Втори поглед с новините от 19 до 25 април

Сподели:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Време за четене: 4 мин.

Втори поглед е рубрика за новините от седмицата, които заслужават още един прочит – да се замислим над тях повече от 7 секунди, да научим нещо ново, да ги отбележим в папка “Полезно”

Снимка на Trixie Liko от Pixabay

Темата за насилието над децата в България остана заглушена от шумотевицата в парламента. Вярно е, че почти всички медии преписаха основните стряскащи данни от проучването на УНИЦЕФ, тук-там взеха интервюта, но аз лично смятам, че сме длъжни да направим повече. Да говорим и разказваме по-често, отколкото ни дава повод една пресконференция. И тук интересът ми е повече журналистически, макар, че като майка на три деца темата ме вълнува повече от обичайното. 

А фактите са тревожни – емоционалното насилие е най-често срещаният вид (45,9%), последвано от физическо (31,2%), сексуално насилие (15,6%) и пренебрегване (10,5%). Насилието най-често се наблюдава сред децата в училище (38,3%), следвано от това в общността (37,6%) и у дома (30,9%).

Пълният доклад можете да видите тук

снимка Николай Петков

Броим врабчетата в България – една симпатична кауза, добре разказана, която всяка година ми грабва вниманието. Ето тук можете да следите какво се е случило при броенето на 24 април, както и да научите много любопитни неща за малките птички. Бих добавила, че е чудесна тема за разговор с децата, докато сте на разходка в парка и прекрасна възможност да ги въведете в темата за опазването на природата. Ако искате трайно да подкрепяте каузите на Българско дружество за защита на птиците можете да разгледате тук и да следите страницата им във фейсбук.

Оставам на зелена вълна с нещо ново и за мен – търсят се участници за най-обемното наблюдение на лечебна иглика за 2021 г. Оказва се, че лечебната иглика може да служи за индикатор дали населяваните от нея местообитания са в добро или влошаващо се състояние. За наблюдението са необходими около 30 минути, препоръчва се, ако това е възможно да бъдат прегледани цветовете на 100 растения. “Направете го със собствено темпо, дишайте свеж въздух и дайте приноса си за научните изследвания” – звучи много добре 🙂 Аз добавям – вземете и децата, че да спят като къпани 🙂

Следващата новина ме стигна случайно, но държа да я споделя с колкото се може повече хора – много рядко срещам толкова практично прессъобщение и то не от кого да е, а от Югозападно държавно предприятиеОт там се похвалиха с мобилно приложение за смартфони и таблети, което позволява използването на офлайн карта за всички горски територии в обхвата на предприятието, както и изпращането на сигнали за нередности в горите. 

Има възможност за GPS-позициониране и подаване на сигнали до ЮЗДП за спешни случаи и нередности, като например природни бедствия, бракониерство, повреди върху туристическата инфраструктура, нерегламентирано движение на МПС извън горските пътища и замърсяване с битови отпадъци. И сега черешката – има и клипче как се инсталира приложението с естествено озвучаване от птички 🙂 Едно голямо браво имат от мен 🙂 

Продължавам с 23 април – Световният ден на книгата и авторското право. Прочетох много мили истории, няма как да ги споделя всичките. Но пък може да погледнем нещата от практична гледна точка – вярно ли е, че намаляването на ДДС за книгите е повишило хонорарите за авторите и защо от Асоциация „Българска книга“ искат ДДС от 9% да е постоянна мярка – чуйте в интервюто на Ани Костова с Десислава Алексиева в предаването “Нощен хоризонт“.

През изминалата седмица имаше още един празник – 23 април е Световният ден на младежите доброволци. Както самите те отбелязват, Time Heroes е основният, а често и единственият източник на доброволци за българските неправителствени организации. Страницата им във фейсбук можете да видите тук, а всички актуални мисии ще намерите в сайта им. И един акцент, който грабна лично моето внимание – експеримент показва, че на автобиография, в която е отбелязан предишен доброволчески опит се гледа много по-благосклонно от евентуален бъдещ работодател. Клипчето е достъпно тук.

И понеже съм истински Плюшкин на тема полезна информация ви препоръчвам да разгледате и техния Наръчник за работа с доброволци

Ето и едно практично включване за тези от вас, които работят от вкъщи – как да избегнем хакерските атаки. Чуйте повече от Ясен Танев, експерт по киберсигурност в този запис на БНР. И вземете мерки навреме, ако смятате, че имате пропуски. 

И за финал – нещо за гледане. „Дворците на народа” разказва историите на четири от най-представителните сгради на социализма – емблематични за епохата и свидетели на историческите превратности в Източна Европа във втората половина на XX век. 

Продуцент е Мартичка Божилова. Можете да гледате в https://gledam.bg, а подробности за документалната поредица има тук

Това е първият ми текст за рубриката и ще се радвам на обратна връзка – научихте ли нещо ново? Видяхте ли новина, която наистина да ви впечатли? Можете да оставите коментар във фейсбук. Благодаря!