страна!

Мнението им е по-важно от фактите! Защото всъщност нито веднъж не се поинтересуваха какво и как правим, не прочетоха проекта ни и всички материали, които предоставихме, не дойдоха да видят как се случват реално фермерските пазари и каква атмосфера и енергия генерират, и дали наистина са пречещи, замърсяващи или измислени…

Кметът и зам.-кметът на Оборище не отговарят писмено, но пък в разговорите щедро ни попарват с изказвания като “българският производител е мързелив”, “не искам картофи в парка”, “фермерски пазари не ми влизат в концепцията; на мен ми харесват по-арт събития”, “ако ви пусна в парка, ще убиете местния бизнес”, “хората в района са киселяци и искат да им е евтинко” и още бисери на управленската им компетентност и умения. И двамата всъщност живеят в Банкя – където също от години провеждаме пазар, а Бонка Василева го определи като “отвратителен”.

Резултатът от всичко това е буквално ОЩЕТЯВАНЕ на десетки български производители и техните семейства от достоен поминък, както и на хиляди потребители от възможности за достъп до качествена българска продукция и жизненоважна подкрепа за тези, които са я произвели. И това във времена, в които повече от всякога е важно да се храним с чиста храна, да развиваме общностите си, да подкрепяме българското – за да бъдем по-силни и да се справяме с предизвикателствата на времето!

Категорично не сме съгласни с такова “управление” и ще предприемем каквото е необходимо, за да защитим правото на производителите ни и потребителите да се срещат и общуват!

Настояваме ръководството на Оборище да съгласува и да разреши провеждането на Фермерските фестивали именно в парк Заимов, където провеждаме тези събития от 2014 г.!

Съгласно проекта, приет в Културния календар, събитията ни са предвидени за всяка последна неделя на месеца и настояваме да можем да ги провеждаме!”

Последвай ме в Блогът на Джандева

Благодаря!